Natuurpunt noorderlichtreis 2022 met de wereldberoemde Hurtigruten. 1.02 - 12.02.2022

Natuurpunt en Nordic bieden je een unieke kans om op zoek te gaan naar het miraculeuze noorderlicht en te genieten van de natuurpracht in het hoge noorden aan boord van de Hurtigruten boot. Een bezoek aan de historische steden Bergen en Alesund laat je kennis maken met de lokale cultuur en gastonomie.

Tijdens deze exclusieve zeereis bestaat veel kans het Noorderlicht in al zijn grootsheid bewonderen.
We selecteerden voor u alvast de goede periode. Middenin de winter wanneer de nachten regeren.

Niet alleen het Noorderlicht  kan zorgen voor spektakel.
Ook de overweldigende landschappen in combinatie met de wilde natuur.
Walvissen, orka’s en zeehonden  komen mogelijks vlakbij.
En we hebben afspraak met ijsduikers, koningseiders en zeearenden.

Maar Noorwegen is meer dan woeste natuur. De steden aan de kust hebben een rijke geschiedenis die zich vertaald in unieke monumenten, architectuur en kunst.

Het comfortabele Hurtigruten schip vervoert je in alle betekenissen van het woord: ruim duizend zeemijl langs de Noorse fjordenkust van Bergen via de Noordkaap tot Kirkenes en terug naar Bergen met onderweg stedelijke toppers als het kunstzinnige Trondheim en het mystieke Hammerfest, de eilandenarchipels van de Lofoten en de Vesterålen en uiteraard eindeloos veel inspirerende fjorden. Maak je op voor een lijstje van ‘het meest noordelijke ter wereld…’.

Hou de ogen open voor Jan-van-Gent, Noordse stormvogel en grote burgemeester, zwarte en grote zee-eend en meer noordelijk ook groepjes snel vliegende alken: alk, zeekoet, zwarte zeekoet, papegaaiduiker, en zelfs dikbekzeekoet…

In de havens kunnen we op het water groepjes eiders en met wat geluk ook koningseiders en zelfs Steller eiders zien! Ook de prachtige ijseend vindt in de beschutte baaien haar winterhabitat. Daarnaast zijn er soms ook zeehonden en bruinvissen te spotten. Wanneer het schip aanmeert en je aan land gaat om de benen te strekken, kan je de witstuitbarmsijs opmerken (vaak tussen groepjes barmsijs).

Kers op de taart in dit gebied is de giervalk, die vaak op de stranden en rotsen zit. Indrukwekkend! 
Langs de hele kust spelen bruinvissen, maar ook de grote jongens geven present hoog in het Noorden, waar de Noorse zee de Atlantische Oceaan raakt: bultruggen, vinvissen en orka’s zwemmen de haringen achterna.

Ga mee met Natuurpunt ere-voorzitter Walter Roggeman op dit winteravontuur in Noorwegen. 

Natuurpunt leden genieten een voordeel van 75 euro/pp voor boekingen tot 30.12.2020.

Reisprogramma

1.02.2022: Rechtstreekse vlucht naar Bergen
We ontmoeten elkaar op de luchthaven van Zaventem en vliegen met Brussels Airlines rechtstreeks naar Bergen. Transfer naar het centrum van de stad. Een gids dompelt je onder in de rijke geschiedenis van deze havenstad met leuke weetjes en een parcours doorheen de oude stadskern van ‘Gamle Bergen’, langsheen de karakteristieke Bryggen huisjes langs de haven en de Fisketorget ofwel het kloppend hart van de stad met de vismarkt. Inclusief, en zeker een aanrader is het kabeltreintje, de Fløibanen, naar het hoogste punt (319m) voor een beklijvend panorama. Vanaf 18u00 verwelkomen MS Polarlys en haar crew je aan boord. Om 21u30 vertrekt het schip dat door de Hjeltefjord vaart.

