Verborgen talenten schitteren in de natuur: 20 jaar sociale economie bij Natuurpunt.

Verborgen talenten schitteren in de natuur: 20 jaar sociale economie bij Natuurpunt.
Natuurpunt is gekend voor zijn inzet voor natuur in de buurt, soms kleine, soms grote natuur maar Natuurpunt zet zich ook in op sociaal vlak. Om samen met de talrijke vrijwilligers de natuurgebieden te beheren is Natuurpunt 20 jaar geleden gestart met een sociaal economie bedrijf. Ondertussen is dit uitgegroeid tot een verhaal van kansen en hard werken in de natuur. In Tienen (eerst in een garage in de slachthuisstraat in Hoegaarden) waren we er als eerste bij 20 jaar geleden om mee te werken aan sociale en natuurdoelen. Nu 20 jaar later huizen we in het landschapscentrum De Gors en maken we deel uit van een grote natuur familie die in heel Vlaanderen werk aan meer en betere natuur.
Een moeilijke thuissituatie, weinig studiekansen, verkeerde vrienden of gewoon een slecht verwerkte tegenslag in het leven: er zijn duizend en één redenen waarom iemand uit de boot kan vallen op de arbeidsmarkt.
Toch blijken mensen die lang zonder werk zitten heel wat verborgen talenten te hebben. Natuurpunt geeft 196 doelgroeparbeiders en -arbeidsters de kans om een nieuw verhaal te schrijven voor zichzelf, door te werken in de natuur. Met hun hard labeur leveren ze bovendien een belangrijke bijdrage aan de natuur, een maatschappelijke nood waar de gewone economie doorgaans te weinig interesse voor heeft.
Wie langdurig werkloos is en weinig of geen opleiding genoten heeft, belandt vaak in een vicieuze cirkel. Je vindt geen job die je vreugde schenkt, je verliest je motivatie, je werkritme en je zelfvertrouwen. Vervolgens vind je geen job omdat je die gewaardeerde eigenschappen mist.
Het mooiste bureau van de wereld
“Het is zeker geen bandwerk, er is veel afwisseling en het is goed voor lichaam en geest.” Ook de wetenschappelijke wereld is het erover eens: natuur is goed voor de gezondheid.
Zingende vogels op de werkplek, het gevecht tegen de natuurelementen, de voeten in de aarde: dat doet iets met een mens.
Daarnaast zijn het de zichtbare resultaten die de job aantrekkelijk maken: op het eind van een dag maaien kan je moe maar voldaan je werk overschouwen en zie je het verschil. En tot slot is het nuttig werk: Werken aan de natuurprojecten in de Getevallei, Knuppelpad bouwen in het Boelvarreke waar achteraf talrijke wandelaars van genieten, bomen planten voor een nieuw bos in Aronst hoek, maaien voor meer orchideeên en de terug keer van de Grauwe klauwier mogelijk maken,... dikwijls samen of in voorbereiding met de vrijwilligers.
De resultaten mogen gezien worden en wij zijn blij met de waardering voor het werk. Tot slot hebben we het mooiste bureau van de wereld, weg van de drukte en het geraas.
Uniek model
Het sociale economie-bedrijf in de schoot van Natuurpunt geeft werk aan 196 arbeiders en 62 mensen die instaan voor de omkadering. De taken van de verschillende ploegen zijn uiteenlopend: ze leggen knuppelpaden aan, knotten bomen, voeren energiescans uit, bestrijden exoten, maaien graslanden, beheren bosgebied of staan in voor de gallowaykuddes. Recent kwam daar de zagerij in Ekeren bij en een project rond het natuurvriendelijke tuinen bij bedrijven , het inrichten van aangepaste tuinen bij zorgcentra of bij de omvorming tot natuur-rijke speelplaatsen.
Die opdrachten komen van gemeenten, het agentschap voor Natuur en Bos of het OCMW, maar ook van bedrijven, scholen en van de afdelingen van Natuurpunt. Het geheel wordt gepland en gecoördineerd door de consulenten uitvoering, in overleg met de ploegbegeleiders. Voor grote klussen of lastige karweien staan vrijwilligers en doelgroeparbeiders zij aan zij, samen met hun botten in de modder.
Die samenwerking met vrijwilligers is vrij uniek in het landschap van de sociale economie. Maar de ervaring is vaak verrijkend, zo blijkt. “Heel wat arbeiders staan ervan versteld dat er mensen zijn die op vrijwillige basis werk willen verrichten voor de maatschappij.”
Ook voor vrijwilligers is het vaak een verrassende kennismaking. Zij staan er op hun beurt vaak van te kijken hoe ruig uitziende mannen en vrouwen zoveel liefde voor de natuur aan de dag kunnen leggen. Dat maakt het een sociaal project én een natuurproject.
Dit jaar zijn we met de ploeg 20 jaar bezig in de streek en zetten dit graag in de kijken op de dag van De Gors op 19 mei 2019
Maatwerkdecreet
Sociale economie is er voor mensen die geen plek vinden in de reguliere economie. Omdat ze minder klokvast kunnen presteren of omdat ze af te rekenen hebben met persoonlijke problemen. Hoewel er diverse externe opdrachten zijn, is de sociale economie voor haar voortbestaan toegewezen op subsidiëring door de overheid. Momenteel wordt het maatwerkdecreet, dat die subsidieregeling en de voorwaarden regelt, grondig hertekend.
Natuurpunt bewijst elke dag opnieuw dat sociale economie werkt. Elke werkdag, elk natuurresultaat, elke arbeider die door het werk zijn waardigheid hervindt, is een vurig pleidooi aan het adres van onze beleidsmakers om te kiezen voor de versterking van de sociale economie.
Wat kunnen we voor jou doen?
Een bijenhotel met ingemaakt logo voor je bedrijf, een houten zitbank, poort of totempaal: daarvoor kan je terecht bij onze ploegen. Ook voor hulp bij het beheer of inrichten van parken of speelplaatsen kan je bij ons terecht. Zo schrijf je mee aan het sociaal verhaal van Natuurpunt.
Meer informatie op www.natuurpunt.be/nlz
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week