Verenigingsnieuws

NIEUW: Online cursus Spoorzoeken start op 8 febr!

04 december 2023

Pootafdrukken of keutels, vraatsporen, veren of haren… het zijn allemaal tastbare bewijzen die dieren achterlaten. Met een beetje kennis van zaken vind je zo de favoriete looppaden van een vos of de afbakening van een reeënterritorium. Welke prooien heeft een slechtvalk gegeten? En wie dwaalt er ’s nachts door de tuin? Deze online cursus diersporen zet je zo op het juiste… euh spoor.

Verenigingsnieuws

Nieuwe kansen voor de Oostkustpolders te Damme.

28 november 2023

De Oostkust Polders in Damme zijn één van de laatst overgebleven open ruimtes in West-Vlaanderen. Hier kan je genieten van wijdse vergezichten in combinatie met waterrijke natuur. In de bodem zit bovendien veen, vergane plantenresten, die in de strijd tegen de klimaatverandering een cruciale rol kan spelen. Veen bevat heel wat koolstof dat baat heeft bij hoge waterstanden om te vermijden dat het vrijkomt als CO2 in de atmosfeer. Natuurpunt wil hier de komende jaren het natuurgebied versterken door in te zetten op het aankopen van bijkomende gronden en waar nodig het herstel van de waterhuishouding. Met de steun van Belfius Bank, Belfius Asset Management en Candriam, in combinatie met subsidies van de Vlaamse overheid, kan Natuurpunt de nodige financiering samenbrengen om dit te realiseren.

Verenigingsnieuws

Opleidingen Natuurgids 2024 komen eraan!

27 november 2023

Ben je gefascineerd door de natuur? Wil je weten wat er allemaal rondom je groeit en bloeit? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden!

Verenigingsnieuws

Project member makes a pitch for the TUNE IT course at Eurosite Annual meeting, Amiens, 7-9 November 2023

21 november 2023

Dr. Irene Bouwma, Senior Researcher with Wageningen University and Research, made a pitch for the TUNE IT course developed under the Erasmus+ Project on ‘Nature Benefits: from Theory to Practice’ during the Eurosite Annual meeting early this month.

Verenigingsnieuws

Winterse vogelcursussen

20 november 2023

Binnenkort worden de dagen koud en de bomen kaal. Ideaal om de vogels in je tuin en in de natuur te observeren. Wil je ze graag leren herkennen aan hun zang? Wil je leren welke vogels in de winter hier blijven? Of hoe piepkleine meesjes een ijskoude winternacht overleven? In onze leerrijke vogelcursussen krijg je o.a. uitleg over het fenomeen "vogeltrek", maak je kennis met allerlei soorten vogels en leer je ze observeren en herkennen.

Verenigingsnieuws

Sibelco en Natuurpunt tekenen charter

23 oktober 2023

Op 5 oktober ondertekenden het bedrijf Sibelco en Natuurpunt een charter met het oog op een duurzame samenwerking. Beide partijen zien kansen in de combinatie van kwartszandwinning en de ontwikkeling van robuuste natuur.

Verenigingsnieuws

Natuurpunt en Naturschutzbund Deutschland werken samen aan veenvernatting in Vallei van de Zwarte beek

28 september 2023

In de Vallei van de Zwarte Beek in Lummen maakten NABU, afkorting voor Naturschutzbund Deutschland, en Natuurpunt op 21 september ll. hun samenwerking rond het gebied bekend. NABU engageert zich de komende 5 jaren tot een substantiële financieringshulp bij de uitbreiding van het gebied, om het veen goed te kunnen beschermen. De middelen worden vrijgesteld vanuit het NABU Klimaatfonds. De Vallei van de Zwarte Beek is één van de grote veengebieden in Vlaanderen en Natuurpunt wil hier de komende jaren sterk inzetten op vernatting. Dat is belangrijk voor het klimaat, de biodiversiteit en onze gezondheid.

Verenigingsnieuws

Cursus: Geologie in Vlaanderen

30 augustus 2023

Hoe komt het dat er steenkool is in Limburg, zwerfstenen in West-Vlaanderen en Henegouwen, roestkleurige ijzerzandsteen in het Hageland en haaientanden en schelpen in de Kempen? Op deze en nog tientallen andere vragen krijg je een antwoord in de cursus 'Geologie van Vlaanderen’.

Verenigingsnieuws

Expeditie Natuurpunt haalt 257.903 euro op voor meer natuur

25 juni 2023

DIEPENBEEK - 25 juni 2023 - Zaterdag en zondag trokken bijna 100 teams met een kano, fiets of te voet door de Limburgse natuur voor Expeditie Natuurpunt. Elk team zamelde minstens 1.500 euro in maar heel wat teams deden nog een extra duit in het zakje. Zo kan deze editie afsluiten met 257.903 euro voor meer natuur in Vlaanderen.

Verenigingsnieuws

Pionier van het natuurbehoud Edgar Kesteloot overleden (100 jaar)

16 juni 2023

Natuurpunt meldt met droefheid het overlijden van baron Edgar Kesteloot (100 jaar). Kesteloot zijn leven stond in het teken van natuur en natuurbescherming. Daarnaast was hij ook wetenschapper en televisiepersoonlijkheid. Zijn invloed op de Belgische natuurorganisaties is ronduit indrukwekkend. Ook internationaal kreeg hij de nodige erkenning: in september ontving hij nog de Birdlife International Conservation Achievement Award. Hij overleed op 100-jarige leeftijd in zijn huis in Sint-Pieters-Woluwe.

Verenigingsnieuws

“De erfenis van Ignace was onze springplank naar meer beschermde natuur.”

