- Toegankelijkheid
- Leuk voor kinderen
- Beschrijving van het gebied
- Dieren en planten
- Natuurbeheer
- Geschiedenis van het gebied
- Verder wandelen in de buurt
Toegankelijkheid
Het hele jaar door toegankelijk op de paden. Geen speciale vereisten voor schoeisel. Het smalle bewegwijzerde wandelpad start tussen de bomenrij naast de oprit van instelling Michielsheem. Het rolstoelpad is 400 meter lang en loopt door grasland, ruige vegetatie en bos van het Sint-Michielsheem in de Kasterlindenstraat tot op de top van de Thaborberg waar een rustplaats is voorzien.
Leuk voor kinderen
Natuurpunt houdt het wandelpad -deels een natuurlijk blotevoetenpad- vrij en maakte natuurdoolhofjes: leuk én leerrijk voor kinderen.
Beschrijving van het gebied
De naam Thaborberg doet denken aan de hooglanden in Afghanistan of Iran, maar dat is het niet: de Thaborberg ligt gewoon op de grens van Brussel en Dilbeek. Het is een mininatuurgebied met enkele kleine ravijnen, waterpoelen en vanzelfsprekend is er ook een kleine heuvel. Het hele gebied ligt geklemd tussen weilanden en de villawijk ernaast.
Thaborberg is een overblijfsel van een oude zandbank. Een wandelpad brengt je van een natte ruigte en een amfibieënpoel naar een oud beukenbos. De kleurrijke, maar uitheemse halsbandparkieten hebben er de nestholtes bezet. Je ziet er ook stroken bos met veel berk. De kers op de taart is een mooi ontwikkeld kalkrijk bronbos. Een hooiland met mooie bosrand, oude kastanjebomen en een nieuw aangeplant bosje zorgen voor nog meer afwisseling.
Het is genieten: de paadjes zijn kronkelig, af en toe ligt er een boom in de weg. Eenmaal de laagliggende poel gepasseerd kom je uit bij de ’berg’. Klimmen!
Dieren en planten
De Thaborberg herbergt ruim 150 soorten planten en meer dan 100 soorten paddenstoelen. Een aantal daarvan zijn vrij zeldzaam. Houtduiven overnachten met honderden tegelijk op de Thaborberg, maar de meest bizarre, en luidruchtige, verschijning is de alexanderparkiet, een exoot die sinds 1998 in opmars is rond Brussel. Ook zijn neefje, de halsbandparkiet, heeft een geschikte nestholte gevonden in de oude beuken van het gebied.
De meest markante plantensoorten zijn typische bewoners van oude bossen: eenbes, grote keverorchis en tongvaren. Het bos is op zijn mooist in de lente met bosanemoon, wilde narcis en veel daslook.
Natuurbeheer
Het natuurgebied beheert zichzelf grotendeels. Twee ruigtes worden een paar keer per jaar gemaaid om de bodem te verschralen en een meer gevarieerde vegetatie te krijgen. Verder probeert Natuurpunt vooral negatieve invloeden te weren. Sluikstorten en herbiciden vanuit de omringende tuinen vormen de belangrijkste problemen.
Geschiedenis van het gebied
De Thaborberg ontstond ruim 50 miljoen jaar geleden als een zandbank in een tropische zee. Het ondiepe water krioelde van kleine eencellige wezentjes die kalkschaaltjes vormden. Wanneer ze afstierven, stapelden ze zich op in dikke pakketten. In de loop van de millennia veranderden deze pakketten in kalksteen, waarna ze in de middeleeuwen geëxploiteerd werden als bouwmateriaal. De regen spoelde de kalk uit het zand, en die sloeg dan neer als calciumcarbonaat op de resten van takken en bladeren. Zo ontstaat travertijn: plantenresten in een krokant korstje van kalk. Dit zeldzame fenomeen kan je op de Thaborberg bewonderen. De kalk in de bodem zorgt er ook voor dat planten als reuzenpaardenstaart, daslook, eenbes en keverorchis er hun stekje vinden.
Ooit was Thaborgberg een kalkzandsteengroeve. De restanten hiervan zijn de verschillende ravijnen die het gebied doorkruisen. Later bevond er zich de villa van de familie de Viron. Na de Eerste Wereldoorlog werd het goed gebruikt door de Molenbeekse pastoor Arthuur Vetsuypens als plaats van vakantiekolonies.
In 1925 kwam het in handen van 'L Oeuvre Mont Thabor' en werd 'de Thaborberg' tot 1955 gebruikt als sanatorium. Er werd ook een park aangelegd met oprijlanen en een kapel gebouwd. Een van de ravijnen werd zelf afgedamd en als karpervijver gebruikt. Nadien was het domein een dag-en vakantieverblijf, gebruikt door de Christelijke Mutualiteiten.
Even werd er zelfs aan gedacht om op deze plaats een ziekenhuis te bouwen, als tegenhanger van de vrijzinnige Franstalige hospitalen van Brussel. Een restant hiervan is afrit 12 van de Brusselse Ring. Het sanatorium werd in '96 afgebroken.
Verder wandelen

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help Thaborberg groeien
Gift via overschrijving
Op stap met een ervaren wandelgids
Wil je de Thaborberg verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Marc Bruneel, 02-466 63 28, www.natuurpunt.be/dilbeek
Iets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.