Image
Goudhaan - Elwin van der Kolk

Goudhaan

Goldcrest
Regulus regulus
Regulidae

De goudhaan is met z’n 8,5 cm het kleinste vogeltje van Europa. Goudhaantjes hebben een uitgesproken voorkeur voor naaldbossen.

Grootte
8,5 - 9,5 cm - spanwijdte: 13,5 - 15,5 cm
Gewicht
4 - 7 gram
Levensverwachting

Levensverwachting: doorgaans 1 tot 2 jaar - maximum 5 jaar

Favoriete maaltijd

Insecten en spinnen

Burgerlijke staat

Monogaam per broedseizoen

Status
Algemeen
Woonplaats

In de toppen van sparren

Karakter

Kunnen zeer tam zijn

Verleiding

Mannetje zet zijn geeloranje kruinveren rechtop

Hoe herken je de goudhaan?

  • Zeer klein, compact zangvogeltje (8,5 tot 9,5 cm groot en 4 tot 7 gram zwaar)
  • Bovenaan lichtgroen met witte vleugelstreep, onderaan vuilwit
  • Donker oog als een peperkorrel met een wit brilletje errond
  • Opvallende kruinstreep: fel oranje bij mannetje, citroengeel bij vrouwtje; bij beide geslachten omgrensd door een zwarte band

De goudhaan is een zeer klein vogeltje en valt het meest op door de felle kruinstreep.

 

 

 

Goudhaantje - Elwin van der Kolk
Goudhaantje - Elwin van der Kolk

Het geluid van de goudhaan

Zingt door zeer hoog ritmisch op en neer te pompen, eindigend op een trilletje. Door de hoge frequentie is dit liedje vaak moeilijk te horen voor mensen met een minder goed gehoor. Hun roep bestaat uit een paar hoge, opeenvolgende ‘zrie’ klanken.

Audio file
Beluister hier

Hoe leeft de goudhaan

Wat eet de goudhaan?

Goudhanen eten vooral insecten en spinnen. Ze gaan in de boomkruinen op zoek naar hun voedsel. Soms hangen ze biddend voor een spinnenweb om er de insecten uit te plukken.

Afbeelding
Goudhaan - waarnemingen.be - François Exelmans
waarnemingen.be - François Exelmans
Afbeelding
Goudhaan - Wouter Cardoen
Wouter Cardoen

Hoe plant de goudhaan zich voort?

Strenge winters kunnen de aantallen decimeren. Extra veel jongen in de jaren erna compenseren de winterse verliezen. Om het vrouwtje te versieren, zet het mannetje zijn geeloranje kruinveren rechtop. Goudhaantjes hebben doorgaans twee legsels per jaar, elk goed voor ongeveer 10 jongen. Opvallend: beide legsels overlappen. Terwijl in het ene nest nog jongen zitten, begint het vrouwtje al aan de eileg in een tweede nest. Vanaf dat ogenblik neemt het mannetje de volledige broedzorg van het eerste nest op zich. Van zodra de jongen van het eerste nest zijn uitgevlogen en zelfstandig zijn, springt het mannetje bij in de broedzorg voor het tweede legsel.

 

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • De goudhaan werd vroeger ook wel het Sint-Maartensvogeltje genoemd. Sint-Maarten, feestdag van de heilige Martinus, valt op 11 november. Soms komen noordelijke goudhaantjes rond die periode in grote aantallen naar ons land afgezakt, vandaar de link. Andere leuke volksnamen zijn het spinnekopvogeltje, het goudbloempje, het sparrenkoninkje en de sparrenpieper. 
  • De eerste zangvogel die ooit in Oost-Vlaanderen werd geringd, was een goudhaan. Die wetenschappelijke primeur dateert van 7 december 1927 en vond plaats in Oordegem. De vogel kreeg het ringnummer 1A 521 mee.
  • De goudhaan is erg gevoelig voor koude winters. Als insecteneter komt hij dan gauw in de problemen. Eén sneeuwrijke week kan volstaan om de aantallen te doen crashen.
  • Tijdens koude nachten zoeken goudhaantjes soortgenoten op. Door dicht tegen elkaar te gaan zitten, wordt een veel kleiner deel van het lichaamsoppervlak aan de koude lucht blootgesteld zodat de vogels elkaar kunnen warm houden. Als twee goudhanen tegen elkaar aan zitten, kan hun warmteverlies met 25% worden verminderd. Een trio goudhanen bespaart 30%.

Waar vind je de goudhaan?

De goudhaan is een broedvogel van gemengd loof- en naaldbos, met een uitgesproken voorkeur voor sparrenbossen. Ze leven vooral in de boomtoppen. Vaak vertoeven ze in het gezelschap van andere kleine zangvogels, zoals mezen. Als je een wandeling door een naaldbos maakt en let op hoge geluiden en snel bewegende vogelgroepjes in de boomkruinen, heb je de meeste kans om een goudhaan te zien.

Goudhanen worden in toenemende mate aangetroffen in grotere tuinen met naaldbomen of tuinen met wat grotere sierconiferen. In de trektijd en winter zijn ze ook te zien in loofbos, parken en tuinen. 

> Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Kom deze soort veel voor?

Ook al is de goudhaan een talrijke broedvogel in Vlaanderen, toch krijg je de soort niet snel te zien. Goudhanen verraden hun aanwezigheid enkel door hun hoge zang of roep. Mensen met een slechter gehoor horen die hoge tonen echter minder goed of niet. 

Icon
Icoon - Vogelhut

Start tijdig met het voederen van de vogels in je tuin

Vanaf de herfst zoeken vogels actief naar een voedselplek voor de winter. Door je voedertafel dan al te vullen, weten ze dat ze in de winter in jouw tuin terecht kunnen.
Wanneer het echt koud wordt, kan je vetbollen en pindaslingers aanbieden.

Hoe voeder je tuinvogels, en wie eet wat?

Icon
Icoon - Vrijwilligers - Helpende handen

Help de goudhaan

Wat kan jij doen?

Goudhaantjes worden in de wintermaanden geregeld in tuinen waargenomen, maar komen zelden naar vetbollen, pindaslingers of op de voedertafel. Met sparren in de tuin, kan je de goudhaan altijd een plezier doen.

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android