Strijd om burgemeesterssjerp in Gent barst weer los!

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 hebben de Gentenaars een tijd moeten wachten op een nieuwe burgemeester. Intussen is de zaak beslecht. Maar sinds kort strijden twee nieuwe kandidaten om de sjerp in het Gentse luchtruim: een grote en een kleine burgemeester.
Een grote burgemeester (Larus hyperboreus) meldde zich op 14 december 2018 op de Ringvaart ter hoogte van Buysse Beton NV. Een kleine burgemeester (Larus glaucoides) werd voor het eerst opgemerkt op 27 december 2018 op een blusput in Mendonk nabij DSV Solutions Ghent. Intussen zakten al heel wat vogelaars af naar het de Gentse Zeehaven om beide burgemeesters te spotten, want het gebeurt niet vaak dat je in één gemeente drie burgemeesters kan zien. Een echte, en twee andere: met vleugels en een grote bek.
Burgemeesters zijn meeuwen die vooral in het noorden voorkomen. Ze broeden in Groenland, IJsland, Spitsbergen en Canada en blijven het grootste deel van de tijd binnen de poolcirkel. Tijdens de winterperiode zakken ze wat zuidelijker af en worden ze soms ook in België gezien.
De Kleine burgemeester die momenteel in het Gentse verblijft (foto: Herman Blockx).
Het was de Duitser Martens die in 1675 op een zeereis naar Spitsbergen de grote burgemeester zag en beschreef. ‘De Vleugelen sijn bleeck blauw, tot over den geheele rugge, doch aen d’eynden wit, gelijck oock het helle Lyf wit is’. Burgemeesters zijn dus vooral wit. Martens vond de naam ‘burgemeester’ wel toepasselijk omdat deze soort steeds leek te broeden op een hogere plek dan de andere meeuwensoorten en ze zagen er ook groter en statiger uit dan de andere meeuwen.
De grote burgemeester is een agressieve omnivoor die zich vooral tegoed doet aan vissen, aas en eieren maar soms ook andere vogels doodt, zelfs in de vlucht. De kleine burgemeester houdt het vooral op vis, maar ook graan, bessen, jonge vogeltjes en eieren staan op het menu.
Grote burgemeesters zijn vaak erg plaatstrouw. De bekendste grote burgemeester van België is Jean. Jean arriveerde op 20 november 1997 aan de Visserskaai van Oostende en werd genoemd naar de toen zittende burgervader van Oostende Jean Vandecasteele. Op 31 maart 1998 werd hij er voor het laatst opgemerkt maar op 2 oktober 1998 dook hij weer op. En zo ging het een hele poos door: aankomen deed ie meestal in september, vetrekken in maart, jaar na jaar. Tot begin 2003 hield Jean er het restaurant 'Old Fisher' op na als vaste stek maar toen deze eettent werd afgebroken, ging Jean op de dool.
Hoe het de drie burgemeesters van Gent zal vergaan, wordt afwachten. De grote burgemeester is een eerstejaarsvogel en is dus pas dit jaar uit het ei gekomen. De kleine burgemeester is een tweedejaarsvogel en is dus wat ouder. Matthias De Clercq is 37.
Het reilen en zeilen van de eerste twee burgemeesters is op de voet te volgen via www.waarnemingen.be
Tekst: Dominique Verbelen, Natuurpunt Studie
Foto: Herman Blockx
--
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week