public://itr_longread/dji_0112_detail.jpg
Bossen zorgen voor zuurstof, verkoeling en ontspanning. Ze dragen bij aan meer biodiversiteit, een beter klimaat en een groene leefomgeving. In Vlaanderen is slechts 10% van de totale oppervlakte bebost. Dat moet beter, want bossen zijn van levensbelang voor mens, dier en milieu.

1. Bossen nemen CO2 op
Vanaf dat bomen geplant zijn en beginnen groeien, halen ze CO2 uit de atmosfeer door hun fotosynthese. Zo dragen bossen hun boompje bij als tegengewicht voor de klimaatverandering. 
 
2. Bossen zorgen voor verkoeling
Eén boom levert het werk van wel vijf airco’s. Bomen verfrissen niet alleen met hun schaduw, ze slaan ook water op. Bij warm weer verdampen ze dat water, net zoals mensen zweten. Zo verkoelen bomen zichzelf én ook jouw omgeving. 
 
3. Bossen houden water vast
Bomen zorgen ervoor dat regenwater beter in de grond infiltreert en dat de bodem minder snel wegspoelt. Dat vermindert de kans op overstromingen en schade aanzienlijk. In droge periodes helpen bossen de grondwatervoorraden op peil houden.  
 
4. Bossen zorgen voor meer biodiversiteit
80% van de fauna en flora op land, leven in bossen. Een aangeplant bos trekt al snel extra insecten, vogels en andere dieren aan. De soortenrijkdom bouwt zich over de jaren heen op en zorgt al van bij de start voor een bos dat krioelt van het leven. 
 
5. Bossen verhogen ons welzijn
We hebben tijdens de coronacrisis allemaal ontdekt dat de natuur intrekken in stressvolle tijden heilzaam is. Bossen hebben een rustgevende werking, vergroten de creativiteit en versnellen herstel. Natuurcontact is simpelweg van levensbelang! 

Wil jij ook meer bos?

Doe een gift voor Bos voor Iedereen. Met jouw steun kunnen Natuurpunters overal in Vlaanderen extra bos realiseren. Voor elke € 10 plant Natuurpunt 4 m² bos met 3 garanties: slim aangeplant, goed beheerd en eeuwig beschermd.

Wil je graag een gift doen via overschrijving? Dat kan! Stort jouw bijdrage op BE56 2930 2120 7588 en vermeld '3333 - R - Bos voor Iedereen'.


 

Bos voor Iedereen wordt georganiseerd door Natuurpunt

Volg Natuurpunt op FacebookVolg Natuurpunt op InstagramVolg Natuurpunt op Twitter

TOP