Natuurherstel in het Buitengoor

Antwerpen
Soort
Natuurherstel
Werking
Natuurbeheer
Afbeelding
buitengoor_079_stein_temmerman
Stein Temmerman

2022 -2023 Kiemingskansen voor het Buitengoor

Het Buitengoor, een ronkende naam voor een uniek moeras- en heidegebied, met een uitzonderlijke dieren- en plantenrijkdom. Boven vennen en heide fladderen prachtige libellen en vlinders. Diverse orchideeën en Kempense rariteiten zoals het vleesetende blaasjeskruid en de al even vleesbeluste zonnedauw gedijen hier prima. In het centrale moeras groeien planten met onheilspellende namen als beenbreek en wolfsklauw. 
De werken bedoelde werken waren specifiek gericht op enerzijds het herstel van eiken-berkenbos door middel van exotenbestrijding. Op die manier bevorderen we de inheemse soorten waardoor de dennenaanplanten op stelselmatig en op middellange termijn zullen omvormen naar gemende loofbossen.
Ook het herstel van het typische kalkmoeras met doelsoorten Hoogveenglanslibel, en Alpenrus was onderdeel van het project. Door monotone rietvegetaties te beginnen maaien en afvoeren, wordt de bodem verschraald waardoor de plantendiversiteit verrijkt. Kers op de taart was het opduiken van Groenknolorchis om deze gemaaide delen, een uiterst zeldzame orchidee die maar op 3 plaatsen in Vlaanderen voorkomt. 
In het Buitengoor komen 2 bijzondere amfibieën voor, de heikikker en de rugstreeppad, voor beiden werd gewerkt aan extra voortplantingswater door het ontslibben van vennen.

Deze herstelwerken worden uitgevoerd met de steun van de Vlaamse Overheid (het Agentschap Natuur en Bos) en ELFPO

2018 Nieuw raster, heide- en heidemoerasherstel

In 2018 vonden werken plaats om een deel van 2 ha vochtig heidemoeras te herstellen. Hierdoor kregen zeldzame soorten zoals de welriekende nachtorchis, galigaan en alpenrus alle kansen om te groeien. In heel België komen deze soorten nagenoeg enkel in het Buitengoor voor.

In de buurt van Europarcs De Kempen werd een stuk monotone aanplanting van dennen gekapt en werden exotische planten verwijderd. Nadien werd er ook geplagd: de strooisellaag werd zorgvuldig afgeschraapt zodat de zaden van heide en andere plantensoorten licht en lucht kregen. De geplagde zones toonden al snel zeer mooie resultaten. De eerste zeldzame soorten staken al de kop op. In de randzone bleef er een bufferbos staan voor de campingbewoners en de Postelsesteenweg.

In het centrale gebied werd een nieuw raster geplaatst om begrazing toe te laten. Dit is nodig om een volledige vergrassing van de heide tegen te gaan. De huidige hoge stikstofdepositie zorgt voor een te snelle groei van het gras, wat de andere soorten  verstikt.

Er werd ook een brug geplaatst om de verbinding te verbeteren tussen het Ecocentrum en het moerassige deel van het Buitengoor. Deze maakt het nu mogelijk om ook bij een korte uitstap het moerasgebied te tonen aan bezoekers.

Deze herstelwerken worden uitgevoerd met de steun van de Vlaamse Overheid (het Agentschap Natuur en Bos) en ELFPO

Bezoekersinfo

Praktische info en wandelkaartjes vind je hier