- Beschrijving van het gebied
- Hoogtepunten op de wandelroutes
- Dieren en planten
- Natuurbeheer
- Verder wandelen in de buurt
Beschrijving van het gebied
De Vallei van het Merkske is een prachtig aaneengesloten gebied langs het kleine riviertje 'het Merkske'. De Halsche Beemden is een onderdeel van het gebied en wordt beheerd door Natuurpunt.
Het gebied is voornamelijk bekend om zijn natte beemden, die gevoed worden door grondwater. Dat levert een rijk landschap op, vol zeldzame plantensoorten. Verder zijn de beekbegeleidende bossen meer dan de moeite waard. Vooral in het voorjaar kleurt de bodem van de bossen geel en wit door speenkruid, dotterbloem, slanke sleutelbloem en bosanemoon.
Hoogtepunten op de wandelroutes
Een bezoek aan de Vallei van het Merkske is het hele jaar door de moeite waard. Wandelen langs een natuurlijk kronkelend riviertje in combinatie met de grote variatie in het landschap en de absolute rust laten een blijvende indruk na.
Dieren en planten
Al van in het vroege voorjaar, wanneer de voorjaarsbloeiers bloeien, is een bezoek aan het gebied de moeite waard. De bossen en graslanden staan dan vol met de gele en witte bloemen van speenkruid, slanke sleutelbloem, dotterbloem en bosanemoon. Wie verder kijkt, ziet de meer onopvallende groene bloempjes van het muskuskruid. Iets later in het voorjaar, vanaf april, bloeien de pinksterbloemen. Dan krijgen de vochtige graslanden een witte tint. Pinksterbloemen zijn noodzakelijk voor het mooie oranjetipje. Dat vlindertje gebruikt pinksterbloem als waardplant, wat wil zeggen dat de rupsen van de planten leven.
Vanaf het voorjaar zitten de poelen vol met verschillende amfibieënsoorten. Vroeg in het jaar zijn de bruine kikker en de gewone pad al present. Die soorten worden afgelost door verschillende salamanders, waaronder de bedreigde kamsalamander. De bastaardkikker laat zich vanaf mei vooral 's avonds horen. Hopelijk worden de bastaardkikkers over enkele jaren aangevuld met de prachtige boomkikker. De soort is in 1986 uitgestorven in het gebied, maar er loopt een herintroductieprogramma in de Vallei van het Merkske.
In het voorjaar zitten de bossen en struwelen ook vol met vogels. Een vroege vogelwandeling in mei levert gegarandeerd verschillende nachtegalen op. Ook de wielewaal, de zomertortel, de geelgors en de zwarte specht hebben een thuis in het gebied.
Vanaf het late voorjaar vliegen er prachtige juffers boven het Merkske: weidebeekjuffers en bosbeekjuffers. De mannetjes van die soorten hebben een prachtig, blauwglanzend lichaam met blauw in de vleugel.
In de winter zoeken goudvinken en mezen naar eten in de bossen en houtkanten. Ganzen vliegen over en weer tussen hun slaapplaats en voedselgebied, elders in het Merkske.
Natuurbeheer
Natuurpunt levert een belangrijke bijdrage binnen de werkgroep studie van het Merkske. Er worden grensoverschrijdende werkactiviteiten georganiseerd en er wordt actief meegewerkt aan lopende herintroductieprogramma's binnen het gebied.
De natste graslanden worden 1 à 2 keer per jaar met klein materiaal of met de hand gemaaid, dit in functie van de plantenrijkdom. In de graslanden blijft altijd 10 à 20 % van de vegetatie staan om de aanwezige fauna meer kansen te bieden. De hoger gelegen graslanden en de wastine worden onderhouden door runderen.
Verder wandelen in de buurt
Meer informatie over wandelen in de Vallei van het Merkske vindt u hier.
Horeca
Bezoekerscentrum De Klapekster
Agenda

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help Vallei van het Merkske groeien
Gift via overschrijving
Op stap met een ervaren wandelgids
Wil je de Vallei van het Merkske verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak via het bezoekerscentrum: bc.deklapekster@natuurpunt.be
Iets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.