Natuurpunt foto

Leren herkennen

Wat kan ik doen?


Kan je vogels, vlinders en/of paddenstoelen bij naam noemen? Neem dan deel aan onze telweekends!
Vogels voeren en beloeren | Vlinder mee | Paddenstoelenkijkweekend
Planten en dieren bij hun soortnaam kunnen noemen is altijd leuk. In onze dossiers leer je niet alleen de planten en dieren herkennen, je maakt ook uitgebreid kennis met hun habitat, hun kenmerken en bijzonderheden. Een pagina voor wijsneuzen!

Niet storen, winterslaap

De winter is voor velen een seizoen dat niet snel genoeg voorbij kan zijn. Het is koud, de nachten lijken eindeloos en sommige dagen lijkt zelfs de zon geen zin te hebben om op te staan. Gewoon in je nest kruipen en wakker worden wanneer de lentezon terug is. Dat lijkt het advies van deze winterslapers. Maak kennis met pluizige en andere winterslapers.
 

De natuur in de verdediging

Niet alles in de natuur leent zich tot culinaire hoogstandjes. Sommige soorten hebben een sterke drang om zich te beschermen tegen roofdieren en verdedigen zich met een erg smakeloos of zelfs ronduit giftig lichaam. Maak kennis met 12 soorten die je in het bos tegenkomt, maar best niet in je mond steekt.

De grootste natuurgebieden van Natuurpunt

Waar kan je terecht om grote natuurgebieden te ontdekken in Vlaanderen? Hier vind je de vijf grootste gebieden beheerd door Natuurpunt. De gebieden maken deel uit van het Europese Natura 2000-netwerk, en verschillende ervan zijn uitgebouwd dankzij de subsidies van het Europese LIFE-programma. Trek de grootse natuur in!

Roofvogels herkennen

Iedereen kent roofvogels als imposante vogels, hoog zwevend in de lucht. Maar velen vinden hen niet zo makkelijk te herkennen. We laten je kennismaken met enkele soorten die je bij ons kan aantreffen.

Vleermuizen herkennen

In kleine spleten, kieren en gaten schuilen er vele oogjes. Toch hoeven we geen angst te hebben voor vleermuizen. Ze vliegen niet in je haar, veranderen niet in een vampier en zijn niet agressief. Tijdens de Europese Nacht van de Vleermuis krijg je de kans om mee te vliegen met de vleermuizen. Onderstaande weetjes en feiten lichten al een tipje van de sluier over ’s werelds enige vliegende zoogdieren. Vijf vleermuizen op een rijtje

Jolige jumpers: sprinkhanen herkennen

In België komen zo’n 45 soorten sprinkhanen voor. Ze behoren tot 5 verschillende families: de sabelsprinkhanen, de krekels, de veenmollen, de doornsprinkhanen en de veldsprinkhanen. We bieden je hier een staalkaart van de biodiversiteit binnen de sprinkhanen. Maak kennis met de jolige jumpers.

De wereld van de waadvogels

Onze kust zou onze kust niet zijn zonder waadvogels. De steltlopers en weidevogels fleuren het vogelleven aan de kust op. Om je een beetje op weg te helpen geven we hier een overzicht van 15 waadvogels. Wil je de opgedane kennis eens testen, dan ben je meer dan welkom in het Zwin, de IJzermonding, de Baai van Heist, de Viconia kleiputten, de Uitkerkse Polder, op het strand en op de pieren. Maak kennis met de waadvogels.

Zoogdieren voor de lens

Dit najaar werd er mogelijk een wolf gespot in Wallonië. Welke dieren kan je bij ons eigenlijk tegen het lijf lopen en naar welke zoogdieren moet je elders in Europa op zoek? Wij zetten hier 12 “grote” zoogdieren voor de lens.
Foto: François van Bauwel

Dolfijnen en walvissen

Welke soorten dolfijnen en walvissen zwemmen rond in de Belgische Noordzee? Maak kennis met de drie meest voorkomende soorten die je kan waarnemen in de buurt van onze Belgische Kust.
Johan Buckens

Loopkevers... Wat loopt daar door het bos?

