Afbeelding
Wim Dirckx

Open brief Natuurpunt Bonheiden: onze natuur en bossen verdienen beter dan steekvlampolitiek'

20 mrt 2023
Categorieën
Lokaal nieuws


Via enkele passages in de lokale pers blijven onze lokale politieke vertegenwoordigers feiten, bezorgdheden en emotie door elkaar halen. Daar wordt vooral onze natuur en bos niet beter van, stelt Natuurpunt Mechels Rivierengebied - kern Bonheiden en Rijmenam. Ze roepen alle vertegenwoordigers op om te stoppen met het opzoeken van de onrust en naar buiten te treden met echte constructieve voorstellen voor natuur en het klimaat. “Wij willen graag partner zijn om hier aan mee te werken.”

Aanleiding is het natuur- en bosbeheer dat in Bonheiden, maar eigenlijk ook in heel Vlaanderen, wordt uitgevoerd. Met het inrichtingsbeheer in Krekelberg en de bosbeheerplannen in vele Bonheidense bossen als symbooldossiers. Cruciaal om te weten: elke boseigenaar is door de overheid verplicht om een bosbeheerplan op te maken. Dit geldt voor alle privé-eigenaars, terreinbeheerders als Natuurpunt, overheden, noem maar op. Ook de gemeente Bonheiden heeft als eigenaar van verschillende bospercelen een dergelijk plan in de vorige legislatuur (2012-2018) laten opmaken. Daaruit bleek in welke erbarmelijke staat onze bossen zich bevonden, met hoofdzakelijk uitheemse snelgroeiende soorten, sommige met invasief karakter zoals Amerikaanse eik, Amerikaanse vogelkers of Robinia. Dergelijke bossen zijn gekenmerkt door een bijzonder lage biodiversiteit. In lijn met de aanbevelingen van overheidsdiensten als het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) werden in de beheerplannen maatregelen opgenomen ter bestrijding hiervan. Waar deze invasieve soorten dominant zijn en inheemse soorten wegconcurreren worden ze, indien mogelijk geleidelijk, verwijderd en wordt er ruimte vrijgemaakt voor een klimaatrobuust, gezond bos. 

Dergelijk beheer is nog altijd regel in Vlaanderen gezien de wetenschappelijke basis. Een geleidelijk, volgehouden beheer vergt een termijn van 20 tot 50 jaar. De milieuraad en de gemeenteraad hebben de ontwerp beheerplannen van IGEMO vorige legislatuur goedgekeurd. Na goedkeuring van de beheerplannen door ANB werd Natuurpunt formeel aangesteld om het beheer van de gemeentebossen uit te voeren. Die regeling nu afdoen als geveinsde exclusiviteit waarachter Natuurpunt zich verschuilt is niets meer dan ‘fake news’.


Ondermeer de N-VA vraagt nu in de open brief om een actualisatie van de beheerplannen. Zoals eerder aangehaald is bosbeheer een zaak van lange adem, zeker wanneer alles geleidelijk gebeurt en met zorg voor de zich ontwikkelende natuurwaarden. Een tussentijdse evaluatie van het gevoerde beheer is wel aangewezen en kan soms aanleiding geven tot een actualisatie. Die tussentijdse evaluatie werd vorig jaar uitvoerig voorgesteld aan de gemeenteraadscommissie milieu. Na afloop bleek dat er geen aanleiding bestond om het geplande beheer of de beheerplannen aan te passen. Natuurpunt zag hierin een signaal van alle politieke partijen dat ze goed bezig waren. 

Sommige poltieke actoren stellen op vraag van enkele omwonenden nu plotseling het gevoerde beheer in vraag. Ondanks de inspanningen van Natuurpunt om de beheerwerken te kaderen. We willen ons niet wegsteken achter de expertise van onszelf, het ANB, INBO en Europese instellingen. Een open debat kan uiteraard verrijkend zijn. Wat wij momenteel vernemen via sociale media, kranten en regionale TV doet echter twijfel rijzen over de bereidheid van sommigen om echt te luisteren. De ratio ontbreekt en achterliggende, soms politieke motieven, drijven de zaken op de spits. Ook eerdere gesprekken met enkele bewoners waren voor ons het teken dat er geen bereidwilligheid was om open te staan voor onze argumenten. Veel geroep, weinig echte oplossingen voor onze natuur en biodiversiteit. Wij hebben ondertussen heel wat info verspreid via borden op het terrein of via onze website of via flyers aan buren. Natuurpunt heeft een eigen website, lokale website, een lokaal magazine voor haar leden en een facebookpagina waar we werken aan communicatie. Onlangs besliste de kern Bonheiden-Rijmenam nog om een eigen facebookpagina op te richten. Ook hier willen we onze bewoners nog meer informeren over onze beheerwerken.

Natuurpunt is 40 jaar actief in Bonheiden en heeft daarbij heel wat mooie pareltjes gerealiseerd zoals ’t Ven, Cassenbroek, Mispeldonk en mee gezorgd voor 68 ha meer bos in Bonheiden. We hebben ervoor gezorgd dat een belangrijk deel van ons grondgebied voor altijd natuur zal blijven en opengesteld wordt naar de inwoners. Dankzij onze inspanningen zijn er opnieuw mooi stukjes heide aanwezig in de gemeente. De hei van Mispeldonk bijvoorbeeld herbergt meer bijensoorten dan de Kalmthoutse Heide. Wij verwachten dat Krekelberg ook zo zal evolueren. Maar zoiets vergt tijd, reken minstens 5 jaar, om iets van merkbare verandering te zien. We zijn geen groot machtswellustig bedrijf maar een apolitieke vereniging van burgers die constructief probeert samen te werken met partners voor meer en betere natuur. Dat is essentieel voor een duurzame toekomst.

We roepen de huidige coalitiepartners en die van vorige coalitie op om de huidige beheerplannen bij de inwoners beter te verdedigen en ook om Natuurpunt explicieter te steunen in ons werk voor meer en betere natuur in Bonheiden. We hebben nog anderhalf jaar tot de volgende verkiezingen. Wijzelf en onze achterban kijken uit naar echt constructieve voorstellen die kunnen zorgen voor meer en betere natuur in Bonheiden. En er ligt nog heel wat werk op de plank: een veilig en natuurinclusief mobiliteitsplan, tegengaan van de onzinnige en onlogische verkavelingen waarvoor heel wat bomen moeten wijken voor villa’s, vergunningen die nog al te vaak worden toegekend, ook in overstromingsgevoelig gebied, Onze kwetsbaarheid tov een soortgelijke waterbom zoals in de zomer van 2021. Allemaal zaken waar we deze legislatuur nog een antwoord op hopen te verwachten en waarin Natuurpunt een bondgenoot wil zijn.