Natuurpunt wil weer weeraal in de Rode del (Arendonk)

ARENDONK, 10 januari 2017 - Natuurgebied de Rode del is samen met het Goorken in Arendonk één van de historische bolwerken van de grote modderkruiper of weeraal in Vlaanderen. Natuurpunt zal de komende maand grote herstelwerken uitvoeren om de mysterieuze vis nieuwe kansen te geven. Natuurpunt krijgt daarvoor financiële steun van de Europese Commissie in het kader van het Life Belgian Integrated Project.
De mysterieuze grote modderkruiper werd vroeger ook de 'weeraal' genoemd omdat hij plots zeer actief wordt bij luchtdrukschommelingen. Als weersvoorspeller werd hij vroeger in heel wat huiskamers gehouden, in een bokaal. Intussen is de soort nagenoeg uitgestorven in Vlaanderen. Natuurgebied De Rode del bevat open plassen met riet en veel watervegetatie zoals waterlelies en gele plomp - ideaal voor de weeraal.
Om de vis samen met zeldzame vogels zoals de roerdomp en woudaap weer kansen te geven in het gebied, worden de dichtgegroeide vijvers van de Rode del omgevormd naar open, soortenrijke wateren.
In een eerste fase worden de bomen en struiken op de dijken verwijderd. Het hout dat vrijkomt door de ingrepen wordt gebruikt als lokale brandstof voor een biomassacentrale. Omdat de dijken vol met gaten zitten, vallen de vijvers geregeld droog. Om dat te verhelpen zullen de dijken hersteld worden in een tweede fase.
Na de werken worden er weeralen in de vijvers losgelaten zodat ze hun historisch leefgebied kunnen herkoloniseren. Om na te gaan of er nog een populatie aanwezig was, werden de vijvers onderworpen aan eDNA-onderzoek. Dat is een techniek waarbij DNA van schubben of slijm gezocht wordt in waterstalen. Spijtig genoeg werden geen sporen van de grote modderkruiper aangetroffen in de vijvers.
Van de ingrepen zullen ook vogelsoorten als woudaap en roerdomp profiteren. De roerdomp ondernam sinds 2014 al broedpogingen in het Goorken en de Rode del. Dankzij de werken zal de soort een duw in de rug krijgen waardoor het een jaarlijkse broedvogel kan worden.
Life BNIP
Life BNIP (Belgian Nature Integrated Project) is het eerste Belgische grootschalige natuurproject waarbij overheden en ngo’s op zowel Vlaams, Waals als federaal niveau samenwerken dankzij Europese middelen. Einddoel is het Natura 2000-netwerk, dit netwerk verbindt de waardevolste natuurgebieden in heel Europa met elkaar tot een robuust geheel waarin zeldzame en bedreigde diersoorten meer kansen krijgen.
https://www.natura2000.vlaanderen.be/bnip
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week