2.02.2022: Art Nouveau in Alesund

MS Polarlys vaart noordwaarts, tussen scheren en eilanden, richting Ålesund, dé Art Nouveau stad van het Noorden. In straten als de ‘Apotekergate’ en de voetgangerszone ‘Kongensgate’ ontdek je een knap staaltje architectuur. Ålesund beslaat eigenlijk drie eilanden en het geheel ligt er postkaartwaardig bij met de machtige Sunnmørsalpen op de achtergrond, voor de gelegenheid in sneeuwwit gehuld.

Excursiemogelijkheden:

 • 2C: Art nouveau wandeling (€ 109 pp)
 • 2D: Aquarium Atlanterhavsparken en uitzichtpunt Aksla (€ 109 pp)
 • 2K: Kajakken in Ållesund (€ 139 pp).

3.02.2022: Koningsstad Trondheim

Een bezoek aan Trondheim is een duik in de geschiedenis doorheen verschillende periodes. De strategische ligging trok al heel vroeg bewoners en lonkte koningen en bisschoppen en later ook de Duitse bezetter. De Nidarosdom is de magistrale kathedraal in Gotische stijl waar onder andere de kroonjuwelen bewaard worden. De oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ was vroeger de enige toegangspoort tot de binnenstad.

In de namiddag zet het schip koers in noordwestelijke richting. Je vaart langs duizenden eilanden en de uitgestrekte rotskust. De kapitein navigeert het schip door de smalle Stokksund passage. Tegen de avond legt het schip aan in het charmante Rørvik.

Excursiemogelijkheden:

 • A Begeleide stadswandeling in Trondheim & bezoek aan Nidaros kathedraal (onderdeel van excursiepakket 5-in-1 aan € 445 pp)
 • 3G: Kajakken op de Nidelven Rivier (€ 139 pp – opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)
 • 3I: De noordelijkste tramlijn ter wereld (€ 135 pp – opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)

4.02.2022: Poolcirkel en Lofoten

Vandaag vaar je het noordpoolcirkelgebied binnen. Tussen Nesna en Ørnes vaart het schip de Poolcirkel over en kan je deelnemen aan een leuke Arctic Circle ceremonie aan dek. Deze denkbeeldige lijn op 66°33’51” herken je aan de wereldbol op een klein eiland dat het schip passeert. Je vaart nu door het gebied van het noorderlicht.

Het schip zet haar toch voort langs de kust van Helgeland naar Bodø. Ga even van boord in Bodø of maak van daaruit een uitstap naar Saltstraumen, de meest krachtige maalstroom ter wereld.

Wanneer de Lofotenwand, een indrukwekkende, tot wel 1000m hoge rotswand van de eilandengroep Lofoten zich aan de horizon aftekent, liggen de Landegodefjord, Helligvær en Vestfjord achter je. In de Vestfjord worden vanaf januari tot april grote voorraden kabeljauw uit zee opgevist. De kabeljauw wordt nog steeds op rekken gedroogd in de zeelucht en als stokvis geëxporteerd naar Spanje, Italië en Afrika. Tegen de avond bereikt het schip Stamsund en later Svolvær, de hoofdplaats van de Lofoten: pittoreske kleine vissershavens, rood geschilderde huizen (rorbu) en stokvis op houten rekken (meestal tussen januari en april te zien).

Excursiemogelijkheden:

 • 4B: Wandeling in Bodø (€ 119 pp)
 • 4C: Ontdek Bodø en Saltstraumen (€ 119 pp)
 • 4E: Vikingfeest in Lofotr Viking Museum (€ 185 pp)
 • 4H: Bezoek aan Lofotpils brouwerij (€ 50 pp)

5.02.2022: Tromsø, poort naar de IJszee

s' Nachts passeert het schip de schilderachtige Raftsund en maakt het enkele korte stops op de Vesterålen eilanden. 's Winters verschijnen rondom de eilanden van de Vesterålen honderden koningseiders, en af en toe enkele ijsduikers en geelsnavelduikers op het appèl. We varen via Finnsnes verder naar Tromsø. De IJszeekathedraal met een eigenzinnige, moderne architectuur met grote ramen uit glasmozaïek, aan de overkant van het water gelegen, springt meteen in het oog.

