Landschapsbeleving Getevallei

Vlaams-Brabant
Afbeelding
Grote Getevallei ? Pieter-Jan Alles
Soort
Biodiversiteit
Werking
Natuurbeheer

In het spoor van reizende mensen, dieren en planten: biodiversiteitsversterking en landschapsbeleving langs de IJzerenweg in de Getevallei (2018-2020)

Projectomschrijving

De IJzerenwegroute die dwars door de Getevallei loopt, werd als spoorweg in 1878 aangelegd om suikerbieten en seizoensarbeiders uit de omliggende gemeenten naar het suikerfabriek in Tienen te transporteren. In 1968 denderde de laatste trein over de sporen richting Tienen. De migratie langs deze spoorlijn is sindsdien echter allesbehalve een halt toegeroepen: naast talrijke fietsers, wandelaars en ruiters die zich via of nabij deze route verplaatsen, zijn er de minder opvallende dieren en planten die de voormalige spoorwegbedding volgen. Het hoofddoel van dit project is de opmaak van een landschapsvisie gericht op biodiversiteitsversterking en een hiervan afgeleid inrichtings- en beheerplan voor de soortenrijke bermen en houtige vegetaties van de IJzerenweg vanaf Tienen, over Linter tot resp. Zoutleeuw en Geetbets.

Realisaties

De opmaak van een landschapsvisie met beheerplan diende drie doelen: (1) via doelgerichte beheeracties versterken van de biodiversiteit kenmerkend voor de Getevallei, (2) verhogen van de landschapsbeleving vanaf de spoorwegbedding d.m.v. landschappelijk geïntegreerde ‘perronplatformen’ op de rand van het valleilandschap en (3) vereenvoudigen en coördineren van het beheer van de voormalige spoorwegzate vereenvoudigd.

Binnen dit project werkte Regionaal Landschap Zuid-Hageland vanuit een integrale landschapsvisie op de Getestreek. De organisatie zet zich in voor behoud en versterking van het buitengebied, met aandacht voor streekidentiteit en biodiversiteit. De intrinsieke natuurwaarden én belevingswaarde van de spoorwegbedding en haar groene zones stonden daarbij centraal, met parallel de robuuste open ruimte van de Getevallei. Hierrond ontstond een nauwe samenwerking met Natuurpunt Studie, Natuurpunt Beheer en de gemeenten Tienen, Linter, Zoutleeuw en Geetbets.

Afbeelding
Pieter-Jan-Alles
Pieter-Jan Alles