Beleidsdossier Zeevisserij
dossier_zeevisserij.jpg

Mensen vangen al sinds het prille begin vis en weekdieren als voedselbron. De evolutie naar steeds meer en steeds grotere boten, leidde tot overbevissing en een aantasting van het mariene ecosysteem.
Dossier visserij
Visbestanden en het mariene ecosysteem duurzaam beheren
De symptomen van deze overbevissing zien we ook bij ons. In 1950 voerden de vissers 53.180 ton aan in de Belgische havens. In 2012 was dat nog 17.558 ton. Maar gelukkig is het tij aan het keren. Het beheer van onze visbestanden wordt sinds 1970 op Europees niveau geregeld door het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB). Natuurpunt ijverde er samen met de Ocean 2012 coalitie voor een nieuw beleid dat overbevissing stopt en de ecosysteembenadering integreert in het visserijbeheer, zodat ook het mariene ecosysteem kan herstellen. Eind 2013 besliste het Europese Parlement over de hervorming van het Visserijbeleid. Een topprioriteit binnen dit nieuwe beleid is het herstel van de visbestanden, waarbij alle visstocks op een maximaal duurzaam niveau (MDO) bevist moeten worden tegen 2015 en ten laatste tegen 2020. Ook belooft het nieuwe beleid meer inspanningen te doen om het marien ecosysteem te beschermen tegen schadelijke visserijpraktijken.
Samenwerking: een Convenant voor een duurzame visserij
Zonder vissen, is er geen visserij. Vissers hebben er dus alle baat bij om de visbestanden duurzaam te beheren, alsook om de omgeving waarin de vis leeft gezond te houden. Daarom werkt Natuurpunt samen met de vissersector rond de verduurzaming van de visserij. Op 23 juni 2015 ondertekende Natuurpunt samen met minister Joke Schauvliege, de Rederscentrale, het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO), het departement Landbouw en Visserij en de provincie West-Vlaanderen het Convenant voor duurzame visserij.
Meer info over dit tweede convenant voor duurzame visserij vind je hier: www.natuurpunt.be/vistraject.
Contactpersoon
- Krien Hansen - krien.hansen@natuurpunt.be - 015-77 01 52
Nieuws
Downloads


