
Welzijn en veiligheid
Wist je dat de natuur positieve effecten heeft op ons welzijn? Ze verlaagt ziekteklachten en verhoogt ons welzijnsgevoel. Na de opleiding natuur en welzijn ben je helemaal mee met dat thema.
Tegelijk brengt natuur beheren ook risico’s met zich mee. Kettingzagen, snoeien, zware lasten tillen … Hoe zorg je ervoor dat je veilig aan de slag gaat? Waar moet je op letten en wat moet je doen bij een ongeval? Na onze opleidingen weet je van aanpakken!
Wil je weten hoe je veilig met een bosmaaier, tractor, kettingzaag, ... werkt? Ook daar hebben we opleidingen voor!
Natuur en welzijn: veel potentieel en veel werk aan de winkel!
Natuurpunt plaatst een nieuw thema op de kaart: de positieve effecten van natuur op ons welzijn. Want natuur in je buurt verlaagt tal van ziekteklachten en verhoogt het welzijnsgevoel. De natuur werkt zowel preventief als curatief. Maar deze effecten worden nog maar weinig erkend, laat staan versterkt door de inrichting van publieke ruimten.
Tijdens de workshop maak je kennis met volgende thema’s:
- Waar staan we momenteel met natuur en welzijn op vlak van beleid?
- Natuureducatie in de zorgsector: enkele voorbeelden
- Ecologische inrichting van zorgtuinen, schoolpleinen, publieke ruimten
Praktisch: Deze workshop duurt 3 uur
Vraag deze opleiding aan
Veiligheid tijdens natuurbeheer
Kettingzagen, snoeien, zware lasten tillen … Natuur beheren brengt risico’s met zich mee. In deze opleiding leer je over veiligheid tijdens natuurbeheer:
- Hoe organiseer je veilige beheerdagen?
- Hoe maak je anderen bewust van de veiligheidsregels?
- En wat moet je doen als er toch een ongeluk(je) gebeurt?
Onze preventieadviseur geeft je de belangrijkste veiligheidsadviezen en aandachtspunten mee. Nadien is er tijd om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen en voorbeeldsituaties in te oefenen.
Praktisch: Deze opleiding duurt 3 uur
Vraag deze opleiding aan
EHBO in de natuur
Als vrijwilliger aan het onthaal, als begeleider van groepen, als gids in de natuur, of gewoon als toevallige passant word je soms geconfronteerd met kleine of grotere ongelukjes.
Wat doe je bij aanraking met brandnetels en berenklauw? Wat mag je doen bij EHBO en wat niet? Hoe reageer je bij zonnesteek? Wat moet je meenemen op een wandeling? Wat als iemand een hartaanval, epileptische aanval of hypoglycemie krijgt? Een lesgever van het Rode Kruis staat je bij met raad en daad.
Praktisch:
- De workshop duurt 2,5 uur
- Maximum aantal deelnemers: 15
Vraag deze opleiding aan
Veilig en verantwoord ruggebruik bij beheerwerken
Hoe spaar je je rug bij beheerwerken? Wat zijn ergonomische houdingen? Een lesgever van Idewe deelt haar beste tips. Handig ook voor in het dagelijkse leven!
Praktisch: Deze workshop duurt 2,5 uur
Vraag deze opleiding aan
Wil je een opleiding organiseren of ben je op zoek naar meer info? Neem contact op met Klara Debie via vrijwilligersopleidingen@natuurpunt.be