12 juni 2023

In 2013 overleed Ignace De Kesel. Naast priester en cultuurfilosoof was de man hartstochtelijk natuurliefhebber. Hij schonk zijn nalatenschap aan Natuurpunt. Jan Dhollander, Paul Creve, Franki Saman en Geert Verwilligen van Natuurpunt Waasland-Noord klinken eensgezind: “Het legaat van Ignace was de opsteker die de afdeling nodig had. Op financieel vlak is zo’n erfenis uiteraard erg fijn, maar vooral: het heeft ons beheerteam weer ambitieus gemaakt”

Verenigingsnieuws

Een podium voor de natuur

04 april 2023

Wouter Deprez plant op 13 mei een elfde (!) voorstelling van zijn show Speech in de Concertzaal va het Concertgebouw Brugge en schenkt de opbrengst van deze benefiet integraal aan twee bosprojecten: dat van Faja Lobi in Congo en het Concertgebouwbos in de Brugse rand.

Verenigingsnieuws

Natuurpunt en vermogensbeheerder Candriam werken aan robuuste natuur in Vallei van de Zwarte beek

27 maart 2023

In de Vallei van de Zwarte Beek in Lummen bezegelden Natuurpunt en vermogensbeheerder Candriam hun samenwerking. Zo maken we het natuurgebied robuuster en werken we verder aan de droom van een aaneengesloten oppervlakte van 350 hectare. De Vallei van de Zwarte Beek is één van de laatst overgebleven veengebieden in Vlaanderen en Natuurpunt wil hier de komende jaren sterk inzetten op vernatting. Dat is belangrijk in het kader van klimaatadaptatie, herstel van de biodiversiteit en onze gezondheid.

Verenigingsnieuws

Wijgmaalbroek ontvangt financiële steun van Pukka Herbs Tea

27 maart 2023

Natuurpunt Leuven kon recent een groot stuk natuur en een hoeve aankopen in Wijgmaal nabij Leuven. Ze zal het gebouw inzetten om mensen dichter bij de natuur te brengen. De aankoop en het herstel worden mogelijk gemaakt dankzij een mooie bijdrage van Pukka. “Pukka creëert biologische thee en voedingssupplementen voor een bewuster en gelukkiger leven. Met een warme kop biologische kruidenthee wil Pukka mensen, planten en de planeet met elkaar in verbinding brengen. Bovendien is het bedrijf lid van de 1% for the planet foundation. Hiermee engageren ze zich om 1%van hun jaarlijkse omzet te schenken aan Natuurpunt om bloemrijke natuurgebieden te beschermen. Ze zijn dan ook blij dat ze Natuurpunt kunnen helpen om het Wijgmaalbroek te beschermen.

Verenigingsnieuws

Natuur is belangrijk voor het welzijn van ons allemaal

20 maart 2023

Als fervente wandelaars door de weidse landschappen van Dartmoor National Park in het Verenigd Koninkrijk, appreciëren Jan en Hilde het belang van ongerepte natuur dichter bij huis.

Verenigingsnieuws

Landal GreenParks helpt Natuurpunt bij het aanplanten van nieuwe bomen

16 maart 2023

Natuurpunt en vakantieaanbieder Landal GreenParks kijken terug op een mooi aanplantseizoen. Vanuit het Bos voor Iedereen-project zijn dit seizoen maar liefst 110 hectare bos – meer dan 200.000 nieuwe bomen – aangeplant in bosgebieden in o.a. Putte, Maaseik en Gentbrugge en andere plaatsen verspreid over heel Vlaanderen. Bij elke boeking door een Natuurpunt lid voor een verblijf op een van de Landal bestemmingen wordt een boom geplant in een van deze nieuwe bossen.

Verenigingsnieuws

Het Grote Doezelboshandboek - van natuurliefhebber tot natuurgids: een handleiding voor en door mensen met een verstandelijke beperking

14 maart 2023

Het is een heel mooi en boeiend boek geworden, boordevol weetjes over de bomen, planten en bloemen, vogels, kriebelbeestjes en grotere dieren in het bos. Het boek zal worden gekoesterd door onze Doezelbosgidsen, maar ook bijvoorbeeld je (klein)kinderen van 5 à 10 jaar vinden er een schat aan weetjes in over de natuur rondom ons.

Verenigingsnieuws

Natuurpunt en Ethias werken aan robuuste natuur in Vallei van de Zwarte beek

21 februari 2023

In de Vallei van de Zwarte Beek in Lummen bezegelden Natuurpunt en verzekeraar Ethias hun samenwerking. Zo maken we het natuurgebied robuuster en werken we verder aan de droom van een aaneengesloten oppervlakte van 350 hectare.

Verenigingsnieuws

Natuurpunt en DP World werken samen aan meer natuur in de Antwerpse Haven.

06 januari 2023

In Antwerpen gaat DP World een nieuwe 2-jarige samenwerking met Natuurpunt aan om waterrijke natuurgebieden te ondersteunen. De terminaluitbater doneert gespreid over 2 jaar 24.000 euro ten voordele van het onderhoud van slik- en schorregebieden in de buurt van de Antwerp Gateway terminal.

Verenigingsnieuws

Onze Natuur, De Film geeft deel van de opbrengst terug aan de natuur

22 december 2022

Onze Natuur, De Film, de Belgische natuurdocumentaire van productiehuis Hotel Hungaria, heeft sinds de release op 21 september een bijzonder mooi parcours afgelegd. Méér dan 250.000 kijkers kwamen de film al op het grote scherm of tijdens één van de 13 uitverkochte liveconcerten ontdekken, en dat is niet zonder gevolg voor onze natuur. Per verkocht bioscoopticket van Onze Natuur, De Film bij Kinepolis ging er 1 euro integraal terug naar de natuur, wat een mooi totaalbedrag van € 83.246* heeft opgeleverd.

Pagina's

TOP