Natuurpunt zet mee zijn schouders onder Tiens Stadsrandbos

C Natuurpunt Velpe-Mene
14 januari 2019
Natuurpunt zet mee zijn schouders onder Tiens Stadsrandbos
Sinds 1985 is Natuurpunt Velpe-Mene gestart met het beheer van de Spoorwegzate Hoegaarden-Tienen/Getevallei als natuurreservaat. Aanvankelijk onder impuls van Philippe Smets en later onder de bezielende inzet van Roland Grugeon zaliger. Nu zoveel jaren is het natuurgebied Spoorwegzate uitgegroeid tot een stevige brok natuur in de Getevallei ten zuiden van Tienen met in totaal cirrca dan 25 ha beheerde natuur. De voorbije jaren werden grote aankopen gerealiseerd van graslanden en bossen en ook percelen met erfgoedwaarde. Er werd ook een nieuwe hoogstamboomgaard aangelegd in de Vroente direct aansluitend bij het dorp van Hoegaarden. Door de nieuwe verwervingen sluit dit gebied ook direct aan bij het Tiens Stadsrandbosproject.
Voor ons is het een groot genoegen om vandaag te kunnen aankondigen dat Natuurpunt recent dit natuurcomplex Spoorwegzate-Getevallei opnieuw kon uitbreiden met niet minder dan circa 6 ha bos dat ook deel kan uitmaken van het Tiens Stadsrandbosproject. Op korte termijn zijn er bij Natuurpunt daarenboven perspectieven om nog eens tot 1,18 ha extra bosuitbreiding te komen. Het Stadsrandbosproject krijgt hierdoor toch een belangrijke impuls.
Met de nieuwe dynamiek en ambities die uitgaan van de Stad Tienen ook naar klimaat zijn er kansen om hier in samenwerking een groots project van te maken dat veel te bieden heeft: een heuse klimaatbuffer, een attractieve levende rivier, een natuur- en bosproject, natuurbeleving.
Hier zijn kansen om de natuur tussen Tienen en Hoegaarden te versterken, tot robuust natuurgebied te komen en een echt stadsrandbos uit te bouwen. Maar ook voor het herstel van een opnieuw meanderende Gete door een stadsrand natuur- en bosgebied. En waarom zouden dan ook niet de fossiele meanders op de Mulk terug aangekoppeld worden. Op deze manier kan de Gete ook stroomopwaarts Tienen een robuust riviersysteem worden dat terzelfder tijd een hotspot is voor biodiversiteit en een heuse klimaatbuffer. Robuuste valleisystemen als drager van biodiversiteit en klimaatbuffer zijn het thema van een 2 jarige campagne van Natuurpunt Oost Brabant. Hier wordt bewezen dat wij als Natuurpunt hier niet alleen over praten maar ook de handen uit de mouwen steken om tot concrete en tastbare resultaten te komen.
Maar als Natuurpunt zien we het nog breder: ook bij de aanpak van de doortocht van de Gete en Mene door de stad moeten de ambities voldoende hoog gelegd worden om hiervan attractieve natuurlinten met ruimte voor rivier in de stad te maken. Het succes van het terug openleggen van de Demer in Diest – ook naar attractiviteit om te komen tot Stedelijk woongebied – bewijzen dat als de lat voldoende hoog gelegd worden er ook successen kunnen geboekt worden. Wat de Vlaamse Waterweg in Diest kan realiseren moet door een samenwerking van de Stad Tienen en de Vlaamse Milieumaatschappij toch ook mogelijk zijn voor Gete en Mene in Tienen.
Natuurpunt Velpe-Mene wil de ambitie voor een attractief en beleefbaar landschap heel duidelijk uitdragen naar gemeenten en zelf concreet ook haar bijdrage leveren. Dit geldt hier in de Getevallei ten Zuiden van Tienen. Dat geldt ook voor de realisatie van natuur in Ruilverkaveling Willebringen. Ook daar wordt met eenzelfde hoog ambitieniveau gewerkt.
Omdat aankopen van natuurgebieden ook van onze afdeling een aanzienlijke inspanning vraagt wordt hier dan ook door onze afdeling als bijdrage aan deze aankoop een cheque van € 5700 overhandigd aan de Reservatenwerkgroep en de beheerder van het natuurgebied.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week