Natuuracademie is een open netwerk organisatie, verankerd in Natuurpunt. De afgelopen jaren zijn er meer dan 100 verschillende soorten cursussen, lezingen en workshops georganiseerd. Hiervoor werken we samen met iets minder dan 400 verschillende organisaties en een grote groep vrijwilligers.

Vrijwilligerswerking

Voor de werking van Natuuracademie zijn vrijwilligers cruciaal. Er zijn veel vrijwilligers actief als lesgever, maar ook voor andere belangrijke zaken doen wij een beroep op vrijwilligers. Heb je interesse om vrijwilliger te worden voor Natuuracademie, neem dan - geheel vrijblijvend - contact op met je provinciale vormingsconsulent om je te laten informeren over de verschillende mogelijkheden. 

Open netwerk Natuuracademie

 Het Open netwerk van Natuuracademie bestaat uit een vertegenwoordiging vanuit de afdelingen van Natuurpunt vzw en diverse organisaties actief rond natuur-en milieueducatie.

De meeste afdelingen van Natuurpunt hebben een educatieve werking. Deze staat veelal ook open voor derden. Informatie vind je op de afdelingspagina en websites of bij de provinciale verenigingscoaches.

Word netwerkpartner

Netwerkpartner worden heeft heel wat voordelen. Hieronder vind je meer info.

Interesse om toe te treden en netwerkpartner te worden? Voor vragen kan je contact opnemen met Ann D'heedene directeur Natuuracademie: mail: ann.dheedene@natuurpunt.be

Onze Netwerkpartners

Hieronder vind je een opsomming van de netwerkpartners die geen Natuurpunt afdeling zijn:

 • Barbiergidsen
  Gegidste wandel- en fietstochten in de Barbierpolder: het overstromingsgebied van Groot-Kruibeke.
  website: Barbiergidsen
 • Basecamp Adventures
  Outdoor activiteiten gaande van louter ontspannende tot educatieve programma’s waarbij de coaches en begeleiders zich afstemmen op de leerstijlen en doelstellingen van de deelnemers. Ervaringsgericht leren, avontuurlijke activiteiten en natuurbeleving staan daarbij centraal.
  Website: Basecamp Adventures
 • Bee-Wise
  De vzw heeft als doel het volledige potentieel van de mens aan te wakkeren. We doen dit door mensen rijke contexten aan te bieden waarbij ontmoeting, leren, ontdekking, ervaring, natuurbeleving … centraal staan. Deze contexten spelen in op de materiële, spirituele en psychologische noden van de mens. Facebook
 • Bosgidsen t'Aelmoes
  De bosgidsen van t’Aelmoes hebben zich tot doel gesteld om het Aelmoeseneiebos in Gontrode en Landskouter meer publieke bekendheid te geven. Onbekend is onbemind en dat zou in het geval van het Aelmoeseneiebos echt jammer zijn.
  Meer info: www.aelmoeseneiebos.ugent.be/
 • Bushcraft Belgium
  Dit is onze belangrijkste samenwerkingspartner voor het Groot Bushcraft-weekend.
  Facebook Bushcraft Belgium
 • Bushcraft West
  Met Bushcraft West organiseren we samen bushcraft en survival activiteiten in West-Vlaanderen.
  Website Bushcraft West - Facebook Bushcraft West
 • De Maanwandelaars
  Organisatie van natuurcursussen voor mensen met een beperking en brede publiek, samen met de lokale Natuurpunt afdeling. Meer informatie: www.demaanwandelaars.be
 • Herentalse Natuurgidsen 
  Gidsengroepering in regio Herentals
 • Ik, Jij, Wei - Wij op de Wei
  Voedselbos dat recreatie en agro-ecologie combineert om mensen opnieuw in verbinding te brengen met zichzelf en elkaar met hulp van de natuur. Facebook: Voedselbos 'Ik, jij, wei'
 • ISIS
  Noord-Limburgse Natuurvereniging
  website: www.werkgroepisis.be
 • Limburgse Milieukoepel
  Meer informatie: www.limburgsemilieukoepel.be
 • Natuurgids Klein-Brabant
  Gegidste natuurwandeling in de regio Klein-Brabant. Van scholen tot volwassenen!
  Website: Natuurgidsen Klein-Brabant

 • Natuurgidsen Zuidwest-Brabant
  Gans het jaar door organiseren de Natuurgidsen Zuidwest Brabant natuurwandelingen. Deze werkgroep is actief in de Zennevallei, van Zoniën (St-Genesius-Rode) tot Pajottenland. Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.