Er hangt een bijna mediterrane sfeer over de universiteitsstad, die als poort naar de arctische wateren al in het verleden uitgangspunt is geweest voor talrijke poolexpedities. In het Polarmuseum krijg je informatie over de Noorse poolexpedities, in het interactieve centrum Polaria kom je meer te weten over de fauna, flora en het klimaat in dit poolgebied. Twee kerken zijn een bezoek waard: de houten domkerk, met 750 plaatsen, een van de grootste van het land, en de in 1965 gewijde Ishavskathedraal.

De regio waar je nu door vaart, is het mekka van het noorderlicht. Van september tot maart laat dit magische natuurspektakel zich graag zien. Kijk 's avonds dus genoeg omhoog en stel het noorderlichtalarm in in jouw kajuit.

Excursiemogelijkheden:

 • B: Begeleide stadswandeling in Tromsø en bezoek aan Polarmuseum (onderdeel van excursiepakket 5-in-1 aan € 445 pp)
 • 5B: Hondensledetocht Tromsø (€ 309 pp – opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)
 • 5M: Langlaufen (€ 169 pp – opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)
 • 5N: Sneeuwschoenwandelen in Tromsø (€ 169 pp – opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)

6.02.2022: Hammerfest en de Noordkaap 

Vroeg in de ochtend bereikt het schip Hammerfest, ’s werelds meest noordelijk gelegen stad. Koning Christian VII stichtte de stad in 1789 voor zijn handel met Rusland. Vanaf hier is het nog slechts 2100 km naar de Noordpool. Het Hurtigruten schip vaart door de Magerøysund, een smalle zee-engte, naar Honningsvåg. Geniet onderweg van de mooie kustlijn.

Honningsvåg is een dorpje aan de zuidkant van het eiland Magerøya. Van hieruit kan je deelnemen aan een optionele excursie naar het 307m hoge en mytische Noordkaapplateau. De bus rijdt in konvooi naar het bezoekercentrum, een beleving op zich.

Vanuit Honningsvåg zet het schip koers in oostelijke richting om de laatste kapen van de noordwaartse route te ronden. 's Middags vaar je langs Sværholtsklubben en de rotsformatie Finnkjerka. Beide behoren tot de grootste vogelrotsen van Noorwegen. Vanuit Kjøllefjord kan je deelnemen aan een sneeuwscootersafari.

Excursiemogelijkheden:

 • C: Per bus naar de Noordkaap, vrij bezoek (onderdeel van excursiepakket 5-in-1 aan € 445 pp)
 • 6H: Bezoek aan een vissersdorp (€ 135 pp – opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)
 • 6D: Sneeuwscootertocht (€ 375 pp)


07.02.22: Kirkenes, het keerpunt

's Ochtends bereikt het schip Kirkenes, het keerpunt van het schip en beginpunt van de terugreis. Het schip bevindt zich vandaag op dezelfde lengtegraad als Sint-Petersburg, Caïro en Istanbul. Het vissersdorp Kirkenes ligt vlakbij de Russische grens. Merk op dat de verkeersborden zowel het Noors als het Russisch vermelden. Tijdens de stop in Kirkenes zijn er heel wat excursiemogelijkheden: je kan het sneeuwhotel bezoeken, een sneeuwscootertocht maken, koningskrabben vangen én proeven.

Kort na de middag start het volgende deel van jouw reis. Vergeet niet dat je slechts de helft gezien en beleefd hebt van wat de Noorse kustlijn te bieden heeft. De havens die 's nachts bezocht werden, zullen nu grotendeels overdag aangedaan worden. In de namiddag legt het schip aan in Vardø, de meest oostelijke haven van Noorwegen. Dan gaan het verder langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord, voordat ’s avonds Berlevåg wordt bezocht.

