Opinie

Opinie - Natuurherstelwet: waarom iedereen het veld op moet

11 mei 2023

De natuur herstellen is een schot voor open doel. Het is 5 voor 12 voor het milieu, het klimaat en de biodiversiteit in ons land. De vraag is enkel hoe we de bal erin krijgen. Door landbouwers, ondernemers en natuurbeschermers in hetzelfde team te laten spelen en hetzelfde doel voor ogen te houden: een gezond, levend, klimaatrobuust Vlaanderen waarin alle functies samen floreren. Met de juiste natuurhersteltactiek komen alle spelers tot scoren.

Opinie

Opinie: fiets- en natuurbeleid kunnen wel degelijk hand in hand gaan

21 februari 2023

Natuurpunt is alleen ­tegen het nieuwe fietspad in Zwijnaarde omdat er een even veilig en milieuvriendelijker alternatief is.

Opinie

Opinie GLB: het doodsvonnis voor de laatste resten boerennatuur

23 december 2022

De Vlaamse regering mag geen landbouwplan gebouwd op drijfzand goedkeuren, schrijven Jos Ramaekers (Natuurpunt) Ineke Maes (BBL).

Opinie

Opinie - Pappen en nathouden? Die strategie moet op de mesthoop

03 november 2022

De waterkwaliteit moet prioriteit krijgen in het Vlaamse mestbeleid, schrijven Jos Ramaekers en Heleen De Smet in De Standaard (3 november 2022). De maatregelen in het voorliggende (en gelekte) Mestactieplan (MAP) vormen een breuklijn met de vorige mestactieplannen. Ondanks 25 jaar mestbeleid en zes eerdere mestactieplannen is de waterkwaliteit niet verbeterd. Wat nu voorligt, is het eerste plan met het juiste vertrekpunt: het belang van een ­gezonde bodem, van natuur en van propere waterlopen. Eindelijk lijkt de ernst van de waterproblematiek en de verpletterende verantwoordelijkheid van de landbouwindustrie door te dringen.

Opinie

Opinie - ‘Energie-eiland voor de Belgische kust? Ja, maar er staan nog veel vragen open’

10 oktober 2022

Netbeheerder Elia stelde onlangs het conceptplan voor van het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld. Dit eiland dient als schakelpunt tussen de verschillende offshore windparken en het hoogspanningsnet aan land. Natuurpunt, West-Vlaamse Milieufederatie en WWF steunen de uitbouw van het alternatieve energienetwerk maar hebben heel wat vragen bij dit plan. Ze hopen dat de huidige energiecrisis de bouw van het energie-eiland niet zal overhaasten en dat de alternatieven voldoende onderzocht worden, met bescherming van het mariene milieu indachtig.

Opinie

Opinie - Strijd voor biodiversiteit en klimaatactie zijn onlosmakelijk verbonden

22 april 2022

De biodiversiteit in Vlaanderen staat zwaar onder druk. Door milieuvervuiling, versnippering van onze natuur, pesticidengebruik, verkeer, maar ook in toenemende mate: de klimaatverandering. De Vlaamse regering drijft de strijd op voor biodiversiteit, en dat verdient lof. Op de Dag van de Aarde roepen 15 Vlaamse milieu- en natuurverenigingen de Vlaamse regering op om evenveel daadkracht te tonen als het om klimaatactie gaat.

Opinie

Opinie - De belangrijkste lessen na 20 jaar natuurbeleid

08 december 2021

Natuurpunt bestaat vandaag (8/12) exact 20 jaar. Een ideaal moment om ook op vlak van ons beleidswerk achterom te kijken, én om vooruit te blikken.

Opinie

Opinie - Na de waterbom, hoe maken we van ons land weer een spons?

22 juli 2021

Maak werk van een ­‘klimaatadaptatieplan’, schrijft Jos Ramaekers, in plaats van valleien te blijven draineren.

Opinie

Opinie - Droogte is ook een politieke keuze

16 juni 2021

Het mocht de voorbije maand mei dan wel flink regenen, toch staan heel wat grondwaterstanden nog steeds veel te laag. “En dat komt niet alleen door het verstoorde klimaat”, zegt Robin Verachtert, beleidsmedewerker klimaat en water bij Natuurpunt. “Structurele verdroging is eveneens een politieke keuze.”

Opinie

Opinie - Blijven de betonmolens draaien?

29 maart 2021

Als Vlaanderen het overaanbod aan slecht gelegen bouwgronden niet eerst aanpakt en zich bezint over een andere schaderegeling, wordt het behoud van open ruimte een onbetaalbare operatie. De bouwshift nader bekeken.

Opinie

Opinie - Red de paling, de mascotte van onze levende beken

28 januari 2021

De paling is de perfecte graadmeter voor gezonde beken en kronkelende rivieren. Als de paling moeite heeft om zich vrij te bewegen doorheen Vlaanderen, dan is er iets grondig mis met het beheer van onze waterlopen en met ons waterbeleid.

