Rolstoelpad Grooten Bosch

Vlaams-Brabant
Afbeelding
Wandel over een plankenpad in Domein Kiewit - Vilda - Jeroen Mentens
Soort
Biodiversiteit
Werking
Natuurbeheer

Openstelling: educatieve borden en rolstoelpaden voor diverse natuurgebieden in Vlaams-Brabant (2018-2020)

Projectomschrijving

Natuurpunt beheert iets meer dan 500 natuurgebieden. Veel van deze natuurgebieden zijn reeds voorzien van infoborden maar vertonen na vele jaren van dienst duidelijke tekenen van veroudering. Binnen dit project willen we een aantal gebieden opnieuw correct zichtbaar maken op het terrein of een aantal belangrijke natuurwaarden aan de hand van nieuwe infoborden uitleggen aan het grote publiek.

Naast de infoborden willen we met Natuurpunt ook een bijdrage leveren aan het maatschappelijk draagvlak voor het behoud van de biodiversiteit. We richten ons binnen dit project op twee kwetsbare doelgroepen: jonge kinderen en rolstoelgebruikers. Op deze manier dragen we ons steentje bij aan meer en beter toegankelijk speelgroen.

Realisaties

In Grooten Bosch (Roosdaal) hebben we een rolstoelpad aangelegd in samenwerking met Regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei, Natuur-en Landschapszorg vzw en Natuurpunt afdeling Pajottenland. Er zijn slechts weinig rolstoeltoegankelijke natuurgebieden in Vlaams-Brabant, op deze manier komen we tegemoet aan een maatschappelijke nood. Koesterbuur Ijsvogel is gekozen als "peter" van het rolstoelpad en vormt de rode draad vormen langsheen het traject van het rolstoelpad. We legden een brugje, rolstoeltoegankelijk plankenpad, rolstoeltoegankelijke vlonder, picknickbank (speciaal ingericht voor rolstoelgebruikers) en een infobord (met extra aandacht voor de plaatselijke koestersoorten, waaronder Ijsvogel, Gele kwikstaart, Matkop,…) aan.

De aanleg van deze infrastructuur kadert binnen een ruimere wandelroute speciaal op kaart gezet voor rolstoelgebruikers in samenwerking met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Het natuurgebied is de ideale rustplaats onderweg, gezien het halverwege de route ligt. Dankzij het plankenpad en de vlonder kunnen ook rolstoelgebruikers het natuurgebied betreden en picknicken.