Natuurherstel in Bos t' Ename

Oost-Vlaanderen
Afbeelding
natuurherstel bos t' ename - Matthias Strubbe
Matthias Strubbe
Soort
Natuurherstel
Werking
Natuurbeheer

2023 Vijverherstel in Bos t’Ename zorgt voor meer waterbuffering en biodiversiteit

Natuurpunt herstelde de Paddevijver, een waardevolle vijver gelegen in het Bos t’Ename. De vijver was vrijwel volledig dicht geslibd door aanvoer van slibrijk water via het bronbeekje dat de vijver voedt. Om de waterbuffering in de vijver te verhogen en ook de biodiversiteit te bevorderen werd een groot deel van het slib geruimd en de bres in de dam hersteld. Zo kan er opnieuw zo’n 2000 m³ water geborgen worden in de vijver. Deze maatregel zorgt ervoor dat ook in droge zomers steeds water beschikbaar blijft in het bos.
Paddevijver bijna uitgedroogd

De Paddevijver werd aangelegd in 1970 door het afdammen van één van de bronbeekjes die door het Bos t’Ename loopt. Het bronbeekje voedt de vijver met water, maar ook met heel wat geërodeerde bodemdeeltjes. Vooral bij hevige regenval komt er vanuit het erosiegevoelig hoger gelegen akkercomplex veel slib in het systeem. Het slib in de beek begon zich jaar na jaar verder op te hopen. Waar er ooit een open vijver was met helder water en tal van waterplanten en amfibieën, had zich nu een meter diepe slibslaag gevormd. Daarbovenop was er ook nog eens een bres in de dam ontstaan die normaal het water tegenhoudt.  Door het verdwijnen van het open water was de vijver amper nog geschikt voor amfibieën, libellen en waterkevers. 
Om de waterbuffering in de vijver te verhogen en ook de biodiversiteit te bevorderen werd een groot deel van het slib geruimd en de bres in de dam hersteld. Zo kan er opnieuw zo’n 2000 m³ water geborgen worden in de vijver. Deze maatregel zorgt ervoor dat ook in droge zomers steeds water beschikbaar blijft in het bos.

Slib ook belangrijk voor biodiversiteit
Het was belangrijk om bij de werken niet te rigoureus te werk te gaan. Hadden we alle slib afgevoerd, dan was hiermee ook een deel van de insecten en planten verdwenen die aan dit slib gebonden zijn. Er werd daarom bij de herstelwerken speciale aandacht gegeven aan het behoud van een deel van het slib. Twee kenmerkende soorten voor dit slib die we zeker niet wilden kwijtspelen waren de slanke zegge en de  slankpootvlieg Hercostomus nigrilamellatus. De slanke zegge groeit in en langs bronbeekjes en kwelplekken met kalkhoudend water en komt enkel en alleen nog voor in oude bossen.  De plant wortelt van nature in relatief voedselrijke bodems, zoals bvb aangeslibd materiaal. Voorzichtigheid bij de werken was dus gepast om de populatie niet kwijt te geraken. De slankpootvlieg Hercostomus nigrilamellatus is een insect dat specifiek leeft op het slib. De soort werd pas in België voor het eerst ontdekt in 1994 en dat was op deze locatie. Twee bijzondere soorten dus die we zeker niet wilden kwijt geraken. 

Deze werken worden mogelijk gemaakt dankzij steun van de Vlaamse overheid en Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO). 
 

2020 2021 Nieuw raster voor bosbegrazing in Bos ’t Ename

In Bos ’t Ename werd 8.686 m nieuw begrazingsraster geplaatst rond zowel het weiland als delen van het bos. De runderen en paarden die instaan voor de begrazing van het bos zorgen voor een variatie aan structuren. Door hun impact op bijvoorbeeld bramenstruwelen of doordat ze bijvoorbeeld ook bramen lusten en daarbij dominante bramenstruwelen doorbreken. Trapgaten in graslanden vormen dan bijvoorbeeld weer de ideale plaatsen voor kieming van boompjes. Door het schillen van de schors bij grotere bomen creëren ze op andere locaties ook nieuw dood hout.

Op vraag van natuur en bos werden ook verspreid over het raster 9 openingen voorzien in het raster waar ree het raster kan kruisen, maar het vee niet door kan.

Plaatselijk werden ook draadpoorten of overstappen voorzien, zodat het terrein, in functie van het beheer en controle betreden kan worden. In totaal werden 7 draadpoorten voorzien en ook 5 overstappen aangelegd.