Opinie

Opinie - Zolang de Noordzeenatuur slecht beschermd is, staat blauwe economie op losse schroeven

25 januari 2021

De natuur in het Belgisch deel van de Noordzee is ronduit slecht beschermd: enkel papieren bescherming, nauwelijks maatregelen of acties op zee, verstorende praktijken als bodemberoerende visserij en zandwinning in kwetsbare zones blijven bestaan, de ruimtelijke ordening op zee loopt mank en ondertussen komen er almaar meer economische activiteiten bij. Pas wanneer de natuur op zee goed beschermd is, zal de ontwikkeling van de blauwe economie weer vaart kunnen maken.

Opinie

Opinie - Eerst water, de rest komt later

18 januari 2021

Vlaanderen heeft de bedenkelijke eer om de meest vervuilde waterlopen van Europa te bezitten. En op de periodes van droogte en nattigheid die gepaard gaan met de klimaatverandering, zijn we al helemaal niet voorbereid. Tijd voor een trendbreuk in het Vlaams waterbeleid, zo stelt een consortium van milieu- en natuurorganisaties. Via een openbaar onderzoek kunnen burgers Vlaanderen onder druk zetten

Opinie

Opinie - Het Natuurrapport 2020: van verlies naar herstel?

14 december 2020

Het tweejaarlijkse Natuurrapport 2020 van het Vlaamse Instituut voor Natuur en Bos (INBO) vertelde niets nieuws, maar kon toch inspireren. We halen geen enkel Europees natuurdoel, maar zagen gelukkig wel de milieudruk dalen. Echter, die daling stagneert. Terwijl net die laatste daling ingezet zou moeten worden om effectief te komen tot een omkering van de curve: van natuurverlies naar herstel.

Opinie

Opinie - Druk wandelweekend is ‘betoging voor meer natuur’

12 november 2020

Er kunnen niet genoeg natuurliefhebbers zijn, wel te weinig natuur. Een betere spreiding van het aantal natuurbezoekers en meer (al dan niet tijdelijke) natuur zijn dan 2 logische hapklare oplossingen.

Opinie

Opinie - Oproep na Pano-reportage: geen nieuwbouw meer zonder riolering

05 november 2020

Duidingsprogramma Pano legde gisteren de vinger nog eens op de wonde: in Vlaanderen zijn meer dan 400.000 woningen niet aangesloten op riolering. Het afvalwater gaat er rechtstreeks de beek in. Resultaat? Een aanslag op de waterkwaliteit en het waterleven. Om het probleem niet nog groter te maken, lanceren Natuurpunt en BBL een voorstel: lever bouwvergunningen voor nieuwe woningen pas af als de straat effectief over riolering beschikt.

Opinie

Opinie - Natuurpunt ontstemd over lancering jachtapp Wilder

11 september 2020

De jagersvereniging Hubertus Vereniging Vlaanderen lanceerde donderdag haar Wilder app. Daarmee kunnen burgers wild signaleren aan lokale jagers. Natuurbeschermingsorganisatie Natuurpunt betreurt dit initiatief. “De app is er absoluut geen voor natuur- en dierenliefhebbers. Integendeel: het is er één die bijdraagt om de soorten die we juist moeten beschermen, terug te dringen”.

Opinie

Opinie - Vlaamse landbouw post-corona: 'zwijgt en doe voort'?

28 april 2020

‘Kunnen jullie, van de Milieufederatie, bezwaar indienen tegen een megastal van 250.000 kippen hier achter, in Alveringem? De boer van hiernaast durfde niet zelf te bellen, je weet, het gaat hier nog altijd over landbouwers hé’. De zoveelste geplande kippenbunker. Niet voor de boer, maar voor de veevoederfabrieken en de export. De boeren in de buurt, zien met elke megastal hun winstmarges dalen. ‘Ge zwijgt en doet voort’.

Opinie

Opinie - Maak van de Vlaamse klei een spons

27 april 2020

Als we geen maatregelen nemen, barst Vlaanderen weldra door de droogte.

Opinie

Opinie - Natuurbeweging: Vlaams waterbeleidsplan legt de lat te laag voor waterkwaliteit en droogte

18 juni 2019

Vlaanderen heeft de laatste hand gelegd aan de zogeheten waterbeleidsnota. De natuur- en milieubeweging vreest dat het plan tekortschiet om de kwaliteit van onze waterlopen aanzienlijk te verbeteren tegen 2027, zoals Europa vraagt. De milieubeweging pleit er daarnaast voor om meer werk te maken van natuurlijke oplossingen zoals valleiherstel om klimaatproblemen door droogte en overstromingen het hoofd te kunnen bieden.

Pagina's

TOP