Hommelweekend

Hommels zijn de pluizigste van onze wilde bijen. Zachtaardig brommend zag je ze vast al eens voorbij vliegen, een fruitbloesem bezoeken of mysterieus verdwijnen onder de grond. Maar hoe goed ken je ze echt ? Onbekend is onbemind en daar willen we verandering in brengen. Wist je al dat er in ons land ooit 31 verschillende soorten hommels voorkwamen? Dat er heuse koninginnengevechten onder de hommels plaatsvinden? We vertellen je er graag alles over!

Het hommelweekend vond plaats in het weekend van 3-4 juni 2023. Een datum voor 2024 kondigen we binnenkort aan.


Neem deel aan een hommelwandeling

Verspreid over Vlaanderen en Brussel kan je deelnemen aan een gegidste hommelwandeling, je vindt een overzicht terug op de activiteitenpagina.


Soorten herkennen

Verschillende soorten zijn eenvoudig te herkennen en komen algemeen voor in onze tuinen en parken. Neem een kijkje op onze soortenpagina om ze te leren kennen.


Leer onze hommelsoorten kennen

 

Handig voor in het veld is onze hommelzoekkaart, je kan een digitale versie downloaden of een fysiek exemplaar kopen in de Natuurpunt webwinkel.


Deel je waarnemingen

Om aan te tonen hoe het met onze hommels gaat of waar vooral extra hulp nodig is, hebben we jullie hulp nodig. Je kan helpen door hommels aan ons te melden, je leert alles over het hoe en waarom op de Waarnemingen melden pagina. Wil je hier bovenop ook je vrienden en familie bewust maken over hommels, deel dan een foto van een hommel op sociale media met de hashtag #HommelWeekend.

Hommels helpen in de tuin

In je tuin en omgeving kan veel gedaan worden om onze hommels net dat beetje extra te bieden. Ze houden wel wat van een wildere tuin met hier en daar een hoekje of holletje waar ze een kolonie kunnen opstarten en uitbouwen. Dat bloemen ook erg belangrijk zijn wist je vast al, maar wist je ook dat bepaalde bloemen echte hommelmagneten zijn ? We beschrijven ze op de Hommels helpen in de tuin pagina.

Meer weten  ? 

Benieuwd hoe hommelkoninginnen de winter trotseren, hoe ze mannetjes ontmoeten of welke gevaren ze trotseren om een succesvol jaar te hebben ? Bekijk dan de levenscyclus van de hommels. Als je snel op zoek bent naar een antwoord, vind je het misschien ook wel op onze Frequente vragen pagina, daar vind je kant-en-klare antwoorden.

Bescherm de natuur in Vlaanderen

Natuurpunt is de grootste natuurvereniging van Vlaanderen met meer dan 133.000 gezinnen als lid en beschermt al meer dan 50 jaar planten, dieren zen hun natuurlijke omgeving. En dat is nodig, want onze mooie natuur is bedreigd. Met jouw steun kunnen we onze natuur verder helpen. Zo kunnen we er vandaag én in de toekomst meer van genieten.

Ja, ik word lid van Natuurpunt

  

Doe mee met de Insectenzomer van Natuurpunt

TOP