Missie & visie van Natuurpunt

Missie

Natuurpunt komt als middenveldorganisatie op voor natuur en biodiversiteit en voor het recht van alle mensen hierop in hun omgeving. We ijveren voor de bescherming van de open ruimte en de kwaliteit van het leefmilieu. We zetten ons in voor de bescherming van het landschap en het erfgoed dat daarin aanwezig is.

Natuurpunt verenigt burgers die tot deze maatschappelijke opdracht willen bijdragen, los van elke politieke of andere overtuiging. We motiveren en ondersteunen onze leden om zich actief in te zetten van lokaal, regionaal tot gewestelijk niveau.

Natuurpunt wil een hefboom zijn voor maatschappelijke verandering vanuit een perspectief van duurzame ontwikkeling. We bouwen aan publieke bewustwording en vergroting van het draagvlak voor behoud en ontwikkeling van natuur. We nemen in Vlaanderen het voortouw in al wat natuur, biodiversiteit en landschappelijke kwaliteit aanbelangt en dit in een internationale context. Waar mogelijk werken we samen met zowel publieke als private partners. We werpen ons gewicht in de schaal om overheden en anderen aan te zetten tot resultaten.

Visie

Natuur en biodiversiteit
Voor Natuurpunt vormt de bescherming van natuur en biodiversiteit de basis van een duurzame samenleving. Mensen hebben natuur nodig. We vormen een integraal onderdeel van de natuur. Maar alhoewel de maatschappij steunt op de onvervangbare diensten van de natuur, blijft de biodiversiteit achteruit gaan. Die trend willen wij keren. Daartoe werkt Natuurpunt op Vlaams niveau, maar steeds vanuit een internationaal perspectief.

Natuur en biodiversiteit kunnen enkel voldoende kansen krijgen wanneer ze ingebed liggen in een netwerk van natuurkerngebieden en verbindingsgebieden. Dit netwerk is gericht op het vervullen van de behoefte aan natuur in Vlaanderen en het nakomen van de internationale verplichtingen voor natuurbescherming. Wij ontwikkelen een duidelijke visie over hoe zo'n netwerk er kan uitzien en nemen het voortouw in de realisatie ervan door in te zetten op het verwerven, huren en beheren van natuurgebieden. Daarbij streven we naar grote aaneengesloten eenheden natuur. Die kunnen efficiënter worden beheerd en bieden meer ruimte voor spontane processen. Tegelijkertijd kopen en beheren we kleine, soms geïsoleerde natuurgebieden. Die spelen ook een essentiële rol in behoud, herstel en verspreiding van soorten en hebben vaak een grote belevings- en sensibiliseringswaarde voor lokale bewoners. Hoewel de intrinsieke waarde van natuur voor ons voorop staat, houdt Natuurpunt er rekening mee dat mensen erg verschillende natuurbeelden kunnen hebben.

De natuur heeft een plaats in ieders leven. Als vereniging zorgen we daarom voor natuur ‘voor iedereen’, zodat iedereen toegang heeft tot natuur in de buurt. We maken er dan ook een punt van om onze gebieden open te stellen voor bezoekers. Daarbij zoeken we steeds naar een evenwicht tussen natuurbehoud en recreatief medegebruik. Ook buiten onze natuurgebieden komen we op voor de natuur en de biodiversiteit.

We beschermen en ontwikkelen stadsnatuur en stadsbossen en komen op voor meer natuur in het landbouwgebied. We ijveren voor een mooi en natuurlijk platteland, waar een einde is gekomen aan de versnippering van de open ruimte, de alarmerende achteruitgang van de soortenrijkdom en het verlies aan landschappelijk erfgoed.

Omdat natuur en landschap onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, zetten we ons in voor de verbetering van de kwaliteit van het landschap en de bescherming van erfgoed en abiotische elementen. We dragen er zorg voor dat onze eigen gebieden goed beheerd worden, door onszelf of samen met anderen. Dat leidt ertoe dat onze gebieden worden aanzien als een referentie voor goed natuurbeheer. Ook buiten onze natuurgebieden bevorderen we dat meer eigenaars en gebruikers meewerken aan de uitvoering van een duurzaam biodiversiteitsbeleid dat voldoet aan hoge kwaliteitsnormen.

Hoe meer actoren verantwoordelijkheid nemen om de natuur daadwerkelijk te beschermen, hoe beter. Waar mogelijk stellen we onze kennis en kunde inzake natuurbescherming ter beschikking. Zo werken we aan ‘natuur met iedereen’.

