Cursusmateriaal: Groot Bushcraft-weekend 2017 Volzet

Welkom

Van 6-8 oktober 2017 heten Bushcaft Belgium en Natuurpunt CVN je van harte welkom op het Groot Bushcraft-weekend in het Meerdaalwoud.

Hieronder vind je heel wat praktische zaken over de voorbereiding en info over het weekend zelf in het Bushcraft ABC.

We zoeken nog een aantal sessiegevers o.a. voor het begeleiden van de kap van de Amerikaanse vogelkers, kinderactiviteiten, sessies permacultuur, demo's van ambachten,... 

 >> Ik geef mij op als sessiegever

Wij hebben er alvast heel veel zin in.
Tot dan!

Pieter Blondé, Natuurpunt CVN
Simone Hameleers, Bushcraft Belgium


Voorbereiding

Wat neem je mee?
 • Warme/regen kleding afhankelijk van de weersverwachting.
 • Je eigen eten en kookgerief (kookpot, gamel, bestek, drinkbeker voor koude en warme drank). Gratis drinkwater is beschikbaar. Andere dranken worden verkocht.
 • Slaapgerief (slaapzak, matje, tent/zeil/hangmat, zaklamp(!)).
 • Een mes en eventueel een handzaag, bijl en/of snoeischaar zijn handig.
Wanneer?

Vanaf vrijdagnamiddag 6 oktober verwelkomen we je graag. We hopen dat je er het volledige weekend bij bent, maar je komt en gaat wanneer het jou past. Meld je bij aankomst wel altijd eerst aan voordat je verder op verkenning gaat.  Het programma start vrijdag om 20 uur.

 


Bushcraft ABC (in oprichting ;-)

Afval: neem je terug mee naar huis. Wie met het openbaar vervoer komt kan het gesorteerd achterlaten.

Bagage: wat neem je mee:

 • Warme/regen kleding afhankelijk van de weersverwachting.
 • Je eigen eten (kookpot, gamel, bestek, drinkbeker voor koude en warme drank). Gratis drinkwater is beschikbaar. Andere dranken worden verkocht.
 • Slaapgerief (slaapzak, matje, tent/zeil/hangmat, zaklamp(!)).
 • Een mes en eventueel een handzaag, bijl en/of snoeischaar zijn handig.

Brandhout: neem je zelf mee. Er is gratis brandhout ter beschikking voor wie met het openbaar vervoer, de fiets of tevoet komt.

Bushcraft uitdaging: Doe mee met je gezin of groepje, slaag voor de 9 uitdagingen en maak kans op een mooie prijs. Kom je  tijdens het weekend te voet, met de fiets, de trein of met een carpool dan ben je al geslaagd voor de eerste. Bekijk alle uitdagingen hier.

Centraal plein: onthaal, drank, EHBO, verdeling van de sessies, commerciële standen, Arriën's nest,... Alsook het bushcraft/ecologisch (ruil) marktje. 

EHBO-post: dag en nacht bemand aan het onthaal. GSM: 0491/89 76 22 (voor buitenlanders: 0032/491 89 76 22). Bij problemen eerst de EHBO post verwittigen. Indien nodig kunnen zij de hulpdiensten inschakelen.

Eten: neem je zelf mee. Er is wel gratis drinkwater. Andere dranken worden verkocht.

Facebook: graag hier je leukste ervaringen. Gebruik in je eigen berichten #grootbushcraftweekend. Bekijk alle berichten met #grootbushcraftweekend

Grondplan: vind je hier

GSM ontvangst: is er zeer slecht/niet. Bij problemen ga je naar de centrale plek of contacteer je één van de organisatoren die je herkent aan hun fluo-hesje.

Honden: zijn niet toegelaten tenzij kort aangelijnd.

'Leave no trace' en ‘visitor pay back’: laat niets achter en doe op je eigen manier iets positiefs terug voor de natuur. 

