Swift

Wie is deze partner?
SWIFT is een in Ter Hulpen gebaseerde internationale cooperative vennootschap, die samen en voor de financiële gemeenschap een Telecommunicatie network beheerd die internationale betalingen tussen finaciële instellingen mogelijk maakt.
Wat doen we samen?
Sinds 2012 maakt SWIFT deel van het UN Global Compact project dat mikt op een een duurzame en inclusieve economie.
In dit kader heeft SWIFT zich ingeschreven om de 17 duurzame ontwikkelings doelen (Sustainable Development Goals, SDG) te ondersteunen.
Een van deze doelen mikt expliciet op de klimaat actie. (SDG 13)
SWIFT wenst zich in dit opzicht wereldwijd in te zetten voor de bescherming van de natuur.
Een partnerschap in België met Natuurpunt/Natagora beantwoordt aan deze ambitie: SWIFT wenst uitgerekend de natuurreservaten van Nysdam en Rueterbeek te ondersteunen die in de nabijheid van onze hoofdzetel gevestigd zijn, niet ver van het Solvay park in Ter Hulpen.
Meer info over het maatschappelijk engagement van Swift:
https://www.swift.com/about-us/discover-swift/corporate-social-responsibility
Wat is het voordeel voor Natuurpunt in dit partnerschap?
SWIFT ondersteunt financiëel het onderhoud van beide reservaten en bevordert het bewustzijn van zijn werknemers betreffende het respect voor het milieu en de duurzame ontwikkeling.
Info over het natuurgebied Reutenbeek
Het natuurgebied Reutenbeek maakt deel uit van een landschappelijk én ecologisch waardevol kleinschalig oud landbouwlandschap met verspreide bosjes en graslanden. De bestaande bossen waren in het niet zo verre verleden veelal Ferrarisbossen. Daarvan zijn er hier en daar op kleine plekjes zelfs nog restanten terug te vinden. De potenties voor biodiverse en landschappelijk mooie graslanden zijn hoog. Het natuurgebied heeft prachtige holle wegen, kleine bosjes, plateaus met schitterende uitzichten en een kleine prachtige groene vallei.
Beheer
Wat begon met het in beheer nemen van slechts 3 ha hakhoutbos is op enkele jaren uitgegroeid tot een boscomplex van ruim 15 ha. Natuurpunt werkt er aan het creëren van een vlinderbos. En met succes: heel wat zeldzame bosvlindersoorten voelen er zich reeds thuis! Zo kan je er o.a. de spaanse vlag, koninginnepage, grote weerschijnvlinder, sleedoornpage en iepenpage al tegenkomen. Aan de terugkeer van soorten als keizersmantel, kleine parelmoervlinder en kleine ijsvogelvlinder wordt gewerkt door het biotoop verder te herstellen.
Dat dit beheer ook gunstig is voor andere insecten wordt aangetoond door de vondst van 3 zeldzame bijensoorten en een zeldzame schorpioenvlieg tijdens de zomer van 2020. Op enkele weken tijd werden er de bruine slobkousbij, de klaverdikpoot, de roodrandzandbij en de roodkopschorpioenvlieg ontdekt. Alles wijst er trouwens op dat ook het zeldzame heggeranklieveheersbeestje in het gebied voorkomt, al kon dit nog niet bevestigd worden.
Toekomst
In de nabije toekomst hoopt het beheerteam enkele aangrenzende en zeer potentierijke weilanden te kunnen verwerven. Door een gepast maaibeheer kunnen deze ontwikkeld worden tot bloem- en insectenrijke hooilanden die heel wat graslandvlinders zullen aantrekken. Zo kan het vlinderbos in de toekomst evolueren naar een heuse vlindervallei. Daarbij valt de terugkeer van de grauwe klauwier niet uit te sluiten!