Levendbarende hagedis in Gulke Putten
Christine Verscheure

Gulke Putten

Ruiselede, Wingene
Oppervlakte
Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
 • Toegankelijk voor kinderwagens
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Eten en drinken
Opgelet! De paden kunnen extra modderig zijn. Tussen Beernem en Ruiselede, ten zuiden van Brugge, ligt het natuurgebied Gulke Putten. Daar gedijen enkele van de meest zeldzame dieren van Vlaanderen. Kom er wandelen en geniet van bloemenrijke paden, rustieke bossen en uitgestrekte graslanden. Op de voormalige landbouwgronden met heide en brem grazen gallowayrunderen. Een ontmoeting met deze goedzakken maakt van jouw wandeling een onvergetelijk moment!

Toegankelijkheid

Er zijn 3 uitgestippelde wandelroutes in het gebied. Wil je meer wandelen? Dan kan je gebruik maken van het Wandelnetwerk Bulskampveld.

Heel het jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. Omdat het zendstation van Wingene nog actief Militair domein is, heb je geen toegang tot het hart van het natuurgebied.
Kinderwagens met grote wielen kunnen overal mee. Enkel de verharde delen van de wandelpaden zijn geschikt voor rolstoelgebruikers.
In de begrazingsblokken, die je via klappoortjes binnen gaat, kunnen gallowayrunderen je pad kruisen. De dieren zijn heel zachtaardig, maar hou toch voldoende afstand, zeker met honden. Laarzen aanbevolen.
Honden welkom, aan de leiband. 

 

 Top

Leuk voor kinderen

Er is een laarzenpad, waar kinderen zich kunnen uitleven in het drassigste stuk van het gebied. Ook de gallowayrunderen zijn een leuke attractie. 

In Bulskampveld werden verschillende routes speciaal voor kinderen uitgewerkt. Ontdek hier wat er te beleven valt op de Expeditie Bulskampveld Wingene vlakbij het vertrekpunt van de Rode wandeling.

Top

Gulke Putten

Beschrijving van het gebied

In het grote laatmiddeleeuwse Bulskampveld, het heidegebied ten zuiden van Brugge, waren talrijke vijvers te vinden. Ze zijn ontstaan door beken af te dammen voor de viskweek. De naam Gulke Putten betekent 'gelijke putten'. De vijvers verdwenen en het gebied werd een combinatie van natte en droge heide, heischrale graslanden, bloemenrijke paden en open plekken met orchideeën.

Een bekend beeld in het landschap zijn de vier hoge masten van het Zendstation Wingene. Dat daaronder een schat van wilde planten en dieren leeft, is voor velen uit de streek minder bekend. De heide, erfgoed uit het verleden, is meer dan de moeite waard om te bewaren en te koesteren voor de toekomst.

 Top

Wasplaat

Dieren en planten

Het landschap rond het zendstation is een heischraal grasland met honderden bijzondere planten. Je vindt er gevlekte orchis, ronde en kleine zonnedauw, maanvarentje, geelhartje, tormentil en stijve ogentroost. In het najaar verdwijnt de plantenrijkdom en maakt plaats voor een breed scala van wasplaten. Die kleurrijke verschijningen worden ook wel de orchideeën onder de paddenstoelen genoemd, omdat ze verbonden zijn aan oude, onverstoorde schraalgraslanden, net als orchideeën.

De Gulke Putten is een van de laatste plaatsen in Vlaanderen waar de aardbeivlinder voorkomt. Ook de levendbarende hagedis en de vinpootsalamander hebben hier hun thuis.

 Top

Natuurbeheer

Je vindt hier natte en droge heide, poelen en veldvijvers, en heischrale graslanden. Door begrazing met schapen ontstaat plaatselijk een mozaïekpatroon met dophei, tormentil en vleugeltjesbloem. Hier voelen de boompieper, de tijgerspin en de gouden sprinkhaan zich thuis. Die gallowayrunderen die er ook grazen zijn winterhard en kunnen dus het hele jaar door op het terrein blijven. Ze hebben weinig zorg nodig en kunnen zelfstandig  kalveren in de vrije natuur.

 Top

Verder wandelen

In het Landschapspark Bulskampveld liggen nog verschillende andere gebieden die Natuurpunt beheert en waar je kan gaan wandelen:

Vorte Bossen

Heideveld-Bornebeek

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes

Gulke Putten - Gele wandeling

Laarzenpad
5.20km

Gulke Putten - Rode wandeling

Toegankelijk voor kinderwagens
7.30km

Gulke Putten - Blauwe wandeling (A.S. Adventure wandeling)

Toegankelijk voor kinderwagens
 • Gulke Putten - Vertrekpunt - Rode wandeling

  Gulke Putten Parking OC Wingene
  Boskapeldreef 6
  8750 Wingene
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
 • Gulke Putten - Vertrekpunt - Blauwe wandeling

  Kamphuis 't Haantje
  Brandstraat 105
  8755 Ruiselede
Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Gulke Putten groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Gulke Putten".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Gulke Putten verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Natuurpunt Gulke Putten,

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.