Overbroek
Stein Temmerman

Overbroek - Egoven

Sint-Truiden
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
  • Eten en drinken
  • Bezoekerscentrum
Het Overbroek is een oase waar tal van zeldzame en kalkminnende planten een toevlucht vinden. Op verscheidene plaatsen kan je mergel ontdekken. Overbroekbeemden en Egoven is een beemdgebied aan de bovenloop van de Herk. In dit natuurgebied vloeien de Grondelingenbeek, de Fonteinbeek, de Molenbeek en de Kasteelbeek in de Herk.

 

Toegankelijkheid

De oranje en de blauwe route worden tijdelijke omgeleid omwille van beheerwerken door Natuurpunt in Egoven (Heers). Er wordt hinder voorzien tot in het voorjaar van 2023.

Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Je draagt best laarzen, want het is een heel vochtig gebied. De paden zijn niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelgebruikers. Honden welkom, aan de leiband.

De mergelgroeve kan onder begeleiding bezocht worden. 250 m verder ligt een bezoekerscentrum. Daar kan je na een wandeling terecht voor een drankje, maar ook voor een posteroverzicht over de 'Mergels van Gelinden', vitrinekasten met fossielen en verhalen van de buren over werken in de groeve.

 Top

Overbroek

Beschrijving van het natuurgebied

Overbroekbeemden en Egoven is een vrij moerassig bosnatuurgebied in de vorm van een groot hoefijzer met grote stukken rietland, populierenbossen en weilanden met grote zegge. Talrijke knotwilgen geven het landschap een typisch waterlandkarakter. Hier loopt de wandelroute “het Bottenpad” door.

In het natuurgebied Overbroek ligt een oude mergelgroeve. Echte mergel, dat bestaat uit kalk, klei en zand, werd vroeger gebruikt om akkergronden minder zuur te maken. Het gaat om een openlucht groeve met erbovenop een Ferraris-bos en een permanent grasland met kalkminnende planten. Speciaal zijn wilde narcis en de wasplaten-paddenstoelen.

In de gevonden bladfossielen in de mergelgroeve werden maar liefst 59 verschillende plantensoorten ontdekt, waarvan vele nog nooit eerder gevonden werden. De 60 miljoen jaar oude blad-, naald- en zaadafdrukken maken van de mergelgroeve een wereldbelangrijke referentie. 

 Top

Dieren en planten

In de zomer tref je hier grote vlekken moeras vergeet-me-nietje aan die afwisselen met zowel dag- als avond- en gewone koekoeksbloem. Riet en ruigetekruiden weven een groot groen net waar talrijke insecten, vogels en zoogdieren een thuis vinden. Ook roofvogels zoals torenvalk, sperwer, buizerd en kiekendief jagen hier op hun prooi.

Overbroek te Gelinden steelt in het vroege voorjaar de wilde narcis de show, even later gevolgd door de gulden sleutelbloem; nadien de echte koekoeksbloem en “pis”bloem. Elke drie weken een andere lentekleur.

 Top

Natuurbeheer

Kalkgraslanden zijn eeuwenlang blijven bestaan doordat rondtrekkende schaapskuddes ze jaar na jaar begraasden. De schapen hielden de plantengroei kort, zodat snel groeiende agressieve planten zoals brandnetel en kleefkruid de typische kalkplanten niet konden overwoekeren.

In de maand juni worden alle gras-, riet- en zegge- land gemaaid en gehooidDe rondtrekkende schaapsen varkenskuddes zijn nu uit het Overbroek verdwenen. Om de typische kalkplanten in stand te houden, schakelen we nadien terug naar de schapen, maar ook naar pony’s en paarden. Zij zorgen er voor dat typische, kalkminnende planten zoals harige en kleine ratelaar, naakte lathyrus en hokjespeul kunnen overleven.

Grootte van het gebied: 30 ha.

 Top

Verder wandelen

Op d'Hei

Spoorwegzate Tongeren-Sint-Truiden

De Knoppel

Vallei van de Herk

Hoogstamgordel Grootloon

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
5.10km

Overbroek-Egoven - oranje wandeling

3.00km

Overbroek - groene wandeling

3.60km

Egoven - blauwe wandeling

  • Overbroek Gelinden Sint-Truiden - vertrekpunt Natuurhuis Haspengouw

    Kleinveldstraat 54
    3800 Gelinden Sint-Truiden
  • Egoven -vertrekpunt

    Gelindenstraat 11 (aan de brug van de Fonteinbeek)
    3870 Heers

Horeca

  • Elke zondag van februari tot en met november kan je iets drinken, kan je infobrochures verkrijgen en kan je het museum “Mergels van Gelinden” bezoeken in het Natuurhuis Haspengouw.

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Diederik De Leersnyder diederik.de.leersnijder@gmail.com of Nona Mellaerts nonamellaerts@outlook.com

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.