Quatra

Wie is de partner en wat doet hij?
Na een voorgeschiedenis in de vetverwerking, ontstaat in 1999 Atravet, dat zich toespitst op de recyclage van frituurvetten. Quatra (voorheen Olio en Atravet) slaagt erin om een afzetmarkt voor gebruikte frituurvetten te creëren. Het afval van frituurvet wordt niet langer enkel gebruikt als grondstof voor de chemische nijverheid, maar ook als grondstof voor de productie van biodiesel. Samenwerking en investeringen zorgden ervoor dat Quatra één van de grootste spelers werd op de Europese markt van gebruikte frituurvetten en -oliën.
Wat doen we samen?
Quatra ontwikkelde de OlioBox, een inzamelcontainer voor gebruikt frituurvet. De duidelijk herkenbare rood-oranje box staat in heel wat Belgische supermarkten, en sinds 2021 vind je hem ook in het straatbeeld. Zo wordt het recycleren van gebruikte frituurolie een stuk toegankelijker en eenvoudiger voor de particulier.
Quatra steunt de Daknamse Meersen
Quatra steunt al jaren terreinaankopen bij Natuurpunt Waasland kern Noord. Met de bijdrage van het bedrijf kon Natuurpunt er natuurgebied 'Kreken Saleghem' uitbreiden en veilig stellen. Zij willen nu, naar aanleiding van het verruimde aanbod aan Olioboxen die financiële steun aanbieden aan de Daknamse Meersen in Lokeren. Het voorbije jaar kon het gebied met ca. 4,5 ha uitgebreid worden.
Op 15 mei 2021 werd in de Daknamse Meersen het startschot van deze vernieuwde samenwerking gegeven met een symbolische aanplant van een, typisch voor het Waasland, hoekboom (populier) in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Natuurpunt Waasland kern Lokeren, de burgemeester van Lokeren, vertegenwoordigers van IDM (Intercommunale Durme-Moervaart) en de pers.
Welke meerwaarde betekent deze samenwerking voor Natuurpunt?
Met de recyclage van frituurolie kan Natuurpunt natuur creëren: voor elke volle OlioBox die Quatra ophaalt, wordt namelijk 3m² natuur aangekocht. Het nieuwe model Oliobox is zelfs groter en levert per volle box 8m² nieuwe natuur op.
Het recyclageproces an sich heeft uiteraard ook effect op de natuur. Tot voor kort werd frituurvet enkel via containerparken gerecycleerd. Geen optimale oplossing: door het gebrek aan inzamelpunten dichtbij huis werd slechts 37% van alle gebruikte frituuroliën en -vetten gerecycleerd. De overige 63% verdwijnt in de riool of de tuin. Dat levert verstopte riolen op, is grondvervuilend en brengt schade toe aan de natuur.
En jij, geef jij je gebruikte frituurolie al een tweede leven?
foto_parterpagina.jpg
