
Hoe maak ik een natuurbericht?
Een natuurbericht verschijnt drie keer per week in je mailbox als je ingeschreven bent. Het is een ideaal instrument om nieuws over de natuur breed te verspreiden. Zo houden we de natuur voortdurend onder de aandacht, bij pers en publiek. Natuurberichten verbazen en verwonderen, en zorgen zo voor meer draagvlak voor natuurbescherming.
Vuistregels voor het ideale natuurbericht
Denk aan je publiek
Natuurberichten komen drie keer per week rechtstreeks in de mailbox van bijna 13.000 abonnees terecht. Die abonnees zijn niet allemaal deskundige natuurexperts. Probeer daarom laagdrempelig te schrijven en vermijd vakjargon. Een prima test: lees je tekst luidop voor.
Je lezer wil snel weten wat je te vertellen hebt. Beperk daarom details over de wetenschappelijke methodiek, over de verschillende opdrachtgevers of ellenlange opsommingen.
Nog tips om je tekst aangenaam te houden: hou het kort (maximum 1 A4), schrijf in korte paragrafen (1 boodschap per paragraaf) en voorzie enkele sprekende foto’s.
Zorg voor nieuwswaarde
Natuurbericht.be brengt nieuws uit de Vlaamse natuur, of onderwerpen die een grote relevantie hebben voor de Vlaamse natuur. Als nieuwsmedium halen we geregeld het nationale en regionale nieuws.
Berichten die een antwoord bieden op veelgestelde vragen, zijn gegarandeerd een succes. Andere goede aanleidingen zijn actuele natuurfenomenen, bijzondere waarnemingen, nieuwe (wetenschappelijke) inzichten, resultaten beheersuccessen.
Probeer ook rekening te houden met de natuuractualiteit: berichten over vlinders breng je beter in de zomer dan in de winter. Berichten over ontdekkingen breng je best zo snel mogelijk nadat de ontdekking gebeurde. Is het bericht er gekomen dankzij de inzet van vrijwilligers, vermeld dat dan expliciet, samen met de werkgroep of afdeling waar ze zich voor inzetten.
Val met de deur in huis
Begin met het nieuws. Geef al aan in je titel wat het nieuws is, en herhaal dat in je korte inleiding (die je best beperkt tot maximaal 3 zinnen). Probeer in die inleiding een antwoord te geven op de vragen Wie? Wat? Waar? Wanneer? Zo weet je lezer wat hij kan verwachten van je bericht.
Zet in de rest van je tekst het belangrijkste nieuws bovenaan. Suggesties voor verder onderzoek of (indien verplicht) opsommingen van betrokken partners vermeld je best in de onderste paragraaf.
De tekst is klaar, wat nu?
Bezorg je bericht, vergezeld van enkele foto’s en de naam van de fotograaf (liefst in hoge resolutie) en je contactgegevens, aan de redactie via natuurbericht@natuurpunt.be.
De auteur van het bericht zorgt ervoor dat alle betrokkenen (bvb. Leden van een werkgroep) op de hoogte zijn van het bericht en dat het inhoudelijk afgestemd is. Ook eventuele wijzigingen achteraf.
Het redactieteam van Natuurberichten bekijkt of het bericht weerhouden wordt en maakt de tekst klaar voor publicatie. Die wordt eventueel (licht) herwerkt. Het eindresultaat wordt ter controle nog voorgelegd aan de oorspronkelijke auteur(s).
Bij akkoord, wordt er een publicatiemoment afgesproken, in functie van de beschikbaarheid van de auteur. Dat is handig als de pers belt en meer uitleg vraagt.
Praktijkvoorbeeld
Grootste wesp van Europa op bezoek in België (1)
Emiel Thomaes (2)
20 JULI 2022
Voor het eerst werd de grootste wesp van Europa, de reuzendolkwesp of Megascolia maculata, waargenomen in België op twee verschillende plaatsen. De reuzendolkwesp is ongevaarlijk voor mensen ondanks hun imposante grootte (ongeveer 4cm) en uiterlijk. Met de recent warme dagen mogen we wellicht nog meer exemplaren verwachten in België. (3)
De reuzendolkwesp (4) is een Zuid-Europese soort met de meest noordelijke vondsten in Tsjechië. Ze is onmiskenbaar door haar grootte, het volledig zwarte lijf met 4 gele vlekken en de gele kop bij de net iets grotere vrouwtjes. Deze wesp parasiteert op larven van grote bladsprietkevers zoals het vliegend hert, de neushoornkever en de julikever. Dit zijn allemaal soorten die ook in Vlaanderen voorkomen. Het vrouwtje vliegt laag boven de grond op zoek naar deze ondergrondse larven die ze wellicht op geur detecteert. Eenmaal gevonden graaft ze zich een weg naar de larve en legt een ei op de larve. De parasitaire wespenlarve voedt zich dan met deze ene keverlarve alvorens te verpoppen in een nieuwe kever. Verder worden de wespen vaak gezien op grote blauwe of paarse bloemen zoals distels waar ze nectar halen.
