Zonnepomp in Uitkerkse Polder
Zonnepomp in Uitkerkse Polder
In de Uitkerkse Polder wordt voor het eerst een zonnepomp ingezet die het waterpeil op de weilanden verhoogt. Met deze pomp kan water uit de randsloten op een weiland worden opgepompt . Dit is belangrijk voor de weidevogels. De pomp werkt volledig geautomatiseerd en op stroom van eigen zonnepanelen, en zorgt zo voor gerichte tijdelijke vernatting. Op die manier kunnen extra delen van het gebied dienen als balts-, foerageer- en slaapplaats voor weidevogels.
De uitbreiding van het reservaat, de groeiende samenwerking tussen natuurbeheerders en lokale landbouwers en de jarenlange inspanningen via natuurinrichtingswerken zorgen ervoor dat steeds meer weidevogels tot broeden komen in het gebied: tureluur, grutto, kluut, wintertaling, enz. In de winter vinden we er dan weer grote groepen ganzen. Maar het werk is nog niet af. Een blijvend werkpunt is een oplossing vinden voor het waterpeilbeheer. Dat waterpeil is juist in de loop van de broedtijd van de vogels ongunstig. Om verdroging tegen te gaan, hebben we in het gebied een eerste pomp ingezet.
De zonnepomp pompt water geluidloos in een gestage stroom over de percelen. Het is geen vaste installatie die een heel jaar aanwezig is, maar wordt gericht ingezet tijdens en vlak voor en na de broedperiode. De ‘plas-dras zones’ die zo gevormd worden hebben een sterke aantrekkingskracht op heel wat weidevogels. De Uitkerkse Polder is ook de grootste kraamkamer van Vlaanderen voor hen.
De plas-dras-zones dienen als balts-, foerageer- en slaapplaats. Ook voor de kuikens is een plas-dras-zone belangrijk: ze vinden hier meer insecten, het scharrelen in de natte zones kost hen minder energie en ze kunnen snel in het aangrenzende hogere gras vluchten bij gevaar. Dit geeft de kwetsbare kuikens een hogere overlevingskans, het grootste knelpunt voor weidevogels.
De pompen werden aangekocht binnen LIFE Oostkustpolders. We zullen de resultaten nauwgezet in het oog houden. Het wel en wee van de weidevogels zal intensief gemonitord worden om het effect van de pompen op te volgen.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week