Zeg niet zomaar kever, tegen elke loopkever die je tegenkomt. In Vlaanderen leven zo’n 350 verschillende soorten loopkevers. Ontdek 12 soorten loopkevers die je terugvindt in onze bossen!

Wilde orchideeën

Hoewel de wilde orchideeën in Vlaanderen niet zo opvallend zijn als hun tropische tegenhangers of de soorten die je in de bloemenwinkel vaak aantreft, behoren ze wel tot de meest mystieke, aantrekkelijke en helaas ook zeldzame soorten van onze flora. Graag laten we je kennismaken met enkele pronkstukken die je in natuurgebieden kan aantreffen. Leer wilde orchideeën herkennen.
An De Wilde

Paddenstoelen herkennen

In Vlaanderen komen bijna 4000 soorten paddenstoelen voor. Je vindt ze in allerlei kleuren en vormen, in bossen, graslanden, op composthopen en houtnsippers ... Het herkennen van paddenstoelen is vaak specialistenwerk, vele soorten zijn moeilijk uit elkaar te houden. Toch zijn er een aantal gemakkelijk herkenbare soorten. Leer paddenstoelen herkennen.
Paddenstoelen herkennen

Eetbare natuur herkennen

Noten, besjes of paddenstoelen: in de natuur vind je een heleboel eetbare dingen. Vooral in de herfst wemelt de natuur van gastronomische toppers. We selecteren voor jou 12 culinaire deugden die je gewoon in de supermarkt kan vinden! Leer eetbare planten, bloemen, besjes en paddenstoelen herkennen.

Tuinvogels herkennen

Niets zo leuk als een tuin vol vogels. Leer je tuinvogels herkennen! Van huismus, straatmees, koolmees en pimpelmees over goudhaan, groenling en sijs tot merel, bonte specht, kauw en gaai.
In je tuin komen soms nog andere vogels van je vogelvoer genieten. Maak kennis met kuifmees, glanskop en putter, boomklever, appelvink, grote lijster, sperwer, halsbandparkiet en meer. Leer je tuinvogels herkennen.
vogels herkennen

Moeilijke vogelsoorten ontmaskerd

Tuinvogels beloeren is heel leuk en boeiend want elke winter komen er nieuwe gasten op bezoek. Sommige soorten vergen echter iets meer kennis dan andere. We zetten hier 7 soorten extra in de kijker.

Meeuwen herkennen

Heel wat vogelkijkers denken dat meeuwen moeilijk zijn om te herkennen. En dat is ook zo! Toch zijn er een aantal basiskenmerken die je goed op weg helpen zodat ook jij kan uitpakken met je meeuwenkennis. Leer meeuwen herkennen.
Dieter Plu

Watervogels herkennen

De winter is het ideale seizoen om naar watervogels te kijken. Maak kennis met de fuut, de dodaars, de aalscholver, de bergeend, de smient, de wilde eend, de slobeend, de wintertaling en de kuifeend! Leer de watervogels herkennen.

Waterdiertjes herkennen

Maak kennis met de schaatsenrijder, het bootsmannetje, de waterschorpioen, de geelgerande waterroofkever, de platte waterwants, de haft, de kokerjufferlarve, de bloedzuiger, de libellenlarve, de steenvlieg, de zoetwaterpissebed en de waterspin. Leer de waterdiertjes kennen.

Kikkers herkennen

In het voorjaar maken we tijd voor de paddenoverzetacties. Welke amfibieën tref je in je tuin of vijver aan? Maak kennis met de bruine en de groene kikker, de gewone pad, de alpenwatersalamander en de kleine watersalamander. Leer amfibieën herkennen.

