Plant een haag

Icon
Icoon_Groot - Gras

Slingergroen!

Ommuurde tuinen zijn een dooddoener voor egels, kikkers en padden. Kies liever voor een haag, een levende omheining zodat diertjes vrij tussen verschillende tuinen kunnen bewegen. Vaak gebruikte soorten zijn haagbeuk, beuk, veldesdoorn en liguster.

Verbind tuinen met een groene slinger

Nergens ter wereld worden tuintjes zo van elkaar en de buitenwereld afgescheiden als in Vlaanderen. Voor dieren als egels, kikkers en padden vormen die omheiningen vaak onoverbrugbare barrières. Voor wie zijn stukje paradijs toch wil afschermen is een haag met inheemse struiken een echte aanrader. Wie al een omheining heeft kan vaak eenvoudig een opening of egeltunnel maken.

Afbeelding
Tuin - Egel - Egelwegel - Diemer Vercayie
Diemer Vercayie

Egeltunnel in de omheining

Heb je een omheining en wil je graag iets doen voor de egels in je buurt? Graaf dan onder je omheiningen een egeltunnel van minstens 20x20x20cm. Druk de aarde langs de zijkanten goed aan en klaar is kees.

Welke haag kies je?

In veel Vlaamse tuinen staan coniferen geplant die netjes de grens van het grasveld van de buren aanduiden, maar gelukkig planten steeds meer gezinnen nu inheemse bladverliezende struiken als haag. Die zijn beter aangepast aan onze bodem en ons klimaat, volgen het ritme van seizoenen en ook onze wilde dieren weten er van wanten mee.

Haagbeuk, liguster, veldesdoorn... welke haag kies je voor jouw tuin? Ontdek het in de gratis gids voor een tuin vol leven.

Koop je hagen en heggen in de Natuurpunt Winkel. Als lid geniet je 10% korting op elke bestelling!

Bekijk het assortiment

Hoe plant je een haag?

Overleg eerst met je buren en kies samen voor een natuurlijke haag. De meest natuurlijke manier is het je planten met een blote wortel. Die planten zijn 2 tot 3 jaar oud en ongeveer 50 tot 80 cm hoog.

  • Omdat planten met blote wortel uit volle grond gerooid worden, moet je rekening houden met de juiste plantperiode. Je kan ze pas aanplanten wanneer de planten in rust zijn: van begin november tot einde maart.
  • Let er op dat de wortels niet uitdrogen of bevriezen. Plant je haag na aankoop onmiddellijk aan. Indien dat niet mogelijk is, graaf je ze tijdelijk in een kuil in. Ook tijdens het transport hou je de wortels best bedekt.
  • Wanneer je de haag op je eigen perceel plant, hou je minstens 50 cm afstand tot de perceelgrens.
  • Graaf een sleuf van ongeveer 40 cm diep en 40 cm breed en maak de grond goed los. Je kan de bodem verbeteren met compost.
  • Vier planten per meter volstaan om een mooie dichte haag te krijgen. Plant net zo diep als ze op de kwekerij gestaan hebben (ongeveer 5 cm boven de eerste wortels) 
  • Druk de grond goed aan en giet de planten aan. Bij droog weer kan je best nog wat extra gieten, vooral in het voorjaar wanneer de blaadjes verschijnen.
  • Onderhoud: Snoei elk jaar de haagplanten zijdelings. Eenmaal de haag de gewenste hoogte heeft, kan je ook bovenaan snoeien. Vanaf dan snoei je jaarlijks de zijkanten en de bovenkant bij.
Afbeelding
Gratis gids voor tuin vol leven
NP

Gratis gids voor een tuin vol leven

Een leuke gids boordevol praktische en haalbare tips om je tuin om te toveren tot een mini natuurgebied waar het voor heel veel dieren en voor jezelf heerlijk vertoeven is.

Vraag je Tuingids aan

Tip van Joeri

Joeri Cortens van Natuurpunt legt in Wild Van Dieren uit hoe je snel en eenvoudig een doorgang tussen verschillende tuinen creëert zodat het leefgebied van dieren groter wordt. Onze tuinen worden allemaal netjes afgebakend door muren en hekken. Voor dieren zijn dat grote obstakels. Egels hebben bijvoorbeeld meerdere tuinen nodig om te overleven. Ontsluit jouw tuin met die van je buurman door een klein gaatje in het tuinhek te knippen, of plaats er een paar stenen onder zodat er een doorsteekplaats ontstaat.

Behaag Natuurlijk - Kies voor streekeigen groen

De voordelen van streekeigen groen tegenover uitheems (sier-)groen zijn immers talrijk. Streekeigen bomen en struiken groeien sneller, zijn beter bestand tegen de grillen van ons klimaat en allerlei ziekten... en zijn heel wat vriendelijker voor je portemonnee. Bovendien kan je aan onze streekeigen bomen en struiken de seizoenen aflezen, terwijl bijvoorbeeld coniferen en laurierkers er jaar in jaar uit hetzelfde uit zien.