Excursiemogelijkheden:

 • D: Bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm (onderdeel van excursiepakket 5-in-1 aan € 445 pp)
 • 7A: Russische grens (€ 135 pp - opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)
 • 7C: Sneeuwscootersafari (€ 239 pp – opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)
 • 7F: Husky-avontuur (€ 259 pp – opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)
 • 7H: Koningskrab (€ 205 pp - opgelet: valt samen met de activiteit inbegrepen in ons excursiepakket)

08.02.22: Hammerfest en Tromso

's Ochtends vroeg meert het schip even aan in Honningsvåg maar vaart meteen verder naar Hammerfest. Daar herinnert de in 1854 opgerichte Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol. ’s Werelds meest noordelijke stad had overigens de primeur met het aanleggen van elektrische verlichting van de straat en in de huizen.

Het schip zet haar koers naar het zuiden verder via Øksfjord met een korte stop bij de oude handelspost van Skjervøy. Vervolgens meert MS Polarlys rond middernacht in Tromsø aan. Het bijwonen van het middernachtconcert in de IJszeekathedraal (=excursie 8C) is beslist een aanrader. Of trek je liever op eigen houtje de stad in voor een bezoekje aan een van de vele gemoedelijke kroegen om het hier gebrouwen, smakelijke Arctic bier te proeven? Verlies in deze gezellige omgeving het uur niet uit het oog, om 1.30 zet MS Polarlys haar tocht verder.

Excursiemogelijkheden:

 • 8B: Hammerfest, de noordelijkste stad ter wereld (€ 99 pp)
 • 8H: Into The Ice (€ 129 pp)
 • 8C: Middernachtconcert in IJszeekathedraal (€ 99 pp)

09.02.22: Vesteralen & Lofoten

Een van de hoogtepunten van de zuidwaartse reisroute breekt aan. Je maakt vandaag uitgebreid kennis met de archipels van de Vesterålen en de Lofoten. In Harstad, de eerste stop van vandaag, staat de bus ons op te wachten. We bezoeken onderweg o.a. Trondenes met haar fraai middeleeuws kerkje en gaan tegen de middag opnieuw aan boord in het kustplaatsje Sortland, met haar blauwgeschilderde huizen. Nadien vaart het schip verder naar Stokmarknes, waar Hurtigruten meer dan 125 jaar geleden werd opgericht. Je kan hier een bezoek brengen aan het Hurtigruten museum.

De zee-engtes Risøyrenna en Raftsundet zorgen voor spectaculaire uitzichten. De steile rotsen lijken wel bewerkt door een beeldhouwer. Op sommige plaatsen zijn de zee-engtes nog geen 100 m breed, terwijl de bergen flirten met hoogtes van wel 1000 m.

Terwijl het schip Svolvær, de hoofdplaats op de Lofoten, en tenslotte Stamsund aandoet, trekken de majestueuze bergen van de Lofotenwand voorbij. Lofoten staat bekend om haar steile bergen, wilde natuur en pittoreske vissersdorpjes. Tegen de avond verlaat je de eilandengroep en wordt koers gezet naar het vasteland.

Excursiemogelijkheden:

 • E: Verkenning van de Vesterålen-eilanden per bus (onderdeel van excursiepakket 5-in-1 aan € 445 pp)
 • 9D: Lofoten te paard (€ 195 pp)
 • 9F: Bezoek aan vissersdorp Svinoya (€ 105 pp)

10.02.22: Poolcirkel en Zeven Zusters

Het loont de moeite om vandaag vroeg uit de veren te zijn: je kruist voor de tweede keer tijdens deze reis de Poolcirkel. Het schip vaart door een afwisselend landschap met talrijke eilanden en bergen. Net voorbij Sandnessjøen doemen links van het schip de Zeven Zusters op, met toppen tot meer dan 1000 m. Het verhaal gaat dat zeven prachtige trollenzussen bij zonsopgang gevangen werden en in steen veranderden tot zeven prachtige bergtoppen.