Lokale winkels:

 • Proxy Delhaize - Beekstraat 21, 3051 Sint Joris Weert
 • Kranten winkel Frana - Leuvensestraat 4, 3051 Sint Joris Weert
 • Bakker ( Den Bakker ) Stationsstraat 32, 3051 Sint Joris Weert
 • ING Bank Leuvensestraat 1, 3051 Sint Joris Weert

Nachtrust: tussen 23u en 8u fluisteren we en doven we alle vuren, behalve op de kampvuurplek.

­­­Slapen: doe je waar je wilt op de slaapterreinen. 

Teken: controleer jezelf en je gezinsleden zeker één keer per dag voor het slapen gaan. Meer info bij de EHBO-post.

Verkoop: Zaterdag is er van 16u30 tot 17u30 een bushcraft ecoruil-en rommelmarkt (zelf gerief meebrengen). Daarnaast zijn er permanent enkele commerciële bushcraft standhouders met materialen:

Wie mee helpt op zaterdag voormiddag met het verwijderen van Amerikaanse Vogelkers, die kan op voorhand gratis koffie en achteraf gratis soep en lekkers krijgen. Daarbuiten kan je drank en soms iets kleins om te eten vinden bij de stand van:

Visitor payback: tijdens alle Bushcraft-activiteiten wordt het zogenaamde ‘visitor payback' systeem toegepast. Door de natuur in te trekken verstoor je die namelijk ook ongewild. Om dat te compenseren doe je iets terug voor de natuur. Dit jaar helpen we met het verwijderen van Amerikaanse vogelkers. Voor onze natuur is dit een schadelijke boomsoort. 

Vragen: neem contact op met Pieter Blondé: pieter.blonde@cvn.natuurpunt.be of 0032(0)488/362 279.

Vuur: mag alleen gemaakt worden in vuurschalen. Er staan er klaar. Je mag ook je eigen vuurschaal meebrengen. Om 23u worden ALLE vuren gedoofd, behalve op de kampvuurplek.

Waar: Kluis 1, 3051 Sint-Joris-Weert ( = ten zuiden van Leuven) Zie hier het verkeersplan.
Kom het liefst zo veel mogelijk met het openbaar vervoer. Vanuit Leuven ben je op 14 minuten met de trein in het station van Sint-Joris-Weert. Van hier is het circa 2 kilometer wandelen. Komende uit het station ga je naar rechts, aan de spoorwegovergang ga je terug rechts en de eerstvolgende straat (Molenstraat) opnieuw rechts. Deze volg je tot aan de Polderstraat op je linkerkant. Sla hier linksaf en dan is het steeds rechtdoor. In het weekend is er 1 trein per uur in elke richting.

Met de auto: Gewone deelnemers parkeren zich buiten het domein op de parking Everzwijnbad: Weertsedreef 18, 3053 Oud-Heverlee of aan het station van Sint-Joris-Weert. Sessiegevers kunnen gebruik maken van parkeerplaatsen aan de ingang van het domein.

Laden, lossen, aanmelden: GPS => Geef Polderstraat in. Vanaf E40 Brussel-Luik: Afrit 23 (Haasrode - Waver - Oud-Heverlee) neem je richting Waver. Aan de eerste verkeerslichten rechts en onmiddellijk naar links (richting Zoet Water/Oud-Heverlee). Deze weg volg je tot aan het Zoet Water. Het eerste kruispunt na de vijvers sla je naar links af, richting Sint-Joris-Weert. Na de kerk sla je links de Molenstraat in. Dan neem je de eerste straat links (Polderstraat) en blijf je volgen tot op de parking van de Kluis.

Wanneer: vanaf vrijdagnamiddag 6 oktober verwelkomen we je graag. We hopen dat je er het volledige weekend bij bent, maar je komt en gaat natuurlijk wanneer het jou past. Meld je bij aankomst wel altijd eerst aan voordat je verder op verkenning gaat.
Het programma start vrijdag om 20 uur.


Grondplan

Vind je hier