Natuurpunt als vereniging
Vrijwilligers vormen het kloppend hart van Natuurpunt. Er is dan ook plaats voor ieders engagement, gaande van occasioneel tot verregaand, van lokaal, regionaal tot nationaal niveau. Vrijwilligers krijgen bij Natuurpunt de kan s om zichzelf te ontplooien en door te groeien in de organisatie. Ze werken samen met een team professionals, op basis van respect, wederzijdse empathie en realistische verwachtingen. Via een doelgericht diversiteitsbeleid vormen we een afspiegeling van de samenstelling van de maatschappij. Daarbij hebben we extra aandacht voor het betrekken van jongeren bij de organisatie. Om mensen die in het reguliere arbeidscircuit minder gemakkelijk een baan vinden, nieuwe kansen te bieden, investeert Natuurpunt in arbeidsplaatsen in de sociale economie. Daarbij zorgen we ervoor dat de arbeiders op een zinvolle manier kunnen werken in de natuur. We handelen als een verantwoordelijke werkgever en zorgen voor goede werkomstandigheden en doorstromingsmogelijkheden.
Natuurpunt groeit verder uit tot hét kenniscentrum inzake biodiversiteit in Vlaanderen. De kennis over soorten, habitats en natuurbeheer zit zowel bij de professionele als bij de vrijwillige medewerkers. Voor deze expertise worden we erkend door de gebruikers ervan. Daarnaast wordt de kennis vergroot via laagdrempelige citizen science-projecten.

Natuurpunt is onafhankelijk en politiek neutraal enstelt zich open op ten aanzien van anderen. We worden ook financieel minder afhankelijk van de overheid door onze inkomsten uit een brede waaier aan bronnen te halen. Meer kwaliteitsvolle natuur is ons doel. Natuurpunt zien we als een belangrijk middel om dat doel te realiseren. Als organisatie professionaliseert Natuurpunt verder. Keuzes funderen we en het eigen gevoerd beleid wordt geëvalueerd. In onze eigen gebieden en werkingsvelden komen we onze engagementen na. We waken over de efficiënte besteding van middelen op basis van vastgelegde objectieve en rationele criteria en dit met het oog op een maximaal rendement voor natuur en samenleving.

Natuurpunt groeit verder uit tot een dynamische en flexibele organisatie met ruimte voor creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat daarbij centraal. De vereniging ontwikkelt een ethisch 'aftoetsingskader' voor haar handelen. Aangepaste structuren en overlegvormen verhogen de mogelijkheden voor intern debat en zorgen voor een grotere nabijheid tussen het professioneel kader en de vrijwilligers zodat belangrijke beslissingen/standpunten maximaal gedragen worden.
Natuurpunt is een sterk merk. Dat realiseren we door de organisatie van een veelheid aan activiteiten en evenementen en via positieve communicatie over natuur. Daarbij besteden we bijzondere aandacht aan beleving en emotie. Ons imago helpt om bekwame mensen (vrijwilligers, professionelen) aan te trekken die met overtuiging willen bijdragen tot de verwezenlijking van onze doelen. We zorgen ervoor dat beheermaatregelen en standpunten tijdig intern en extern geduid worden.

Maatschappelijk actor
Natuurpunt neemt in het publieke debat duidelijk stelling in voor bescherming van natuur en biodiversiteit. Zo kunnen leden en vrijwilligers trots zijn op de vereniging en ervaren ze hun engagement als zinvol. We zetten sterk in op het verhogen van onze impact op het beleid. Daartoe investeren we in overleg met de overheid en andere actoren. We voeren indien nodig actie en zetten juridische middelen in om
essentiële natuurwaarden te beschermen.

Natuurpunt stimuleert het natuur’gevoel’, werkt aan een mentaliteitswijziging o.m. door mensen kennis te laten maken met de natuur en sensibiliseert mensen om met respect om te gaan met de natuur.

We gaan strategische allianties aan waardoor de natuurdoelen beter kunnen worden gerealiseerd. Op alle niveaus werken we samen met partners en organisaties: we zetten samen activiteiten op, werken aan gezamenlijke projecten,... Op die manier doet Natuurpunt natuurbescherming ingang vinden bij tal van andere organisaties.

Mission

As a civil organisation, Natuurpunt stands up for nature and biodiversity and for the right of all people to this in their local area. We aim for the protection of open space and the quality of the environment. We dedicate ourselves to protecting the landscape and the heritage that can be found in it.

Natuurpunt unites citizens who want to contribute to this social task, unrelated to any political or other conviction. We motivate and support our members to actively dedicate themselves on a local, regional and provincial level.

Natuurpunt wants to be a lever for social change from the perspective of sustainable development. We focus on raising public awareness and increasing the scope for preservation and development of nature. We take the lead across Flanders in everything related to nature, biodiversity and landscape quality and do this in an international context. Where possible, we cooperate with public as well as private partners. We carry weight to urge local authorities and others to achieve results.

Vision

Nature and biodiversity

For Natuurpunt the protection of nature and biodiversity form the foundation of a sustainable society. People need nature. We are an integral part of nature. Even though society supports the irreplaceable services of nature, biodiversity is decreasing. We want to turn the tide. To do this, Natuurpunt works on a Flemish level, but always from an international perspective.

Nature and biodiversity can only get sufficient chances when they are embedded in a network of core nature areas and connecting areas. This network is aimed at fulfilling the need for nature in Flanders and meeting international nature conservation duties. We develop a clear vision on how such a network can look and take the lead in its realisation by focusing on acquiring, hiring and managing wildlife areas. We aim for large connected units of nature. These can be managed more efficiently and offer more space for spontaneous processes. At the same time we purchase and manage small, sometimes isolated wildlife areas. These also play an essential role in preservation, recovery and the spread of species and often have a major perception and awareness raising value for local residents. Although the intrinsic value of nature comes first for us, Natuurpunt also takes account of the fact that people can have greatly varying images of nature.

