Portret van een Natuurpunter: Luc Van den Bergh

Luc zoekt en vindt vrijwilligers
Ik ben Luc Van den Bergh, 64 jaar oud. Ik ben vooral actief als contactpersoon voor een aantal gebieden in de buurt van het bezoekerscentrum van het Grote Netewoud. De laatste jaren zet ik me samen met vele anderen ook actief in om dat bezoekerscentrum mee uit te bouwen.
Er voor zorgen dat de natuurfakkel blijft branden
Als grijzende Natuurpunter voel ik mij een beetje overgangspersoon. Ik wil in de eerste plaats de huidige en de volgende generatie de kans geven om milieu en natuur in onze regio te versterken. Ik wil er mee voor zorgen dat de natuurfakkel blijft branden. Een van de manieren waarop wij dit doen is cursussen organiseren. Er is bij ons voortdurend vraag naar nieuwe cursussen. Naast kennis en verwondering verspreiden is zo een cursus ook een goed moment om opzoek te gaan naar helpende handen voor je afdeling.
Onze eigen 'verkennercursus'
Na wat overleg kwamen we in het voorjaar van 2017 samen om een verkennercursus te organiseren. Die cursusvorm is zeer geschikt om nieuwe vrijwilligers te vinden had onze bewegingscoach nog maar eens verteld. 'Maar dan moet je er wel je eigen lokale ding mee doen' drukte hij ons op het hart. En dat deden we. We sloegen zelfs bijna op hol. We wilden een zeer plaatselijke cursus, met lokale cursisten en lokale lesgevers over de lokale werking. Het mocht voor de cursisten ook niet te zwaar zijn, gemoedelijk, met veel kans tot uitwisseling en kennismaking met de vrijwilligers. We hebben de cursus dan ook volledig zelf ingericht en zelf grote stukken van ons lesmateriaal gemaakt. We waren zeker niet allemaal doorwinterde lesgevers. Zo is er best veel tijd gekropen in de lesvoorbereiding. Maar het enthousiasme van de verschillende medewerkers werkte aanstekelijk. Uiteindelijk schreven 23 mensen zich in. Allen uit de ruime omgeving van het bezoekerscentrum. Het werd een 100% lokale cursus met 5 theorielessen en 5 praktijkmomenten.
Iets bijzonders in petto
Met deze cursus wilden we de Natuurpuntwerking in en rond het bezoekerscentrum beter bekend te maken. We hadden ook nog iets anders, iets bijzonders in petto. Iets waar we vooraf wat schrik voor hadden. Maar het kan misschien mee een deeltje van het grote succes van deze cursus verklaren: Al in de eerste les gaven we de cursisten de opdracht om als laatste les hun eigen “natuurevenement” te organiseren. De knipperlichten flikkerden. Dit hadden de cursisten niet verwacht. Maar het werkte. Een aantal cursisten nam die eerste les al het heft in handen. Koppen werden bij elkaar gestoken. Elke les kreeg het evenement meer vorm. Een prachtig slot van de cursus met medewerking van alle cursisten was het resultaat. De cursus resulteerde snel in een aantal cursisten die actieve vrijwilligers werden. Ze nemen nu, een klein half jaar na de cursus al taken op zich zoals mee beheren in onze gebieden, overlegvergaderingen volgen, permanentie in het bezoekerscentrum, wandelingen bijwonen tot zelfs initiatieven nemen in de renovatieplanning van onze watermolen.
Een pak werk maar met veel voldoening
Het was een pak werk maar het gaf ook veel voldoening om met al die collegavrijwilligers en in samenwerking met een aantal professionele Natuurpunters zo een cursus eens anders aan te pakken. Om de cursus 100% lokaal te maken. Om ook cursisten de kansen te geven om initiatief te nemen.
Om alle cursisten nog eens bij elkaar te krijgen is er de belofte gedaan om dit voorjaar een wandeling te doen in Meerhout, ik kijk er naar uit, er zal zeker gevraagd worden om samen nog eens “iets anders” te organiseren. Hierbij bedankt ik alle honkvaste helpers, lesgevers en cursisten. Het was een geweldig najaar!
De gediplomeerde cursisten noemden we in Meerhout allemaal ‘Oumuamua’s naar de planetoïde die tijdens de cursusperiode voorbij de aarde raasde, de naam van deze rotsachtige sigaar is het Hawaïaans voor Verkenner-Boodschapper.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week