
Openstellen gebieden
Ontvang bezoekers op een kwaliteitsvolle manier
Onze natuurgebieden zijn de visitekaartjes van onze vereniging. Omdat natuurbeleving zo belangrijk is om ons draagvlak te vergroten, willen we daar sterk op inzetten. Dit houdt in dat je inzet op goed bewegwijzerde wandelpaden, Natuurpunt-borden en gebiedsfolders.
Hoe pak je dit aan?
Samen met je consulent Natuurbeleving maak je een 'openstellingsplan' op voor je natuurgebied. Met dit als basis wordt de wandelroute uitgetekend en eventuele vlonderpaden of bruggen ingepland. Natuurpunt-borden en wegwijzers krijgen hun plaats toegewezen. Ook eventuele zitbanken, een vogelkijkhut of speelnatuur wordt in dit plan opgenomen.
Minigids met basiselementen voor een goede openstelling >>
Hoe organiseer ik een wandelpad met wegwijzers?
Wandelaars willen comfortabele paden en gewoon de pijltjes volgen zonder veel te moeten stil staan om de weg te zoeken. Natuurpunt bewegwijzert haar wandelingen altijd op dezelfde manier volgens de huisstijl.
Meer info / aanleg wandelpad aanvragen>>
Hoe kom ik aan Natuurpunt-borden?
Natuurpunt-borden zijn duidelijk herkenbaar, geven de toegankelijkheid van het gebied weer en geven specifieke richtlijnen aan bezoekers.
Er zijn verschillende types en formaten van borden, bedoeld voor onthaal of specifieke situaties zoals ingrijpende beheerwerken. Voor het aanmaken van onze infoborden hebben we acht tot tien weken nodig na aanlevering van tekst en foto's. Binnen deze termijn is ook één correctieronde voorzien.
Meer info / infoborden aanvragen>>
Hoe stel ik een gebiedsfolder en wandelkaart samen?
De gebiedsfolder is een handig vijfluik dat mee kan op een wandeling. Je wil er mensen mee warm maken om jullie mooie gebied te bezoeken. Er staat meer informatie in over je gebied. Voor het aanmaken van de gebiedsfolder hebben we acht weken nodig na aanlevering van tekst en foto's. Binnen deze termijn is ook één correctieronde voorzien. Heb je een wandelkaart nodig? Vraag deze ook zeker een maand op voorhand aan en lever de route indien mogelijk als een gpx-bestand aan.
Meer info / wandelfolder aanvragen >>
Hoe bestel ik belevingselementen? Van zitbanken tot een insectenhotel.
Van boom tot kunstwerk! Zitbanken, insectenhotels of houten beelden. Het kan allemaal. Deze worden gemaakt in de sociale werkplaats van Natuur- en Landschapszorg in Ekeren. Een overzicht vind je in deze catalogus.
Hier hoeven geen waardevolle bomen te sneuvelen. Invasieve exoten en bomen die moeten wijken omdat ze een gevaar vormen, vormen de basis van de kunstwerken in hout. Het type boom heeft een grote invloed op het karakter van het eindresultaat. Net als de omgeving waarin hij vertoefde. Zo kan een stam zelfs ter plaatse bewerkt worden zodat de verticale structuur verder kan leven als kunstwerk.
Lees meer over Natuur- en Landschapszorg >>
Hoe pak ik speelnatuur aan?
Kinderen spelen steeds minder en minder buiten, toch is het heel belangrijk dat ze dat kunnen blijven doen, zowel voor hun ontwikkeling als voor het draagvlak voor natuurbehoud. Daarom wil Natuurpunt speciaal voor hen mogelijkheden bieden via speelzones, beleefpaden, speurtochten en gezinsrugzakjes.
Wat met geocaches in je gebied?
Verspreid over heel Vlaanderen liggen er geocaches ook in onze natuurgebieden. Natuurpunt heeft een overeenkomst met de beheerder van geocache.com. Zij hebben onze percelenlaag en van zodra iemand een nieuwe cache op de website in geeft die op ons perceel ligt, krijgt de melder de melding om de toestemming te vragen van het plaatselijke beheerteam. Het is dan aan jullie om te bekijken of dat kan. Eventueel kan je een andere locatie voorstellen.
Hoe pak ik de toegankelijkheid in het gebied aan?
Een wettelijke toegankelijkheidsregeling is de juridische basis om handhaving te doen in het gebied, eventueel met de hulp van een natuur.ambassadeur of vrijwillige bijzondere veldwachter.
Wat met toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke beperking?
Natuurgebieden toegankelijk maken voor personen met een beperking vraagt een gerichte aanpak. Het Vademecum Integrale toegankelijkheid voor parken, die ook gedeeltelijk kunnen doorgetrokken worden naar bos- en natuurgebieden.
Jouw natuurpuntgebied op de Natuurpuntwebsite
Online communicatie is zeer belangrijk, mensen bereiden hun bezoek aan een natuurgebied vaak voor aan de hand van informatie die ze op onze website vinden. De pagina's over de natuurgebieden zijn de bij meest druk bezochte op de website.
Jouw consulent Natuurbeleving
Ondersteuning nodig bij de inrichting van je openstelling?
Deze mensen helpen je verder >>
Ondersteuning nodig bij de inrichting van je openstelling?