Zonder veenherstel geen klimaatneutraliteit: waarom EU Natuurherstelwet bindende veendoelen nodig heeft

Een brede coalitie van natuurbeschermers waaronder Natuurpunt, wetenschappers en landbouwers uit de hele Europese Unie heeft haar bezorgdheid geuit over de ontoereikende bescherming van veengebieden in Europa. In een open brief aan Commissievoorzitter Von der Leyen wordt aangedrongen op het niet verder uitstellen van de publicatiedatum van 22 juni voor de publicatie van het Natuurpakket (Nature Package), met inbegrip van de Natuurherstelwet (Nature Restoration Law). Daarnaast wordt gevraagd ambitie te blijven tonen ten aanzien van het herstel en de bescherming van onze natuurlijke klimaatkampioenen: veengebieden. Ook op landbouwgrond.
Veengebieden beslaan slechts 3% van het landoppervlak van de wereld, maar slaan twee keer zoveel koolstof op als alle bomen op aarde samen. Het gaat helaas niet goed met deze systemen: meer dan de helft van de Europese venen zijn sterk aangetast. De klimaaturgentie heeft iedereen gelukkig doen inzien dat we alleen maar klimaatneutraal kunnen worden als we ook onze aangetaste veengebieden opnieuw herstellen. Beschadigde veengebieden zijn immers een belangrijke bron van broeikasgasemissies, verantwoordelijk voor bijna 5% van de wereldwijde CO2-emissies. Herstel van veengebieden kan de uitstoot dus aanzienlijk verminderen als we ten minste hun rol als koolstofsink in strijd tegen de klimaatverandering ten volle willen uitspelen. Lidstaten moeten volgens het akkoord van Parijs het behoud en herstel van veengebieden opnemen in hun klimaatverplichtingen. Bedoeling is om tegen 2100 400 Gton CO2 op te slaan in bossen, moerassen en venen.
Aangezien veengebieden inzake klimaat- en natuurherstel zulke belangrijke kosteneffectiente oplossingen zijn, is het van cruciaal belang te zorgen voor effectief ecosysteemherstel en specifieke veendoelen op te nemen in de natuurherstelwet:
- Het opnieuw vernatten van drooggelegde veengebieden leidt tot drastische vermindering van de broeikasgasemissies en tegelijkertijd tot de opbouw van een biogebaseerde circulaire economie
- Door het opnieuw vernatten van droogvallende of gedraineerde veengebieden worden aanzienlijke verbeteringen inzake overstromingsbescherming, tackelen van droogte en verbetering van waterkwaliteit gegenereerd
- Door het opnieuw vernatten van drooggelegde veengebieden kunnen bedreigde habitats van typische veenflora en -fauna worden hersteld.
Om de ambities van het Akkoord van Parijs en de EU-klimaatwetgeving te bereiken, moet een transitiepad voor alle veengebieden in de EU leiden tot een netto CO2 -uitstoot van nul tegen 2050. Europa moet een voortrekkersrol spelen in het VN-decennium voor het herstel van ecosystemen en ambitieuze biodiversiteitsdoelen nastreven op de komende CBD COP15 in Montreal.
Onze volledige brief aan mevrouw Ursula Von Der Leyen vind je hieronder in pdf terug.
Meer info: robin.verachtert@natuurpunt.be
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week