Beleidsdossier Mest
De waterkwaliteit in landbouwgebied blijft ondermaats. 38% van de meetpunten overschrijdt de norm. Te veel stikstof en fosfaat zorgt voor verhoogde kosten voor de zuivering van water en is één van de grootste bedreigingen voor de natuur. Strengere maatregelen zijn nodig.
Vlaanderen heeft de slechtste waterkwaliteit van Europa
Na 25 jaar mestbeleid is onze waterkwaliteit nog steeds ver onder de lat. Nog steeds overschrijdt 38% van de meetpunten in Vlaanderen de Europese nitraatnorm voor oppervlaktewater. Ook de fosfaatconcentraties in het oppervlaktewater en grondwater zijn veel te hoog.
Strengere maatregelen dringen zich op
Doordat de mestwetgeving niet afgestemd is op de draagkracht van de ecosystemen en door slechte bemestingspraktijken wordt een deel van de toegediende mest niet opgenomen door de gewassen en spoelt uit in de bodem of in grachten en rivieren. Dit zorgt voor vervuiling van de bodem, lucht en het oppervlakte- en grondwater. De bodem wordt onvruchtbaar, de kosten voor de drinkwaterfactuur lopen op en de natuur gaat achteruit. Sensibiliserende maatregelen hebben niet geleid tot grote vooruitgang. Strengere bemestingsmaatregelen voor zowel stikstof als fosfaat dringen zich op. Daarbij moet het halen van de waterkwaliteitsnormen voor zowel fosfaat als stikstof het absolute uitgangspunt zijn.
Aanpak aan de bron: daling van de veestapel
De grootte van de veestapel is bepalend voor de omvang van het mestprobleem. De milieubeweging vraagt om niet langer in te zetten op de groei van de veestapel. Maar te kiezen voor een duurzame veehouderij die eerlijke prijzen biedt aan de landbouw en geen schade brengt aan het milieu.
Downloads

Contactpersoon
Bert Boonen - bert.boonen@natuurpunt.be
Freek Verdonckt - freek.verdonckt@natuurpunt.be