Natuurpunt foto

Voorjaarsbloeiers

Wat kan ik doen?


Welke voorjaarsbloeier staat er in jouw tuin net in bloei? Meld het op de Natuur.kalender en volg de klimaatverandering in je achtertuin.

Bos in volle bloei!

Samen met de lente ontwaken ook de eerste bloemen. Voorzichtig steken zij hun kopjes boven om dan, geprikkeld door de eerste warme zonnestralen, het bos om te toveren tot een kleurrijk schouwspel.
Ben jij benieuwd naar wat er in onze bossen zoal bloeit? We stellen je enkele van de mooiste voorjaarsbloeiers voor!

Speenkruid
Bedekt met zijn gele bloemen als één van de eerste voorjaarsbloeiers grote delen van loofbossen. Opvallen zijn de broedknolletjes in de oksels van de hartvormige bladeren. Hiermee kan het speenkruid zich explosief vermeerderen.
Speenkruid bloeit van februari tot mei.
Klik op de foto's voor een groter beeld.
An De WildeSaxifraga_Willem van KruijsbergenAn De WildeSaxifraga_Marijke Verhagen
Bosanemoon
Is een van de meest karakteristieke voorjaarsbloeiers en kan makkelijk herkend worden aan de witte bliemen, die soms roze tot licht paas kunnen kleuren, en de diep ingesneden bladeren.
De bosanemoon bloeit van maart tot en met mei.
Klik op de foto's voor een groter beeld.
An De WildeSaxifraga_Willem Van KruijsbergenSXC_BusanganeSXC_Busangane
Slanke sleutelbloem
Vochtige loofbossen vormen de uitgelezen plek om de slanke sleutelbloem te vinden, herkenbaar aan de vrij grote; lichtgele bloemen die in schermen groeien op een lange steel. De bladeren zijn rimpelig en getand.
Klik op de foto's voor een groter beeld.
Saxifraga_Marijke VerhagenSaxifraga_Jan van der StraatenSaxifraga_Jan van der StraatenSaxifraga_Jan van der Straaten
Wilde hyacint
Deze prachtige voorjaarsplant is met zijn donkerblauwe, klokvormige bloemen onmiskenbaar. De wilde hyacint kan in sommige bossen de bodem letterlijk blauw kleuren. Maar hier en daar zal je er ook een wit exemplaar tussen zien staan.
Klik op de foto's voor een groter beeld.
Saxifraga_Jan van der StraatenSaxifraga_Peter MeiningerSaxifraga_Willem Van KluijsbergenSXC_Elkfish
Daslook
Op plaatsen waar hij voorkomt kan daslook de bodem vrijwel volledig bedekken met zijn witte bloemenschermen en lancetvormige bladeren. De licht in het bos is dan gevuld met een knoflookachtige geur. Die is afkomstig van daslook, dat al lang voor de komst van knoflook door de mens werd gegeten.
Daslook bloeit in april en mei.
Klik op de foto's voor een groter beeld.
An De WildeAn De WildeSaxifraga_Jan van der StraatenSaxifraga_Jan van der Straaten
Eenbes
De eenbes is makkelijk herkenbaar aan de vier brede langwerpige bladeren die in een kransje staan. In het midden van die krans verschijnt in april-mei een merkwaardige groen gekleurde bloem. Na de bloei verschijnt er een fraaie donkerblauwe bes die giftig is.
De eenbes bloeit van eind april tot juni.
Klik op de foto's voor een groter beeld.
Saxifraga_Willem van KluijsbergenSaxifraga_Willem Van KluijsbergenSaxifraga_Willem Van KluijsbergenSaxifraga_Willem Van Kluijsbergen
Gevlekte aronskelk
De gevlekte aronskelk kan tot 20-40 cm hoog worden. De wortelstok loopt uit in een knolletje met veel zijwortels. De bladeren zijn pijlvormig die soms bruin- en zwartgevlekt zijn. De bloem verspreidt een lucht van rottend vlees, waar vliegjes op af komen. Wanneer ze op het blad van de bloem komen, dan glijden ze naar binnen. Ze kunnen de bloem dan niet verlaten. De volgende dag echter, is het blad minder glad waardoor ze de bloem kunnen verlaten en het stuifmeel mee naar buiten nemen. De bloeitijd is van april tot mei. De bessen zijn stralend rood.
Gevlekt longkruid
Het Gevlekt longkruid draagt bloemen die aanvankelijk roodachtig zijn, maar later verkleuren naar paarsachtig blauw. Typisch zijn ook de vlakken op de bladeren.
Salomonszegel
De plant wordt 30-60 cm hoog en heeft overhangende stengels. De plant vormt een witte, op de knopen verdikte wortelstok. Elk jaar valt de oude stengel van de wortelstok af en wordt het volgende jaar op de verlenging van de wortelstok een nieuwe stengel gevormd. Door de talrijke vaatbundels in de verdikte knoop lijkt de plaats waar de stengel is afgevallen op een zegel.

De gewone salomonszegel bloeit in mei en juni met hangende, witte bloemen, die een groen puntje hebben. De giftige, zeer zoet smakende vrucht is een zwartblauwe, berijpte bes. De vrucht is rijp vanaf half augustus tot half september.