Salesforce en partners steunen aanplant 8.000 bomen in Scheldevallei

Salesforce en partners steunen aanplant 8.000 bomen in Scheldevallei
Deze week startte Natuurpunt met het aanplanten van 8000 bomen in de Scheldevallei Moerzeke-Kastel. Dat gebeurt corona-proof én met de steun van een hele reeks bedrijven.
Jaren geleden is Natuurpunt Hamme gestart met werken binnen de ‘Scheldevallei Moerzeke-Kastel’. Dit deel van de vallei is een jong natuurgebied waarin men keihard bezig is om de inheemse natuur alle kansen te geven om zich te herstellen en te ontwikkelen.
De afgelopen jaren heeft Natuurpunt hier ongeveer 50 ha kunnen verwerven. We hebben dit enkel kunnen realiseren dankzij een mooie groep enthousiaste medewerkers. Onze ambitie is in de komende generatie de grootte van onze eigen percelen in dit gebied te vertienvoudigen en langzaam het geheel te laten samenvloeien in een rijk en gevarieerd landschap van inheemse bossen, natuurlijke akkers en gedifferentieerde grassen. Samen gaan we er voor. We gaan de klimaatcrisis te lijf door onze Scheldevallei te versterken en groener te maken.
Steun
Gelukkig kunnen we rekenen op vele burgers en bedrijven om ons financieel te ondersteunen. Dit jaar danken we in het bijzonder een consortium van bedrijven onder de ambitieuze leiding van Salesforce, die samen een reuzengrote inspanning hebben geleverd in de financiering van deze plantactie. Hun gulle steun heeft deze plantactie financieel mogelijk gemaakt.
"Bij Salesforce geloven we dat bedrijven het beste platform voor verandering zijn. Klimaatverandering is de grootste, belangrijkste en meest complexe uitdaging waar we ooit mee geconfronteerd zijn, en we spelen allemaal een rol op basis van onze middelen om een gezondere planeet te leveren aan toekomstige generaties”, vertelt Max Swerdlow, Country Leader bij Salesforce Belux.
Salesforce’s Deputy Country Leader Carmina Coenen: “Ik ben er ontzettend trots op dat we samen met onze partners een steentje kunnen bijdragen aan dit mooi initiatief van Natuurpunt. Door meer bomen te planten, creëren we zowel een nieuw recreatiegebied voor de burgers, bestrijden we de opwarming van de aarde, beschermen we ons grondwater en ondersteunen we de wereldwijde doelstellingen van de VN voor duurzame ontwikkeling".
Salesforce en haar partners 4C Wipro, Accenture, Asugo, Brightfox, Capgemini, Cloud Innovation en Deloitte droegen bij tot deze plantactie. "
Bossen zijn één van de beste middelen om koolstof uit de atmosfeer te halen. In januari 2020 heeft Salesforce, als stichtend partner van 1t.org en ter ondersteuning van de missie van 1t.org, aangekondigd dat het zich ten doel stelt om het behoud, herstel en de groei van 100 miljoen bomen tegen het einde van 2030 te ondersteunen en te mobiliseren. Om dit doel te bereiken moet de volledige kracht van Salesforce worden aangeboord, inclusief technologie, kapitaal en invloed. Het betekent ook leren van anderen, en het verfijnen van onze programma's en methodologie in de loop van de tijd. Het hier beschreven project was een door medewerkers geleid initiatief op onze weg naar ons einddoel van 100 miljoen bomen.
Ga voor meer informatie over de bedrijfsverbintenis van Salesforce naar salesforce.com/trees, gebouwd op het Salesforce-platform in samenwerking met Plant-for-the-Planet, dat onze voortgang op weg naar ons doel van 100 miljoen bomen bijhoudt, onze partners op onze reis naar bomen belicht en donaties mogelijk maakt voor enkele van de projecten die we over de hele wereld ondersteunen."
Bomen planten
De plantactie gebeurt samen met een super dynamisch beheerteam onder leiding van Werner de Ferrerre, conservator. Zij werken keihard met een groeiende ploeg natuurliefhebbers om het gebied alle kansen te geven.
Deze winter planten we 8.000 nieuwe bomen in onze Scheldevallei. We willen immers in versneld tempo de recent verworven gebieden verrijken met nieuwe inheemse loofbomen. De corona perikelen hebben vertraging veroorzaakt in onze plantactiviteiten. Vandaag werken we aan een inhaalbeweging. Bij het begin van de lente dienen alle boompjes geplant te zijn en klaar te staan om te beginnen groeien.
De corona beperkingen verhinderen ons te planten met een grote groep vrijwilligers. De jongste paar jaar stonden we telkens met meer dan 100 enthousiaste vrouwen, mannen en kinderen zij aan zij om de jonge bomen geplant te krijgen. We kregen het er samen warm van. Letterlijk en figuurlijk!.
Deze keer wordt de aanplant corona-proof uitgevoerd door een professionele terreinploeg van Natuurpunt. Dit maatwerkbedrijf geeft dagelijks werk aan honderden arbeiders die het niet makkelijk hebben in de klassieke economie en we zijn blij dat we ze nu kunnen inzetten om op die manier onze bomen toch geplant te krijgen.
Soorten
We planten niet zomaar wat bomen. Ons beheerteam heeft na zorgvuldig wikken en wegen de keuze gemaakt voor volgende struiken en bomen, die straks de kracht van onze bossen helpen vormen:
- zwarte els, een ijzersterke boom die het ook op slechte, drassige grond goed doet.
- vuilboom, geplant in de zon levert hij massa’s bloemen, feest voor de bijen.
- Gelderse roos, een compacte struik met een brede groeiwijze die grote hoeveelheden witte bloemen en rode vruchten produceert.
- meidoorn, een klassieker, kleine boom of grote heester, perfecte habitat voor vogels.
- haagbeuk , een inheemse, bladverliezende loofboom met een mooi ronde, gesloten kruin.
- wilde appel, de oerboom van de bekende veredelde appelsoort.
- hondsroos , een van nature voorkomende roos die mooie roze tot witte bloemen voortbrengt.
- sleedoorn, een hoge struik aan de bosranden met blauwe bessen.
- veldesdoorn, kleine loofboom met roomwitte-gele hangende trossen.
- zoete kers, een 20 meter hoge boom met witte bloemen en rode vruchten.
- kleinbladige linde, of winterlinde die tot 30 meter hoogte kan bereiken.
- en lijsterbes, een zeer winterharde boom uit de rozenfamilie, lijsters en andere vogels zijn dol op de bessen.
Vervolg
Maar onze plannen gaan verder. Volgende winter zetten we een grotere campagne op het getouw. Ons huidig tempo van 8.000 bomen per jaar gaat immers niet snel genoeg. Onze plannen voorzien om voor het winterseizoen 2021/22 een recordaantal van 10.000 bomen te planten. Dit wordt de grootste boomplanting ooit in onze regio. We gaan ervan uit dat de coronamaatregelen tegen dan versoepeld zijn.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week