Natuurpunt foto

Ongewervelden

Wat kan ik doen?


Maak uitgebreid kennis met de ongewervelden en de vlinders! Leer deze beestjes beter kennen tijdens een van onze cursussen of excursies.

Wie het kleine niet eert...

Vlinders, kevers, spinnen en libellen, maar ook mieren, duizendpoten, oorwormen en slakken: deze vele kleintjes vormen samen de grootste soortengroep in de natuur. Binnen de groep van de ongewervelden is de ene familie wel meer geliefd dan de andere, maar minstens twee zaken hebben al deze kriebelbeestjes gemeen: ze zijn enorm boeiend om te bestuderen en ze spelen elk een onmisbare rol in de natuur. Er zijn opruimers en bevruchters, maar ook parasieten en plaagsoorten. Ongewervelden dienen bovendien ook als voedsel voor veel andere dieren.

De insectenrijkdom vertelt veel over hoe goed of hoe slecht het gaat met onze natuur. Ongewervelden zijn ook heel gevoelig voor klimaatverandering en daarom vallen in deze groep de grootste veranderingen waar te nemen. Meerdere soorten zuidelijke libellen, sprinkhanen en spinnen hebben ons land de laatste 15 jaar veroverd en er zijn nog heel wat veranderingen op te merken. Daarom bestaan er heel wat telprojecten rond insecten. Sommige van deze projecten zijn heel laagdrempelig. Andere zijn eerder voor specialisten.

Ongewervelden.flits en Vlinder.flits

Blijf op de hoogte van het ongewervelden- en het vlindernieuws en schrijf je in op de gratis flitsen. Je ontvangt hen regelmatig in je mailbox. Schrijf nu in (log eerst in bij 'Mijn Natuurpunt' of registreer je. Bekijk het uitgebreide aanbod van Natuur.flitsen.

Waarnemingen

Losse waarnemingen van insecten kan je melden op www.waarnemingen.be. Een overzicht van de georganiseerde telprojecten rond insecten vind je op www.telmee.be.

Herken je tuinvlinders

Als je tuin goed is ingericht, zal je er heel wat vlinders in aantreffen. We zetten de 20 meest voorkomende tuinvlinders op een rijtje, zodat je ze vlot kan herkennen. Lees ook hoe je een tuin vol vlinders krijgt, en bekijk de mooie vlinderfoto's. Lees meer over je tuinvlinders.

Wilde bijen

Wilde bijen vormen een diverse groep die bestaat uit verschillende geslachten zoals zandbijen, behangersbijen, zijdebijen, bloedbijen, wespbijen … Allemaal hebben ze een andere levenswijze en zijn ze gespecialiseerd in de bestuiving van een of meerdere plantengroepen. Lees meer over wilde bijen en ontdek hoe jij de bijensterfte mee kan stoppen.
An De Wilde

Kevers in je tuin

De meikever en het lieveheersbeestje ken je zeker, maar er lopen nog veel meer kevers en torren rond in je tuin! Ga samen met ons op ontdekking, lees leuke keverweetjes en leer hoe je nog meer kevers kan aantrekken! Lees meer over kevers en torren.

Spinnen herkennen

Heb jij je al eens afgevraagd welke spinnen er in je huis en tuin rondkruipen? Al eens vol verwondering een web van dichtbij bestudeerd? En weet je of er gevaarlijke spinnen leven in België?
Lees het overzicht van een aantal courante en opmerkelijke soorten: van de kruisspin tot de gewone huisspin. Leer spinnen herkennen.
Leer spinnen herkennen

Projecten

  • Vlinder mee
    Dat het met onze dagvlinders niet goed gaat is duidelijk. Bovendien wordt verwacht dat de opwarming van het klimaat ook voor hen gevolgen zal hebben. Om deze evolutie in kaart te brengen, startte natuurpunt in 2007 met een grote Tuinvlindertelling.
  • Nachtvlinders
    Nachtvlinders maken het overgrote deel uit van onze inheemse vlinders (Lepidoptera). Toch zijn ze veel minder bekend. Wil je ze van dichtbij bestuderen? Bekijk ons dossier.
  • Om veranderingen in de toestand van nachtvlinders in kaart te brengen, startte Natuurpunt Studie in 2008 met een Nachtvlindermeetnet.
An De Wilde

Werkgroepen

Rond insecten en ongewervelden zijn de vlinderwerkgroep, bijenwerkgroep. en de ongewervelden werkgroep actief. Schrijf je in voor de ongewervelden.flits of de Vlinder.flits. Hier vind je alvast een voorbeeld van een Vlinder.flits.

Excursies en cursussen

Neem deel aan een wandelingen en excursies rond het thema ongewervelden. Een ervaren gids geeft je uitleg over de verschillende soorten, hun levenscyclus, ecologie en bedreigingen.  Of volg een van de cursussen rond ongewervelden.
sxc.com

Lees ook