Natuurpunt werkt samen met Ecoflora

Ecoflora is een bijzondere ecologische kwekerij die zich specialiseert in inheemse, wilde planten en kruiden. Aan de kwekerij is een ecologische tuinwinkel verbonden. Natuurpuntleden krijgen 5% korting aan de kassa en via de webshop. 

Lokaal groen, de beste keuze

In elke Vlaamse provincie kan je terecht voor de aankoop van inheems plantgoed.

Antwerpen

  • In 31 gemeenten in het westen en noorden van de provincie Antwerpen kan je jaarlijks in het najaar terecht voor het bestellen van je plantmateriaal en bijenhotelletjes. Lees alles op de website van Behaag Natuurlijk.
  • Voor de gemeenten: Aartselaar, Antwerpen, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Duffel, Edegem, Essen, Hemiksem, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Lint, Malle, Mortsel, Niel, Puurs, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Sint-Amands, Stabroek, Wijnegem, Willebroek, Wommelgem, Wuustwezel en Zoersel.
  • Voor de gemeenten Zwijndrecht, Burcht en Antwerpen-Linkeroever kan je terecht bij Natuurpunt Waasland. Tot eind oktober kan je bestellen. Bestellen kan via deze link.
  • Behaag onze Kempen: Initiatiefnemers zijn 23 Kempische gemeentebesturen, de intercommunale IOK en de vrijwilligers van de natuurverenigingen JNM, Natuurpunt vzw en Velt vzw. Bestellen kan van half september tot eind oktober.  Voor inwoners van de gemeenten: Arendonk, Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merksplas, Mol, Olen, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Oud-Turnhout, Vorselaar, Vosselaar en Westerlo.

Limburg

Oost-Vlaanderen

  • Bij Natuurpunt Waasland-Noord (Stekene, Sint-Gillis-Waas) kan je tot eind oktober  terecht voor het bestellen van streekeigen bomen en struiken. Bestellen kan via de website van Waasland-Noord.
  • Het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen met de gemeenten: Brakel, Erpe-Mere, Gavere, Geraardsbergen, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruishoutem, Lierde, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zingem, Zottegem en Zwalm organiseert van september tot november een boomplantactie. Bestellingen kan je doen via de website van het Regionaal Landschap
  • Natuurpunt Gent organiseert opnieuw een grote bomen- en struikenverkoop. We hebben voor jou een uitgelezen keuze van bomen, struiken, fruitbomen, mussenhagen, sneukelhagen en vleermuisbosjes gemaakt. Wij kopen de planten in grote aantallen aan bij de kwekers, en daardoor kunnen we jullie voordelige prijzen aanbieden.  

Vlaams-Brabant

  • De 5 regionale landschappen van Vlaams-Brabant organiseren een samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen voor je tuin.  Je krijgt de kans om aan interessante prijzen plantgoed online te bestellen tussen 1 september en 31 oktober. Ophalen kan in december in je gemeentelijke verdeelpunt. www.behaagjetuin.be
    Daarnaast is er ook een vernieuwde praktische gids over hagen, heggen en houtkanten.

West-Vlaanderen

  • De gemeente De Panne biedt aan haar inwoners een groot gamma aan plantmateriaal te koop aan. Zeer democratische prijzen. Lees meer op de website van de gemeente
  • In Zuid-West-Vlaanderen (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Ingelmunster, Izegem, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem) wordt de actie ‘Maak het groener’ georganiseerd.
  • Van juli tot oktober kun je een breed gamma aan inheemse bomen en struiken bestellen. Daarnaast is er een breed aanbod van zelfbestuivende en ziekteresistente fruitbomen te koop (laag en -hoogstammen van heel wat soorten). Alles wordt aangeboden aan zeer democratische prijzen met ledenvoordeel voor Natuurpunt- en VELT-leden. Eventuele opbrengsten worden gebruikt voor de aankoop van natuurgebieden in de regio. Dubbele winst voor de natuur dus! Bestellen kan op www.maakhetgroener.be.
  • Ook Regionaal Landschap Houtland houdt een behaag actie
Afbeelding
Download je gratis Egelgids
NP

Hoe zorg je voor de egel in je tuin?

Hoe maak je jouw tuin egelvriendelijk? En hoe zorg je ervoor dat egels veilig van tuin naar tuin kunnen lopen?  In de gratis Egelgids vind je tonnen praktische tips om het hele jaar door voor de egels in je tuin te zorgen.

Vraag je Egelgids aan