Natuurpunt foto

Honger in de bossen

Het is slecht gesteld met de voedselvoorraad in de bossen. Net zoals de hongerige beren in Rusland die voedsel zoeken in dorpen, verplaatsen mezen en andere vogels zich massaal op zoek naar voedsel.

Bomen produceren van jaar tot jaar een sterk verschillend aantal zaden. Dit jaar zijn er in grote delen van Europa erg weinig beukennootjes, eikels en hazelnoten. Ook haagbeuken en naaldbomen dragen weinig zaden. Voor zaadeters dreigt een hongerwinter. Om hieraan te ontkomen vluchten ze massaal weg uit Scandinavië en Oost-Europa. Ze zijn op zoek naar plaatsen met meer voedsel en zachtere winters zoals in West- en Zuid-Europa.

Vanaf juni observeerden vogeltellers van Natuurpunt een invasie van kruisbekken in Vlaanderen. De kruisbek leeft van naaldboomzaden. Half september volgden duizenden zwarte mezen. Ook de zwarte mees eet in de winter naaldboomzaden. Natuurpunt brengt deze exodus dagelijks nauwgezet in kaart. Aan de kust werden bijvoorbeeld op de trektelpost de Fonteintjes in Zeebrugge 2216 langsvliegende zwarte mezen geteld op 26 en 27 september 2008. Deze zwarte mezen invasie begon ver in Rusland. Ondertussen hebben ook enkele Siberische notenkrakers Nederland en België bereikt (zie www.waarnemingen.be). Het is van 1977 geleden dat er een flink aantal via Scandinavië naar België afzakte.

Maar het blijft niet bij vogels uit naaldbossen alleen. Begin oktober volgden tienduizenden koolmezen en pimpelmezen. Ook deze trek wordt nauwkeurig opgevolgd. Er werden deze herfst al 3742 koolmezen en 29.226 pimpelmezen geteld op trektelposten in Vlaanderen. Op 11 oktober was er een belangrijke stuwtrek, waarbij 1479 pimpelmezen werden geteld op één voormiddag over de telplaats Duinbrug te Bredene. Op veel plaatsen werden dag-, plaats- of jaarrecords gebroken. Met 4567 getelde gaaien, was er ook ongewoon sterke beweging van deze soort, die in de winter vooral leeft van eikels. Ook de zeldzame appelvink trok de afgelopen weken in zelden geziene aantallen over heel Vlaanderen (zie www.trektellen.nl).

Wie in de tuin zonnebloempitten of pindanoten voedert kan een sterke toename van het aantal bezoekers merken. Vooral mezen, maar ook kepen komen nu al naar de voederplaatsen. Het wordt vast een boeiende winter op de voederplank! Wie nu start met voederen, zal snel op belangstelling kunnen rekenen. Een uitstekende reden om later in de winter deel te nemen aan de tuinvogeltelling van Natuurpunt. Meer info over tuinvogels vind je op www.natuurpunt.be/tuinvogels.

Meer info