Natuurpunt foto

Actua

• 2/09/2014: Nieuwe heidenatuur in Stappersven
    KALMTHOUT, 2 september 2014 - De Europese Commissie heeft het Life-project Helvex goedgekeurd. Dankzij deze erkenning kan Natuurpunt de komende 5 jaar de Europese natuurdoelstellingen realiseren in het Stappersven. Dat is niet alleen goed nieuws voor bezoekers en toeristen. Ook Europees beschermde soorten als de nachtzwaluw, boomleeuwerik, gladde slang, gevlekte witsnuitlibel en heikikker zullen profiteren van het project. Bijzonder is dat dit project ook kadert in een internationaal initiatief van de Coca-Cola Foundation om de hoeveelheid water die bij de productie van frisdranken gebruikt wordt opnieuw aan te vullen tegen 2020 via water- en natuurprojecten.

• 29/08/2014: Otter duikt voor het eerst op in Vlaams-Brabant
    MECHELEN, 29 augustus 2014 - In het natuurgebied “Tafelbos” in Lubbeek is een otter gefilmd. Het gaat om de eerste waarneming van de visetende marterachtige in de provincie Vlaams-Brabant. Het is nog maar de vierde locatie in Vlaanderen waar de otter opdook sinds hij midden jaren 80 uitstierf. “De otter is een echte mascotte voor wilde natuur in Vlaanderen”, zegt Diemer Vercayie, zoogdierenexpert van Natuurpunt. “Maar het drukke verkeersnet en de staat van de waterlopen zijn enorme uitdagingen voor de terugkeer van de soort naar Vlaanderen.”

• 28/08/2014: Uitgestorven gewaande mopsvleermuis duikt op in Oost-Vlaanderen
    MECHELEN, 28 augustus 2014 - In het Waasland heeft een vrijwilliger van de Oost-Vlaamse vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt een mopsvleermuis ontdekt. De vleermuissoort werd al 13 jaar niet meer gesignaleerd en werd recent nog uitgestorven verklaard in Vlaanderen. De ontdekking is een lichtpuntje in de duisternis voor de vleermuizen in Vlaanderen: 10 van de 17 Vlaamse vleermuissoorten zijn momenteel in gevaar.

• 19/08/2014: Natuurpunt brengt heide terug naar de Heiberg in Herentals
    Herentals, 19 augustus 2014 - Natuurpunt is gestart met grootschalige herstelwerken op de Heiberg in Herentals. Bedoeling is om de oorspronkelijke heide terug te laten keren naar het gebied. Daar zullen zeldzame soorten als de boomleeuwerik en nachtzwaluw beter van worden. Tijdens de werken blijft het gebied toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Voor het heideherstel krijgt Natuurpunt steun van het Europese milieufonds LIFE.

• 13/08/2014: Natuurfilm brengt 20.000 euro op voor Het Grote Netewoud
    MEERHOUT, woensdag 13 augustus 2014 - Vorig najaar bracht Natuurpunt de Nederlandse natuurfilm “De Nieuwe Wildernis” in de Vlaamse bioscoopzalen. Voor elk verkocht filmticket ging 1 euro naar Het Grote Netewoud, een natuurgebied tussen Balen, Mol, Meerhout en Geel. In totaal lokte de film 20.000 bezoekers en zo kan nu een bedrag van 20.000 euro geïnvesteerd worden in de uitbouw van het Kempens gebied. “We willen van het Grote Netewoud een pronkstuk van avontuurlijke natuur in Vlaanderen maken“, zegt Wim Pauels van het bezoekerscentrum van Natuurpunt.

• 3/08/2014: Kleine vos meest geteld tijdens vlindertelweekend
    MECHELEN, 3 augustus 2014 - Natuurpunt heeft afgelopen weekend voor de achtste keer het vlindertelweekend georganiseerd. De gegevens stromen nog volop binnen, maar uit de eerste cijfers blijkt de meest getelde vlinder de kleine vos te zijn: een kleine, oranje dagvlinder met gele en zwarte vlekken op de vleugels. “Door het uitzonderlijk zachte voorjaar verschillen de telresultaten sterk van de voorbije jaren”, zegt Wouter Vanreusel, vlinderexpert van Natuurpunt.

• 31/07/2014: Goed nieuws voor de bruinvis in het nieuwe regeerakkoord
    “We pakken de problematiek van de bescherming van zeezoogdieren aan via het Soortenbesluit en voorzien in een verbod op het gebruik van kieuw- en warrelnetten door sportvissers aan de kustlijn.” Die zin uit het gloednieuwe regeerakkoord is goed nieuws voor de Bruinvis en andere zeezoogdieren.

• 31/07/2014: Uitzonderlijk weer maakt van vlindertelling een spannende strijd
    MECHELEN, 31 juli 2014 - Op zaterdag 2 en zondag 3 augustus organiseert Natuurpunt voor de achtste keer Het Grote Vlinderweekend. De natuurvereniging roept iedereen op om gedurende een zonnig halfuur vlinders in z'n tuin te tellen en het resultaat door te geven via www.vlinderweekend.be. Op basis van die gegevens wil Natuurpunt de toestand van onze inheemse vlinders jaar na jaar opvolgen. “Als gevolg van het uitzonderlijk warme weer van dit voorjaar wordt het resultaat extra interessant. Mogelijk krijgen we zelfs verschuivingen in de top 10 ten opzichte van de voorbije jaren”, zegt Wouter Vanreusel, vlinderexpert van Natuurpunt.

• 25/07/2014: Natuurpunt en Provincie Limburg stellen eerste moerassoftrak voor
    BILZEN, 29 juli 2014 - Vandaag neemt Natuurpunt de eerste Vlaamse ‘Softrak 120’ in gebruik, een machine die op vraag van de vereniging ontwikkeld werd in Groot-Brittannië om uiterst natte graslanden en moerassen te kunnen maaien. Natuurpunt heeft in Vlaanderen al lange tijd ervaring met het herstellen en beheren van bloemrijke hooilanden in beekvalleien. Tot nu toe was het meestal zwaar handwerk omdat veel natte percelen niet kunnen bereikt worden met een tractor. Het herstellen en beheren van natte graslanden is cruciaal voor het overleven van honderden bedreigde planten- en diersoorten zoals wilde orchideeën en de zeggekorfslak.

• 24/07/2014: Regeerakkoord zet in op Europese natuurdoelen, maar niet op natuur op wandelafstand
    MECHELEN, donderdag 24 juli 2014 - Natuurpunt is blij dat de nieuwe Vlaamse regering bijkomende middelen vrijmaakt voor het bereiken van de Europese natuurdoelstellingen, maar merkt op dat engagementen rond nabije natuur haast volledig ontbreken.

Meer berichten