Bechsteinsvleermuis
Shutterstock

Nietelbroeken

Diepenbeek, Hasselt, Kortessem
Oppervlakte
Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.

Wandelen in De Nietelbroeken betovert je plotsklaps. Met stip op één in de Nietelbroeken: de zeldzame blauwgraslanden met bijzondere soorten zoals blauwe knoop, betonie en karwijselie. In mei kondigen de wilde planten in de hooilanden, zoals gevlekte orchis of de pinksterbloem, de zomer aan. De knuppelpaden leiden je door de moerassige stukken en brengen je tot bij prachtige uitkijkplekjes. De historische Nietelbroekhoeve met imposante toegangspoort kan je niet zomaar voorbij lopen.

Toegankelijkheid

Het hele jaar vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden. Honden welkom, aan de leiband.

Natuurpunt stippelde hier samen met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren de wandelroute Verborgen moois uit.

 Top

Beschrijving van het natuurgebied

Het open tot halfopen landschap met soortenrijke graslanden, wisselt zich af met loofbos en struweel. De unieke en uiterst zeldzame blauwgraslanden in het gebied doen grassenfans watertanden. Ze danken hun naam aan de blauwachtige kleur door de grote aanwezigheid van plantensoorten zoals blauwe knoop, blauwe zegge en tandjesgras. Wandel je het oude bos in, dan kan je in het voorjaar genieten van de fleurrijke voorjaarsbloeiers. Gele dovenetel, slanke sleutelbloem en bosviooltje zorgen voor een kleurrijke toets. Het fotogenieke bos is in deze periode de naam 'het sprookjesbos' meer dan waardig. De eeuwenoude bomen zijn in elk seizoen het bewonderen waard.

 Top

Havik

Dieren en planten

Naast een enorme diversiteit in zeldzame grassen, voorjaarsbloeiers en wilde planten, is Nietelbroeken ook een paradijs voor dieren. Met een beetje geluk spot je in het bos een ree. De havik zoekt dan weer in de hooilanden zijn favoriete maaltijd: muizen en hazen. In de zomer van 2013 werd een uiterst unieke ontdekking gedaan. Een kolonie van maar liefst 84 uiterst zeldzame Bechsteins vleermuizen werd geteld bij het uitvliegen uit een holle boom. De meer dan honderd verschillende vogelsoorten op waarnemingen.be bevestigen eens te meer hoe waardevol dit gebied wel is.

 Top

Natuurbeheer

Dankzij de steun van het Quick Win-project Natura 2000 kreeg Natuurpunt de kans om het halfopen beekdalmozaïek te herstellen, met het accent op het blauwgrasland. Dankzij een zorgvuldig hooiweidebeheer hoopt Natuurpunt de blauwgraslanden in stand te kunnen houden.

In dit gebied liep van 2012-2019 een LIFE-project. Lees er meer over.

 Top

Verder wandelen

Verborgen Moois zijn plaatsen waar waar je je nog kunt verwonderen en tot rust komen. De wandellus leidt je naar de mooiste plekjes in het gebied. Er zijn 9 Verborgen moois wandelroutes ingericht waaronder ook: 

Mombeekvallei

 Top

 

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
5.00km

Nietelbroeken - Verborgen Moois

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Nietelbroeken groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Nietelbroeken".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Nietelbroeken verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Jos Ramaekers, 0477 47 69 63.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.