Image
Fazant - Elwin van der Kolk

Fazant

Common Pheasant
Phasianus colchicus
Phasianidae

De fazant is in grote delen van Europa uitgezet als jachtwild. De mannetjes zijn prachtig gekleurd en hebben een lange pluimstaart. Ook genaamd: de boskip.

Grootte
53 - 89 cm inclusief staart, spanwijdte: 70 - 90 cm
Gewicht
tot 2 kilo
Levensverwachting

 maximaal 8 jaar, vaak veel minder

Favoriete maaltijd

vooral plantaardig voer (granen, maïs, zaden, bessen, knoppen)

Burgerlijke staat

Polygaam

Status
Algemeen
Woonplaats

Bosrijke omgevingen en halfopen landschap met bosjes, struwelen en akkerland.

Karakter

kunnen erg tam zijn op plaatsen waar ze worden bijgevoerd

Verleiding

 De mannetjes voeren mooie dansbewegingen uit om de dames te imponeren.

Afkomst
Uitheems

Hoe herken je de fazant?

  • Volwassen mannetjes zijn onmiskenbaar door de lange, bruine, gestreepte staart en de rode gezichtslellen
  • Vrouwtjes zijn een stuk kleiner en met hun bruine verenkleed zijn ze goed gecamoufleerd.
  • Er zijn verschillende ondersoorten zoals de torquata met witte halsband en grijze stuit en de colchicus zonder witte halsband en met bruine stuit.
Fazant - Dieder Plu
Fazant - waarnemingen.be - Dieder Plu

Het geluid van de fazant

De roep van fazant is vrij schel en rauw en doet wat denken aan een krakend klapdeurtje. Het mannetje is vooral in de maanden april en mei te horen, daarna zijn ze minder luidruchtig.

Audio file
Beluister hier

Hoe leeft de fazant

Wat eet de fazant?

De fazant eet vooral plantaardig voer (granen, maïs, zaden, bessen, knoppen). Je ziet fazanten ook gemakkelijk scharrelen op een akker.
Het uitzetten van jachtfazanten zou er in een aantal gebieden toe hebben geleid dat hazelworm en levendbarende hagedis sterk achteruit gingen. Beide soorten worden frequent aangepikt door fazanten.

Afbeelding
Fazant - Wouter Cardoen
Wouter Cardoen
Afbeelding
Fazant - Staf De Roover
Staf De Roover

Hoe plant de fazant zich voort?

De paringsperiode van fazanten loopt van eind maart tot mei. De hanen maken dan mooie dansbewegingen rond de hennen. Een mannetje bevrucht vaak meerdere vrouwtjes. In het nest, dat meestal op de grond wordt gemaakt, worden maximaal 14 eieren gelegd. De broedduur is maximaal 27 dagen. De kuikens kunnen na ca. 12 dagen al vliegen, maar blijven wel nog 70 tot 80 dagen bij de moederkloek. 

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • In Nederland werden al fazanten gekweekt in de jaren 500-800. Eén van de meest fantastische banketten uit de Bourgondische tijd, ‘het Feest van de Fazant’, werd op 17 februari 1454 te Lille (Frankrijk) door Filips de Goede gehouden. Rond die tijd werden al grote aantallen fazanten voor consumptie gekweekt. Of dit evenwel ook in Vlaanderen het geval was, is niet geweten. Vermoedelijk ging het hier uitsluitend om kweek in gevangenschap.
  • Op het einde van de 16de eeuw werden fazanten al regelmatig afgebeeld op schilderijen. In België werd de soort als jachtvogel ingevoerd onder het bewind van Albrecht en Isabella (1596-1633).
  • In het werk van de Antwerpse schilder Frans Snyders (1579-1657) komen regelmatig fazanten als jachtwild voor. Het gaat telkens om exemplaren van het colchicus-type (zonder halsband).
  • Opgravingen in de Sint-Pietersabdij te Gent, in lagen vanaf de 7de tot en met de 18de eeuw, brachten geen fazanten aan het licht. Het is mogelijk dat de soort daar niet gegeten werd.
  • Op 2 november 1952 werd in Huise een hermafrodiete fazant geschoten. Vermoedelijk ging het hier om een geval van gynandrie, waarbij oudere hennen door een verstoring in de hormonale balans mannelijke kenmerken vertonen.

Waar vind je de fazant?

De fazant werd in Europa waarschijnlijk ingevoerd door de Romeinen. De soort komt in België dus niet van nature voor. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied strekt zich uit tussen Georgië, Armenië en Azerbeidjan, Korea, grote delen van China tot in Noord-Vietnam.

> Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Kom deze soort veel voor?

Een boswandeling biedt tegenwoordig een goede kans op een waarneming met een fazant. Sommige exemplaren zijn schuw, andere kunnen erg tam zijn (vooral in de omgeving van plekken waar ze worden bijgevoerd). Ook velden met graanstoppels afspeuren levert vaak wel een waarneming van enkele fazanten op. 

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android

Icon
Icoon - Vrijwilligers - Helpende handen

Help de fazant

Wat kan jij doen?

Aangezien de fazant van nature niet in België thuishoort en dus een exoot is, hoeven - vanuit een ecologisch standpunt - geen maatregelen te worden genomen om deze soort te beschermen. Illegale uitzettingen kunnen best worden gemeld op de meldpunten van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).
 

Wat doet Natuurpunt?