Watervleermuis
Jeroen Willemsen-Saxifraga

Redoute Sint-Pietersburcht

Puurs
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
Spelen in het groen! De Sint-Pietersburcht is een klein fort of schans, dat werd omgebouwd tot een speeltuin. De speeltuin ligt in een rustige, groene omgeving en in de schaduw van de oude militaire schans. Het is een echt speelparadijs voor kinderen tot 10 jaar.

Beschrijving van het gebied

De redoute werd in 1912  gebouwd in de derde fortengordel rond Antwerpen. In 1954 werd het omgevormd tot een speeltuin.

Het beheer van het domein is sinds 1998 in handen van Natuurpunt Klein-Brabant. Vóór 2000 was hier een klassieke speeltuin, maar toen Natuurpunt eigenaar werd van het gebied werd beslist de speelfunctie te behouden maar de speeltuin om te vormen tot een speeltuin in natuurlijke materialen en passend in de natuurlijke omgeving.. De jaren erna werden nog heel wat nieuwigheden gerealiseerd. 

De speeltuin is vooral geschikt voor kleuters en kinderen tot 8-9 jaar. Alle speeltuigen zijn milieuvriendelijk en beantwoorden aan strenge veiligheidsnormen. 

Het bijzondere zit hem in de combinatie met de natuur en het bos, en de speelmogelijkheden die deze bieden. Een aantal speeltoestellen liggen midden tussen het groen. Kinderen klauteren op de hellingen en rennen tussen de bomen. “Het is wel plezant dat er hier meer is dan gewoon wat speeltuigen op een grasplein. Er is de steile heuvel in het bos (met glijbaan!), een vijver,…”

Er valt ook heel wat te ontdekken over de natuur. In het natuureducatieve gedeelte dat aansluit bij de speeltuin vinden we een vijver, moeraszone, bloemenweide, nestkastenmuur, een bunker voor vleermuizen, enz. De speeltuin is omsloten door een natuurgebiedje.

Faciliteiten: St-Pietersburcht is een echte speeltuin met diverse speeltoestellen en een grote zandbak. Er is ook een tentoonstellingsruimte binnen het fort. Terwijl de kinderen zich uitleven, kunnen de (groot)ouders genieten van een drankje op het terras. Net vóór en na de ingang kan je één van de twee natuureducatieve paden bewandelen. Op infoborden kom je meer te weten over de typische fauna en flora en de geschiedenis van het domein. De centraal gelegen bunker huistvest verschillende vleermuizen.

Adres: Milleniumdreef, Puurs. Dit is een zijstraat van het Scheeveld (dit ingeven voor gps). Let op de vlag van Natuurpunt, daar kan je het doodlopend straatje in.

Toegankelijkheid: Toegankelijk voor kinderwagens, Natuurleerpaden langs de buitenkant en langs de binnenkant van de burcht.

Burcht open

  • juli en augustus: elke dag van 13u30-18u30
  • mei, juni, sept: zaterdag en zondag van 13u30-18u30
Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Redoute Sint-Pietersburcht groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Redoute Sint-Pietersburcht".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je Sint-Pietersburcht verkennen onder leiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Koen Grolus, 0496-53 06 69.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.