Open heideterreinen Landschap De Liereman
Marc Driesen

Kerstboomverkoop in Landschap De Liereman

Waar komen de kerstbomen vandaan?

De kerstbomen komen uit de heideterreinen van Landschap De Liereman. Deze heideterreinen zijn van levens­belang voor zeldzame korstmossen en diersoorten zoals de solitaire bij, boomleeuwerik en nachtzwaluw. Door spontane verbossing dreigt hun leefgebied verloren te gaan. Om dat te voorkomen verwijderen we op sommige plaatsen een deel van de dennenboompjes en bieden we ze aan als kerstboom.

Verwijderen we alle dennenboompjes?

Nee, we verwijderen maar een deel van de dennenboompjes. Daarnaast zijn er ook plaatsen in het natuurgebied waar (dennen)bomen volop mogen groeien. Zo krijgen we een afwisselend landschap met een geschikt leefgebied voor een brede waaier aan soorten.

Kan je onze kerstbomen vergelijken met een klassieke kerstboom?

Nee, de jonge dennenboompjes worden niet gekweekt en groeien op een natuurlijke manier in het natuurgebied. Dit zorgt ervoor dat ze variëren in vorm en grootte.

Hoeveel kerstbomen bieden we aan?

We bieden kerstbomen aan in functie van de hoeveelheid dennenboompjes die weg moeten om het leefgebied van de zeldzame soorten te beschermen. Onze vrijwilligers vullen de kerstbomen aan zolang de voorraad strekt. Hou onze Facebookpagina @BcLandschapDeLiereman in de gaten voor actuele informatie.

Waarom bieden we geen kerstbomen met kluit aan?

We willen de bodem zo min mogelijk verstoren. De dennetjes verliezen ook bijna geen naalden waardoor een kluit niet nodig is.

Waar kan je een kerstboom kopen?

Vanaf 24 november kan je zelf een kerstboom uitzoeken aan het bezoekerscentrum van Landschap De Liereman (Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout). Het bezoekerscentrum is van maandag tot zaterdag open van 10 tot 17 uur en van 11 tot 18 uur op zon- en feestdagen (behalve met Kerstmis gesloten). Je rekent binnen aan de kassa af.

Nieuw: Zaag je eigen kerstboom op 2 of 9 december. Klik hier voor meer info.

Hoeveel kost een kerstboom?

Prijs 5 euro voor kleine exemplaren, 7 euro voor middelgrote bomen en 9 euro voor grote exemplaren. Verenigingen en bedrijven die graag kerstbomen kopen betalen slechts 5 euro per kerstboom bij aankoop vanaf 10 stuks. De opbrengst gaat integraal naar het natuurgebied.

Waarvoor gebruiken we de opbrengst van de kerstboomverkoop?

Landschap De Liereman is een van de oudste natuurgebieden van België en bestaat uit meer dan 500 hectare natuur. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken er een uniek natuurgebied van in Europa. De opbrengst van de verkoop investeren we in het beheer en de ontwikkeling van het natuurgebied.

Heb je nog andere vragen over onze kerstbomen? Stuur een e-mail naar bc.landschapdeliereman@natuurpunt.be. Bedankt!

TOP