Natuurpunt wil Vlaamse steden klimaatrobuust maken met project Wetlands4Cities

MECHELEN - 6 oktober 2021 - Met het project Wetlands4Cities wil Natuurpunt vol inzetten op klimaatrobuuste natuur in en rond enkele Vlaamse steden. Op vijf verschillende projectlocaties gaat het de komende 2 jaar inzetten op het ontwikkelen en versterken van natte natuur als middel tegen droogte, hitte en overstromingen. Deze buffergebieden tussen stad en platteland zijn ook rijk aan biodiversiteit, een belangrijk thema op de aankomende Klimaatconferentie begin november in Glasgow.
“Door extra water te bufferen in wetlands willen we overstromingen, zoals die van voorbije zomer milderen of tegengaan”, zegt Lander Wantens, projectmedewerker Wetlands4Cities. “We willen steden ook klimaatrobuust maken, door het milderen van het hitte-eiland effect. De omliggende natuurgebieden zijn vaak een pak koeler (tot 6-8°C verschil) bij hete zomerdagen. Door extra water te laten infiltreren in de bodem willen we het sponseffect versterken en de omgeving weerbaarder maken tegen droogte en hitte.”
Biodiversiteit
Waterrijke gebieden (of wetlands) behoren tot meest waardevolle ecosystemen in Europa. Het zijn hotspots van biodiversiteit waar duizenden bijzondere planten- en diersoorten zich thuis voelen. Wetlands zijn niet alleen voor onze natuur van levensbelang, ook voor het klimaat (en dus voor ons). Ze bieden tal van kansen om de klimaatverandering aan te pakken: van bescherming tegen overstromingen en waterschaarste tot koolstofopslag en groene airco in oververhitte stedelijke gebieden. En natuurlijk kan je in wetlands ook heerlijk wandelen of fietsen, ontspannen en van de natuur en de rust genieten. Alle projectgebieden zullen toegankelijk zijn voor het publiek.
Vijf projectgebieden
Natuurpunt koos voorlopig vijf projectgebieden uit, maar dat zullen er nog meer worden zodat elke Vlaamse provincie een project heeft. De gekozen projecten zijn: Meirdam (Dendermonde), De Houzekouter (Aalst), Hobokense polder (Antwerpen), Mechels Broek (Mechelen) en Uitkerkse polder (Blankeberge-Brugge).
“We plannen verschillende maatregelen te nemen in de verschillende projectgebieden”, vult Wantens aan. “Zo willen we in Dendermonde samen met de lokale afdeling en de partners het gebied toegankelijk maken voor de omwonenden en de omgeving weerbaar maken voor wateroverlast door extra water in het gebied te bufferen. In Aalst plannen we om samen met een private eigenaar en de stad overstromingen zoals op 4 juli 2021 te voorkomen door water te bufferen in de beekvallei. In het Mechels Broek willen we het wetland opnieuw verbinden met de Dijle, want nu wordt dit uitsluitend gevoed door regenwater waardoor het gebied in de zomer droog komt te staan. In de Uitkerkse polder nemen we maatregelen om het waterverbruik van Pepsico te compenseren en zo het wetland ten noordwesten van Blankeberge-Brugge te versterken.”
Samenwerking
Natuurpunt werkt hiervoor samen met Ecover, de producent van ecologische wasmiddelen. Die steunt het project dankzij middelen uit de meerverkoop tijdens de eerste coronagolf. In enkele projectgebieden wordt ook onderzoek gedaan naar de effecten van hitte en droogte in samenwerking met Curieuzeneuzen in de Tuin. Verder is er een nauwe samenwerking met (lokale) overheden en private partners.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week