
Word bestuurder bij Natuurpunt
Wil jij mee de krijtlijnen van Natuurpunt uittekenen? Wil je jouw expertise delen om onze vereniging te laten groeien? Op de Algemene Vergadering van 22 april 2023 houdt Natuurpunt verkiezingen voor nieuwe leden van het bestuur.
Hoe dien je jouw kandidatuur in?
Concreet
Via een motivatiebrief op het secretariaat vóór 22 januari 2023.
Natuurpunt
tav Silvana Götz
Coxiestraat 11
2800 Mechelen
Motivatiebrief
In je motivatiebrief:
Geef je aan voor welke vzw of deelvzw je je kandidaat stelt.
Geef je aan hoe jij jouw engagement in de vereniging binnen het bestuur waar wenst te maken: hoe denk jij een bijdrage te leveren aan de vereniging binnen het bestuur?
Onderschrijf je uitdrukkelijk de missietekst van de vereniging, de statuten, de deontologische code en het intern reglement (zie onder)
Geef ook aan wie jouw kandidatuur steunt. Dat kan op verschillende manieren:
- 20 stemgerechtigde leden: verzamel de steun van twintig stemgerechtigde leden en laat die jouw kandidatuur ondertekenen
- 2 afdelingen: vraag aan twee afdelingen (via de voorzitters van deze afdelingen) om jouw kandidatuur te bekrachtigen op een bestuursvergadering. Na goedkeuring door de lokale afdeling kunnen de voorzitters in naam van de afdeling ondertekenen. Wil je bestuurder worden bij Natuurpunt Natuuracademie, dan staat een 'afdeling' voor een lid van het Open netwerk.
- Het bestuur van Natuurpunt vzw: laat jouw kandidatuur door de voorzitter van Natuurpunt agenderen als beslispunt. Het bestuur zal beoordelen of jouw kandidatuur aanvaard wordt.
- Het bestuur van een deel-vzw: laat jouw kandidatuur door de voorzitter van de deel-vzw opnemen als beslispunt op een vergadering van de deel-vzw. Het bestuur zal beoordelen of jouw kandidatuur aanvaard wordt.
- Een thematische (studie)werkgroep op gewestelijk niveau: geef je kandidatuur door aan de voorzitter van de werkgroep. Na goedkeuring door de werkgroep kan de voorzitter in naam van de werkgroep ondertekenen.
Bedankt alvast voor je interesse en veel succes!
Downloads
Statuten, intern reglement, deontologische code e.d. vind je verzameld op deze pagina.
Wie is Natuurpunt?
Natuurpunt is een vrijwilligersvereniging die kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen beschermt. Met 6.000 actieve vrijwilligers beheren we 500 natuurgebieden, met een oppervlakte van 24.000 ha. We voeren natuurstudies uit. We zetten vorming en workshops op om mensen dichter bij de natuur te brengen. En we brengen de natuur bij de mensen. Met meer dan 107.000 aangesloten gezinnen zijn we de grootste natuurbeschermingsorganisatie van Vlaanderen. Natuurpunt bestaat uit 6 vzw’s, stelt 480 medewerkers tewerk en heeft een opbrengstentotaal van bijna 50 miljoen euro.
Je kan je kandidaat stellen voor één van de besturen van één van deze 6 vzw’s:
- Bestuur Natuurpunt vzw (overkoepelend voor heel Natuurpunt)
- Bestuur Natuurpunt Beheer (Natuurpunt Beheer vzw)
- Bestuur Natuurpunt Studie (Natuurpunt Studie vzw)
- Bestuur Natuurpunt Natuuracademie (Natuurpunt Natuuracademie vzw)
- Bestuur Natuur- en Landschapszorg vzw (NLZ vzw)
Wat wordt van jou verwacht als bestuurder?
Welke expertise breng je mee als lid van de Algemene Raad?
- Je bent vertrouwd met de werking van Natuurpunt
- Bestuurskundige expertise in één of meerdere van volgende domeinen: governance, financiën, marketing, communicatie, organisatieontwikkeling, juridische kennis, people management
- Nodige ervaring om een organisatie met 480 professionele, duizenden vrijwilligers, 50 Mio omzet te kunnen besturen
- Kennis van het netwerk/van het weefsel
- Een algemene brede kijk op maatschappelijke stromingen en tendensen
- Een netwerk met meerwaarde voor Natuurpunt
- Bestuurlijke ervaring
- Het bestuur wil een afspiegeling zijn van de maatschappij, op vlak van diversiteit (gender, leeftijd, culturele achtergrond)
Wat breng je mee als lid van de deelraad Natuurpunt Beheer?
Je hebt expertise in natuurbeheer en bent gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan de strategie voor natuurbeheer op Vlaams niveau.
Het is een pluspunt als je stevig geworteld bent in het natuurbeheer van minstens één van de gebieden in hun regio en actief bent binnen het Natuurpuntweefsel. Lees een gedetailleerde beschrijving >>
Wat breng je mee als lid van de deelraad Natuurpunt Studie?
Je hebt expertise in natuurstudie en bent gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan de strategie voor natuurstudie op Vlaams niveau. Meer info over bestuurder worden bij Natuurpunt Studie >>
Wat breng je mee als lid van de deelraad Natuurpunt Natuuracademie?
Je hebt expertise in educatie of socio-cultureel vormingswerk en bent gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan de strategie voor natuureducatie op Vlaams niveau.
Professionele kenmerken voor de deelraad Natuur- en Landschapszorg
Je hebt expertise in sociale economie.
Persoonlijke eigenschappen
- Tijdsbesteding: je engageert je om voorbereid aanwezig te zijn op vergaderingen van de raden van bestuur van de vzw waarin je actief bent en neemt af en toe deel aan andere activiteiten
- Je bent collegiaal en bent een groepsspeler
- Je bent communicatief
- Je kan goed argumenteren en debatteren
- Je bent altruïstisch en betrokken met het geheel van Natuurpunt
- Je kan erop toezien dat visie en missie goed vertaald worden naar de werking van de organisatie
- Je hebt oog voor de lange termijn en kan strategisch denken
- Je bent tolerant en streeft naar consensus
- Je bent integer en neemt initiatief
- Je respecteert de deontologische code van Natuurpunt en bent loyaal: je verdedigt Natuurpunt en respecteert vertrouwelijkheid
- Je bent bereid om verantwoordelijkheid op te nemen
- Je bent een ambassadeur voor Natuurpunt, binnen en buiten de vereniging
Aanwezigheden
- Voor de algemene raad zijn er 10 avondvergaderingen per jaar (de derde dinsdag van de maand).
- Voor de deelraden zijn er 5 avondvergaderingen.
- Er zijn ook drie gezamenlijke raden van bestuur voor alle bestuurders (in april over het jaarverslag en het financieel resultaat van het jaar voordien, in september over de lopende budgetcontrole en het werkingsverslag, in november over de begroting en het werkingsprogramma van het komende jaar) en twee algemene vergaderingen (in april en december).
Wat mag je verwachten?
Je levert, samen met onze sterke groep vrijwilligers en het directieteam een bijdrage aan het beschermen van de natuur in Vlaanderen. Je komt terecht in een verenigingscultuur gericht op samenwerking en vertrouwen tussen mensen.
We ondersteunen je graag in je rol en waar nodig voorzien we opleiding.
Een bestuurdersfunctie bij Natuurpunt is onbezoldigd.