Nature has a place in everyone’s life. This is why we as a society take care of nature ‘for everyone’, so everyone has access to local nature. We also find it important to open our areas for visitors. We always search for a balance between nature conservation and recreational use. We also stand up for nature and biodiversity outside our wildlife areas.

We protect and develop urban nature and urban forests and stand up for more nature in agricultural areas. We aim for an attractive and natural countryside, where an end has come to the fragmentation of open space, the alarming degeneration of the wealth of species and the loss of land-based heritage.

As nature and landscape are inseparable, we dedicate ourselves to improving the quality and the protection of heritage and abiotic elements. We ensure that our own areas are managed properly, by us or together with others. This leads to our areas being regarded as a reference for proper conservation of nature. We also promote more owners and users outside our wildlife areas to cooperate in the execution of a sustainable biodiversity policy that meets high quality standards.

The more participants who take responsibility to actually protect nature, the better. Where possible, we make our knowledge and expertise in nature conservation available. With this, we work on ‘nature with everyone’.

Natuurpunt as an organisation

Volunteers are the beating heart of Natuurpunt. There is room for everyone’s commitment, ranging from occasional to far-reaching, from local, to regional to national. At Natuurpunt, volunteers get the opportunity to develop themselves and grow in the organisation. They cooperate with a team of professionals, on the basis of respect, mutual empathy and realistic expectations. Via a targeted diversity policy we form a reflection of the make-up of society. We focus extra attention on involving youngsters in the organisation. To offer people who have trouble finding a job in regular employment new opportunities, Natuurpunt invests in jobs in the social economy. We ensure that the workers can work in nature in a useful manner. We act as a responsible employer and provide good working conditions and career development opportunities. 
Natuurpunt is developing into the knowledge centre of biodiversity in Flanders. Professionals as well as volunteers have knowledge about species, habitats and conservation. We are recognised for our expertise by the users. In addition, knowledge is expanded via low-threshold citizen science projects.

Natuurpunt is independent and politically neutral and is open to others. We are also becoming less financially dependent on the government by getting our revenue from a whole range of sources. We see Natuurpunt as an important means to realise this objective. Natuurpunt is further professionalising itself as an organisation. We substantiate choices and our own policy is evaluated. We meet our commitments in our own areas and operating levels. We ensure that means are spent efficiently on the basis of determined objective and rational criteria, in view of a maximum result for nature and society.

Natuurpunt is developing into a dynamic and flexible organisation with room for creativity, innovation and entrepreneurship. Corporate social responsibility is central. The society develops an ethical 'verification framework' for its actions. Adapted structures and forms of consultation for internal debate ensure a closer proximity between the professional framework and the volunteers, so major decisions/points of view are fully supported. 
Natuurpunt is a strong brand. We realise this through the organisation of a multitude of activities and events and via positive communication about nature. We focus special attention on perception and emotion. Our image helps us to attract capable people (volunteers and professionals) who wish to contribute with conviction to the realisation of our objectives. We ensure that management measures and points of view can be indicated internally and externally on time.

Social participant

In the public debate, Natuurpunt clearly chooses the conservation of nature and biodiversity, so members and volunteers can be proud of the society and experience their commitment as useful. We strongly focus on increasing our impact on the policy. To this end, we invest in consultation with the government and other participants. If necessary, we take action and use legal measures to protect essential natural values.

Natuurpunt stimulates the ‘sense’ of nature, works on a change of mentality, among others, by getting to know nature, and raises awareness regarding treating nature with respect.

We enter into strategic alliances so the natural objectives can be realised better. We cooperate with partners and organisations on all levels: we organise activities together, work on joint projects, etc. This way, Natuurpunt introduces nature conservation to numerous organisations.

Mission

Natuurpunt est la plus grande association pour la protection de la nature en Flandre. Des milliers de bénévoles et quelque 460 collaborateurs professionnels travaillent pour la protection de paysages, d’espèces et de biotopes importants. Afin d’atteindre cet objectif, Natuurpunt  protège ce qui subsiste de la nature en Flandre par l’acquisition et la gestion de domaines, par l’étude et la surveillance des espèces et des biotopes, par l’information et l’éducation du grand public et des spécialistes, et en exerçant des pressions sur les décideurs politiques. Natuurpunt gère 500 espaces naturels d’une superficie de 25 000 hectares. Natuurpunt compte 114.000 familles comme membres.

Mission

Natuurpunt is eine unabhängige Organisation, die sich für den Naturschutz in Flanderen einsetzt. Unterstützt durch 95.000 Mitglieder schützen mehr als 6.000 Freiwillige bedrohte Pflanzen, Tiere, Lebensräume und Landschaften. Dafür kaufen und verwalten wir hunderte Naturgebiete, kartieren die Gesundheit der Natur, lassen die Menschen die Schönheit der Natur genieβen und führen den Dialog mit Politikern. In unseren Naturgebieten heiβen wir jährlich mehr als zwei Millionen Besucher wilkommen.