Vlinders herkennen

Als je tuin goed is ingericht, zal je er heel wat vlinders in aantreffen. We zetten de 20 meest voorkomende tuinvlinders op een rijtje, zodat je ze vlot kan herkennen.  Leer vlinders herkennen.
Vlinders herkennen

Nachtvlinders herkennen

Nachtvlinders maken het overgrote deel uit van onze inheemse vlinders (Lepidoptera). Toch zijn ze veel minder bekend. Hun nachtelijke levenswijze heeft daarmee te maken, maar ook het grote aantal soorten en de soms wat moeilijke determinatie. Leer nachtvlinders herkennen.
nachtvlinders herkennen

Wilde bijen herkennen

In Vlaanderen komen ook nog bijna 350 soorten wilde bijen voor. Wilde bijen vormen een diverse groep die bestaat uit verschillende geslachten zoals zandbijen, behangersbijen, zijdebijen, bloedbijen, wespbijen … Allemaal hebben ze een andere levenswijze en zijn ze gespecialiseerd in de bestuiving van een of meerdere plantengroepen. Leer wilde bijen herkennen.
wilde bijen herkennen

Een bij, wesp en zweefvlieg herkennen

Bijen, wespen en zweefvliegen worden nogal eens met elkaar verward. Ken jij het verschil? Leer bijen, wespen en zweefvliegen herkennen.

Spinnen herkennen

Heb jij je al eens afgevraagd welke spinnen er in je huis en tuin rondkruipen? Al eens vol verwondering een web van dichtbij bestudeerd? En weet je of er gevaarlijke spinnen leven in België?
Lees het overzicht van een aantal courante en opmerkelijke soorten: van de kruisspin tot de gewone huisspin. Leer spinnen herkennen.

Lieveheersbeestjes herkennen

Er zijn meer soorten lieveheersbeestjes dan de meeste mensen denken. Je kan de soort vaak herkennen aan de kleur en aan het aantal stippen. 2, 7, 10, 14 stippen en véél kleuren. Leer lieveheersbeestjes herkennen.
lieveheersbeestjes herkennen

Slakken herkennen

Merk je na een fikse regenbui veel slakken op in je tuin, en ben je op zoek naar een manier om ze te herkennen, leren kennen of misschien wel bestrijden? Lees dan in ons dossier alles wat je moet weten over slakken. Leer slakken herkennen.

Vraatsporen herkennen

Zoogdieren laten allerlei vraatsporen achter, waardoor je hun aanwezigheid kan vaststellen zonder ze zelf gezien te hebben. Dat is vaak handig, want vraatsporen kan je overdag zoeken, ook voor nachtactieve zoogdieren.  Leer vraatsporen herkennen.

Leer meer over egels

Egels zijn zeer geliefd bij de mens. Waarschijnlijk zit hun guitige uiterlijk, met hun spitse neus, kleine ronde oogjes en duizenden stekels, daar voor iets tussen. Egels wagen zich bovendien regelmatig in de buurt van mensen. Tuinen, bosranden, struweel en loofbos, liefst met ondergroei, zijn de favoriete plekjes van de egel. Maar eigenlijk komen ze overal voor waar voedsel en geschikte schuilplaatsen zijn. Leer meer over egels.
egels herkennen

Zoogdieren in en rond je huis herkennen

Tal van wilde dieren vinden in onze huizen een geschikt leefgebied. Rustige hoekjes op zolders, in spouwmuren en valse plafonds bieden een ideale nestplaats en voedsel is er bij de hamsterende mens vaak in overvloed. In de meeste gevallen worden deze dieren niet eens opgemerkt.  Leer zoogdieren herkennen.
muizen, ratten en steenmarter herkennen

Voorjaarsbloeiers herkennen

Samen met de lente ontwaken ook de eerste bloemen! Maak uitgebreid kennis met onder meer speenkruid, de bosanemoon en de slanke sleutelbloem. Leer de voorjaarsbloeiers herkennen.
 

Schelpen voor de herfst

Ga je een weekendje uitwaaien aan zee? Waarom niet eens op zoek gaan naar deze 12 pareltjes die zomaar voor het rapen liggen op onze stranden. Vind je ze niet meteen allemaal, dan heb je vast genoten van het gepiep van doortrekkende scholeksters, de zilte zeelucht en dartele groepjes drieteenstrandlopers. Leer schelpen herkennen.