Eerste waarnemingen voor België (5)
Een eerste waarneming werd gemeld op 26 juni 2022 via waarnemingen.be, toen in Bellegem (West-Vlaanderen) een dood exemplaar gevonden werd. Wespenspecialisten Fons Verheyde en Augustijn De Ketelaere brachten de soort op naam en stelden vast dat het om de eerste waarneming van de soort en familie in België ging. Het dier werd gevonden op iemand zijn terras die recent niet in Zuid-Europa was geweest, maar het is altijd moeilijk om zeker te zijn dat hij niet mee is gekomen vanaf Frankrijk of een ander land rond de Middellandse Zee, via bv. reizen of geïmporteerde goederen.
Enkele dagen later vond keverexpert Arno Thomaes een tweede exemplaar in het centrum van Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen). De wesp zat op de bloem van een artisjok in zijn tuin maar vloog onmiddellijk op. Toch herkende hij de wesp meteen en wist dat het over een nieuwe soort voor België ging. Toen de wesp terugkwam, kon hij haar fotograferen. Het bleek om een vrouwelijk exemplaar te gaan van 42mm. In zijn tuin staan heel wat stokrozen, zonnebloemen en artisjokken in bloei en daar kwam ze wellicht op af. Arno Thomaes is onderzoeker aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek waar hij zeldzame en beschermde kevers zoals het vliegend hert bestudeert. Hij wilde deze parasitaire wesp al enkele jaren zien in Zuid-Europa en vond nu het eerste levende exemplaar in België.
Reuzendolkwesp (c) Emiel Thomaes
Op bezoek in ons land of een blijver?
Deze twee waarnemingen zijn wellicht geen toeval en geven aan dat de soort, net als vele andere insecten, profiteren van het opwarmende klimaat en opschuiven naar het noorden. Wellicht kunnen er de komende dagen nog exemplaren gespot worden in België, het is vooral uitkijken op grote hoge bloemen en wellicht maak je in de duinen nog het meeste kans. De duinen zijn sowieso een gebied waar nieuwe soorten vaak het eerst gezien worden omdat het er iets warmer is. Maar ook de julikever (6), een van de prooisoorten leeft daar. In Nederland werd de geelstreepdolkwesp Scolia hirta de voorbije jaren al minstens tweemaal waargenomen. Dit is met zekerheid een natuurlijke migrant. Ook voor deze soort uit dezelfde familie is het uitkijken geblazen.
Het wordt nog afwachten of ook de reuzendolkwesp zich zal vestigen in België. De wesp zelf kan wellicht grote afstanden afleggen en naar hier vliegen vanuit Zuid-Frankrijk maar dat wil nog niet zeggen dat de dieren hier in de winter kunnen overleven. Het zal dus nog enkele jaren duren vooraleer we kunnen zien of de soort zich ook permanent gaat vestigen in België. Het wordt dus uitkijken naar de eerste vondsten in de winter naar overwinterende exemplaren, bv. in composthopen met neushoornkevers. Voor de meer algemene julikever en neushoornkever zal deze parasiet wellicht geen probleem geven maar hopelijk is dit ook het geval voor het reeds zeldzame vliegend hert.
Meer lezen? (7)
https://www.researchgate.net/publication/357242837_Eerste_meldingen_van_dolkwespen_in_
Nederland_Hymenoptera_Scoliidae
Tekst: Arno Thomaes (onderzoeker aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek ) en Fons Verheyde (Aculea, wilde bijen- en wespenwerkgroep) (8)
(1) De titel is het belangrijkste onderdeel van het natuurbericht. Bal al het nieuws samen in deze regel. Weersta aan de verleiding om spitsvondig of grappig uit te hoek te komen. Dat komt vaak knullig over.
(2) Voorzie rechtenvrije foto’s en, als het kan, videobeelden die rechtstreeks overgenomen kunnen worden. Vermeld ook telkens de fotograaf.
(3) Besteed extra zorg aan de eerste paragraaf of inleiding. Maak de nieuwswaarde van je bericht duidelijk. Geef een antwoord op de basisvragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom. Zorg voor één heldere boodschap.
(4) Schrijf soortnamen met een kleine letter.
(5) Breng structuur aan in het bericht. Werk eventueel met tussentitels en korte paragrafen. Zo verhoog je de leesbaarheid.
(6) Kan je verwijzen naar ander relevant nieuws op onze website? Dat is een goed idee.
(7) Heb je een oproep aan het publiek? Zorg dan voor een duidelijke url.
(8) Onderaan komen de gegevens van de auteur(s) en hun affiliatie. Geef de redactie een mobiel nummer waarop je bereikbaar zou kunnen zijn voor meer (mondelinge toelichting) aan eventuele media.