Brønnøysund is een mooi stadje met een charmante hoofdstraat en jachthaven. Hier start een excursie naar het Noorse Aquacultuur Centrum voor een interessante rondleiding en de smaak van verse zalm. Bij het verlaten van het stadje merk je al snel een vreemde berg op aan de rechterzijde van het schip. Torghatten staat gekend om het kenmerkende gat in het midden van de berg. De opening is 160 m lang, 35 m hoog en 20 m breed en is ontstaan in de ijstijd.

Tegen de avond verlaat je Helgeland en meer je aan in Rørvik.

Excursiemogelijkheden:

 • 10C: Bezoek bij de zalmen (€ 125 pp

11.02.22: Trondheid en Kristiansund

Wie vroeg uit de veren is, kan nog even de stad Trondheim intrekken. Langs de eilanden Munkholmen en Hitra brengt het schip je naar Kristiansund en later die dag naar Molde.

Excursiemogelijkheden:

 • 11E: Marmermijn Bergtatt (€ 215 pp)

12.02.22: Scherentuin, ontscheping en vlucht terug.

In de loop van de nacht doet het schip Ålesund, Torvik en Måløy aan. Jouw laatste dag aan boord is begonnen. Het schip vaart langs de pittoreske mondingen van de Nordfjord en Sognefjord en door de 'scherentuin', de talrijke rotseilanden voor de op zeven bergen gebouwde stad Bergen. In deze ruige kuststreek begon jouw reis langsheen de Noorse kust en op deze plek zal je het schip ook weer verlaten. Vooraleer het schip aanlegt in Bergen, kan je nog genieten van een laatste lunch.

Je wordt meteen na aankomst per bus naar de luchthaven gebracht voor de rechtstreekse terugvlucht met Brussels Airlines.

De herinneringen aan 'de mooiste zeereis ter wereld' en de nieuwe contacten, neem je vast en zeker mee naar huis.

Natuur.reizen: net dat ietsje meer!

Natuurpunt selecteert de beste touroperators om je de mooiste natuurervaring te garanderen tegen een correcte prijs.

Deze exclusieve reis werd door Natuurpunt samen met Nordic, de specialist van Scandinavië, uitgewerkt.
Zo kunnen we je een uniek programma bieden met lezingen, excursies en uitstappen en dat alles tegen een zeer scherpe prijs.
Natuurpunt ere-voorzitter Walter Roggeman zal aan boord verschillende lezingen brengen. Aan dek is hij beschikbaar om samen de fauna van de Arctische wateren te ontdekken.
En bovendien gaat er een bioloog mee aan boord om je tijdens de hele reis te voorzien van weetjes over de natuur.

Als Natuurpuntlid geniet je van een mooi ledenvoordeel:
Je ontvangt 75 euro korting per boeking die bevestigd wordt voor 30.12.2020.

Vergeet je Natuurpunt lidnummer niet te vermelden als je boekt.

Inschrijven

Inschrijven kan via: 

Nordic
Steenhuffeldorp 14
1840 Londerzeel (Steenhuffel)

Tel: 052 55 52 54

mail: info@nordic.be 

website: 

https://www.nordic.be/ons-aanbod/reizen/noorwegen/winter/noorderlichtrei...

Disclaimer

Natuurpunt vzw is geen reisorganisator en geen reisbemiddelaar. De vereniging wil haar leden de kans bieden samen op reis te gaan, onder begeleiding van een team van Natuurpuntbegeleiders. Om dit mogelijk te maken, werkt Natuurpunt samen met verschillende reisorganisatoren uit binnen- en buitenland, wiens reisprogramma’s en filosofie aansluiten bij de missie en de visie van Natuurpunt. Het zijn reizen van deze reisorganisatoren die u op deze pagina’s terugvindt. Deze reizen worden enkel door Natuurpunt mee onder de aandacht van haar leden gebracht. Wenst u deze reizen te boeken, dan dient u zich te wenden tot (de website van) de betrokken reisorganisator. De reisvoorwaarden van de reisorganisator beheersen de uitvoering van het reiscontract. Natuurpunt komt niet tussen in de contractsluiting en draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het reiscontract.

TOP