Natuurpunt foto

Actua

• 30/09/2014: Natuurpunt Educatie en CVN fusioneren
    Antwerpen/Mechelen/Turnhout, 30 september 2014 – Natuurpunt Educatie en CVN, de twee grootste vormingsinstellingen op het gebied van natuur- en milieueducatie en educatie voor duurzame ontwikkeling (EDO), gaan fusioneren. De nieuwe vormingsinstelling – met de werknaam Natuurpunt CVN – is een open netwerkorganisatie, verankerd in Natuurpunt. In de nieuwe organisatie zullen vrijwilligers en professionele medewerkers samenwerken om aan een breed publiek in heel Vlaanderen en Brussel vorming aan te bieden rond natuur, omgeving, erfgoed, milieu en mens.

• 29/09/2014: Natuurorganisaties wijzen nieuwe EU-commissaris voor natuur Karmenu Vella af
    Het Europees parlement moet de kandidatuur van Karmenu Vella uit Malta, de kandidaat eurocommissaris voor natuur, verwerpen. Dat vraagt Natuurpunt samen met tal van andere Europese natuurorganisaties na de hoorzitting in het Europees Parlement vandaag.

• 26/09/2014: “Bescherm alle nog resterende poldergraslanden”
    MECHELEN, 26 september 2014 - Alle nog resterende poldergraslanden moeten worden beschermd – van de eerste tot de laatste hectare. Dat zeggen Natuurpunt, SOS Kustpolders en de West-Vlaamse Milieufederatie in reactie op de beslissing van de Vlaamse regering om een openbaar onderzoek op te starten over een wetenschappelijke kaart met de locatie van de laatste poldergraslanden.

• 18/09/2014: Resultaten - De Grote Natuurenquête
    Met de Grote Natuurenquête wilde Natuurpunt te weten komen wat de Vlaming denkt over het belang van natuurbescherming. De vereniging bevroeg de vereniging 15.262 personen over wat zij van de Vlaamse natuur vinden.

• 2/09/2014: Nieuwe heidenatuur in Stappersven
    KALMTHOUT, 2 september 2014 - De Europese Commissie heeft het Life-project Helvex goedgekeurd. Dankzij deze erkenning kan Natuurpunt de komende 5 jaar de Europese natuurdoelstellingen realiseren in het Stappersven. Dat is niet alleen goed nieuws voor bezoekers en toeristen. Ook Europees beschermde soorten als de nachtzwaluw, boomleeuwerik, gladde slang, gevlekte witsnuitlibel en heikikker zullen profiteren van het project. Bijzonder is dat dit project ook kadert in een internationaal initiatief van de Coca-Cola Foundation om de hoeveelheid water die bij de productie van frisdranken gebruikt wordt opnieuw aan te vullen tegen 2020 via water- en natuurprojecten.

• 29/08/2014: Otter duikt voor het eerst op in Vlaams-Brabant
    MECHELEN, 29 augustus 2014 - In het natuurgebied “Tafelbos” in Lubbeek is een otter gefilmd. Het gaat om de eerste waarneming van de visetende marterachtige in de provincie Vlaams-Brabant. Het is nog maar de vierde locatie in Vlaanderen waar de otter opdook sinds hij midden jaren 80 uitstierf. “De otter is een echte mascotte voor wilde natuur in Vlaanderen”, zegt Diemer Vercayie, zoogdierenexpert van Natuurpunt. “Maar het drukke verkeersnet en de staat van de waterlopen zijn enorme uitdagingen voor de terugkeer van de soort naar Vlaanderen.”

• 28/08/2014: Uitgestorven gewaande mopsvleermuis duikt op in Oost-Vlaanderen
    MECHELEN, 28 augustus 2014 - In het Waasland heeft een vrijwilliger van de Oost-Vlaamse vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt een mopsvleermuis ontdekt. De vleermuissoort werd al 13 jaar niet meer gesignaleerd en werd recent nog uitgestorven verklaard in Vlaanderen. De ontdekking is een lichtpuntje in de duisternis voor de vleermuizen in Vlaanderen: 10 van de 17 Vlaamse vleermuissoorten zijn momenteel in gevaar.

• 19/08/2014: Natuurpunt brengt heide terug naar de Heiberg in Herentals
    Herentals, 19 augustus 2014 - Natuurpunt is gestart met grootschalige herstelwerken op de Heiberg in Herentals. Bedoeling is om de oorspronkelijke heide terug te laten keren naar het gebied. Daar zullen zeldzame soorten als de boomleeuwerik en nachtzwaluw beter van worden. Tijdens de werken blijft het gebied toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Voor het heideherstel krijgt Natuurpunt steun van het Europese milieufonds LIFE.

• 13/08/2014: Natuurfilm brengt 20.000 euro op voor Het Grote Netewoud
    MEERHOUT, woensdag 13 augustus 2014 - Vorig najaar bracht Natuurpunt de Nederlandse natuurfilm “De Nieuwe Wildernis” in de Vlaamse bioscoopzalen. Voor elk verkocht filmticket ging 1 euro naar Het Grote Netewoud, een natuurgebied tussen Balen, Mol, Meerhout en Geel. In totaal lokte de film 20.000 bezoekers en zo kan nu een bedrag van 20.000 euro geïnvesteerd worden in de uitbouw van het Kempens gebied. “We willen van het Grote Netewoud een pronkstuk van avontuurlijke natuur in Vlaanderen maken“, zegt Wim Pauels van het bezoekerscentrum van Natuurpunt.

• 3/08/2014: Kleine vos meest geteld tijdens vlindertelweekend
    MECHELEN, 3 augustus 2014 - Natuurpunt heeft afgelopen weekend voor de achtste keer het vlindertelweekend georganiseerd. De gegevens stromen nog volop binnen, maar uit de eerste cijfers blijkt de meest getelde vlinder de kleine vos te zijn: een kleine, oranje dagvlinder met gele en zwarte vlekken op de vleugels. “Door het uitzonderlijk zachte voorjaar verschillen de telresultaten sterk van de voorbije jaren”, zegt Wouter Vanreusel, vlinderexpert van Natuurpunt.

Meer berichten