 • Natuurgroepering Zoniënwoud vzw, NGZ
  Het werkingsgebied van NGZ ligt in en rond het Zoniënwoud en in de arboreta van Groenendaal en Tervuren. NGZ staat heel het jaar door klaar om -op afspraak- natuurwandelingen te verzorgen voor iedereen die geïnteresseerd is in natuur- en cultuurhistorische elementen (zowel volwassenen als kinderen). Daarbij kan ook gebruik worden gemaakt van het Bosmuseum te Hoeilaart en het educatief materiaal aldaar (leerpaden voor kinderen, microscopen, ...).
  website: www.ngz.be en in de kalender.
 • Natuuracademie Gent
  De natuurgidsen van Natuuracademie Gent organiseren regelmatig vormingen door en voor andere natuurgidsen. Zowel methodiek als de natuurgebieden in en rondom Gent komen aan bod.
  Website Natuuracademie Gent

 • Natuuracademie Meetjesland
  Door het jaar heen organiseert de werkgroep Meetjesland wandelingen en andere activiteiten.
 • Natuuracademie Waasland
  Het hele jaar door organiseren de gediplomeerde natuurgidsen uit het Waasland heel wat gratis geleide wandelingen

 • Parckfarm
  De doelstelling van Parckfarm T&T vzw is om ecologische praktijken in een stedelijk gebied te promoten en om de sociale relaties van de verschillende gemeenschappen rond de site van Tour en Taxis te verstevigen.
  Website Parckfarm – Une ferme sociable à Tour et Taxis !

 • Studijo Bos
  Studijo bos staat voor culturele, educatieve, ecologische en Inclusieve activiteiten
  Website Studijo bos – studijo BOS

 • Vereniging voor Milieueducatie Provincie Antwerpen vzw, VMPA
  Vereniging voor Milieueducatie Provincie Antwerpen vzw is een provinciale vereniging van natuurgidsen. In vele gemeenten in de provincie Antwerpen is een VMPA-afdeling actief. Elke afdeling heeft een eigen activiteitenpakket dat kan bestaan uit o.m. natuurwandelingen, informatie-avonden, diavoorstellingen, lespaketten voor scholen, aanleg van natuurpaden, tentoonstellingen, cursussen enz… Deze activiteiten kunnen zich richten tot de eigen leden, maar ook tot bepaalde groepen en meestal tot het grote publiek.
 • VMPA Antwerpen centrum-Mortsel
  VMPA Antwerpen is een plaatselijke vereniging van natuurgidsen in Antwerpen en omgeving. Ze organiseren ‘kalenderwandelingen’ in verscheidene parken en forten gelegen in en rond Antwerpen. Op aanvraag begeleiden ze natuurwandelingen in de verschillende gebieden en gidsen ze bij speciale gelegenheden, in samenspraak met de verschillende overheidsorganen, zoals Milieumaand (vooral gericht naar scholen), Nacht van de duisternis, Dag van het park enzovoorts.
  website: VMPA Antwerpen - Mortsel
 • VMPA Schilde
  VMPA Schilde organiseert gratis geleide wandelingen in de Bloemen – en Insectentuin en in de Dodoenstuin en gedurende het ganse jaar in het domein Schildehof, Dryhoeksbos (Anti-tankkanaal) en in ‘s-Gravenwezel. De vereniging staat tevens in voor het onderhoud van het in beheer gekregen domein Bloemen- en Insectentuin (voorheen bijentuin).
 • Vrienden van het Scheutbos
  Meer info: www.scheutbos.be
 • Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud
  De Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw organiseren het hele jaar door wandelingen en andere activiteiten.
  Meer info: www.vhm.be
 • Natuurgidsen van de Vrienden van het Zoerselbos
  website: Vrienden van Zoerselbos
 

Natuuracademie zoekt vrijwillige lesgevers

Om ons educatief aanbod uit te breiden zijn we op zoek naar vrijwillige lesgevers die inhoudelijke lessen rond verschillende thema's kunnen verzorgen. 

Wat ga je doen?

 • Je geeft lessen en/of excursies rond één of meerdere gekozen thema’s rond natuur en milieu.
 • Je maakt hierbij gebruik van diverse educatieve werkvormen om de inhoud zo interactief mogelijk te brengen.
 • De aanvraag van deze cursussen gebeurt via Natuuracademie, waarna wij contact nemen met verschillende mogelijke lesgevers.
 • Je versterkt zo het educatieve aanbod van Natuuracademie om meer deelnemers te bereiken in Vlaanderen en Brussel.
> Bekijk de volledige vrijwilligersvacature

> Vul dit formulier in, we nemen zo snel mogelijk contact met jou op. 

TOP