Leuk voor kinderen

28, 29 en 30 juli: drie dagen natuurbeleven in het Mechels Broek

Meer info over dit natuur.kamp voor kinderen van 8 tot 12 jaar vind je via deze link.

 

Gezinsspeurtochten Mechels Broek en Barebeekvallei

Van 1 mei tot 31 augustus: Magisch Rivierenland - luisterwandelspel (vanaf 10 jaar) - Mechels Broek

MAGISCH RIVIERENLAND - Op tocht met de Nix

Magisch Rivierenland is een interactieve audiotocht in het Mechels Broek voor individuen en bubbels met kinderen vanaf 10 jaar.

In de Nekkervijver huist de Nix, de watergeest van 't Mechels Broek. Maar Nix is niks meer sinds preker Rombout hem zijn naam en faam afnam. Ga op queeste met de Nix op zoek naar zijn geheime, gestolen naam en leer de wilde natuur en de geschiedenis van het Mechels Broek van een andere kant kennen. Maar let op! Want niks is wat het lijkt in de Anderwaterwereld, de oude wereld van de wilde natuur... 

In dit wandelluisterspel word je op de proef gesteld door heksen en heiligen, mysterieuze brugwachters en waterwezens. Ontmoet de kleurrijke figuren van deze plek, luister naar de legenden van 't Mechels Broek, los raadsels op, zoek naar geheime tekens in de natuur, leer over kruiden en bomen, zing mee met de ballade van Nix en ontdek hoe een echte Nixnut de natuur met nieuwe ogen bekijkt.


Startpunt?

De route start en eindigt aan het begin van het wandelpad naar het Mechels Broek, links van de fietsenstalling op de parking van Provinciaal Domein De Nekker, Spuibeekstraat, 2800 Mechelen. Volg de pijltjes van de AS Adenture route (5,4 km)

Route + luisteren + spel duren ongeveer 2 - 2,5 uur. 

Op zaterdag 1 mei tussen 10u en 16u geven de makers graag een woordje uitleg aan de infostand van Natuurpunt.

Wat heb je nodig? 

Wandelschoenen (bij regen kunnen de paden modderig zijn), smartphone of tablet met voldoende batterij, koptelefoon of oortjes, magische kaart, een balpen of potlood. 

Waar haal je de kaart?

Haal je magische kaart op aan het startpunt (bakje naast infobord Natuurpunt) of in het bezoekerscentrum van Natuurpunt, Muizenhoekstraat 7, Muizen

(je kan de tocht NIET starten aan het bezoekerscentrum)

Vind de juiste audiofragmenten online

Installeer de izi.TRAVEL App op je telefoon. Zoek op ‘Magisch Rivierenland’ in de App en start de queeste. 

In je webbrowser: surf naar wilderhistories.be/nix en start de queeste. 

Volg de route via izi.TRAVEL. Als je je gps-signaal inschakelt, verschijnen de audiofragmenten vanzelf wanneer je op de juiste locatie bent.

Volg de aanwijzingen die je krijgt in de audiofragmenten. Zoek naar geheime codetaal tussen de bomen, los raadsels op en beantwoord de vragen via izi.TRAVEL. Elke juiste oplossing brengt je dichter bij de ontdekking van de ware naam van de Nix. 

MAGISCH RIVIERENLAND is een luisterspel van WILDER HISTORIES voor Natuurpunt Mechels Rivierengebied. Dit project werd gerealiseerd met steun van de Vlaamse Overheid.

Week van de Bij (29 mei tot 6 juni): Hommelroute - Barebeekvallei

Langs de 'Hommelroute' in de Barebeekvallei hangen vragen en weetjes over hommels.

Vertek aan kerkhof van Muizen, Kerkenbos.

Elke keer hou je de letter bij van je antwoord en dat kan je op het einde een woord
vormen van een bij. “De ...........”

Antwoorden indienen in het
Bezoekerscentrum van Natuurpunt of
mail naar ch. deschepper@skynet.be.

De winnaar wint op einde van de” week van de bij” een hommelmok!
Bij meerdere juiste antwoorden trekt een onschuldige kinderhand de winnaar!

Broekbeertjeswandeling - uitleenrugzakje (peuters en kleuters) - Mechels Broek

Uitleenrugzakje voor gezinnen met peuters en kleuters

Haal het bereleuke rugzakje op in het bezoekerscentrum en volg de rode hartjes in het Mechels Broek. Op zes stopplaatsen kunnen de kinderen opdrachtjes uitvoeren. Enkele wistjedatjes en het nodige materiaal vind je in de tas. 

Een zalige tocht van 2 km, perfect op maat van de allerkleinsten. 

Uitlenen?

Na reservatie tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum op donderdag tussen 13u30 en 17u30 en zondag tussen 10u en 17u30. Tijdens de zomervakantie ook op zaterdag tussen 13u30 en 17u30. De rugzak moet dezelfde dag voor 17u30 terug ingeleverd worden zodat het beertje in quarantaine kan. 

Vooraf reserveren verplicht

Mail vooraf naar bc.mechelsrivierengebied@natuurpunt.be om je tas te reserveren. Je krijgt een bevestiging via mail.

Prijs: 5 euro (3 euro voor leden van Natuurpunt) en 20 euro waarborg

Parkeren?

Best parkeren op randparkings Muizen: op het dorpsplein, aan het station of het kerkhof in Kerkenbos. Er zijn slechts enkele parkeerplaatsen in de Muizenhoekstraat.

Van 3 april tot 27 juni: Barebeekschattenjacht (van 3 tot 12 jaar) - Barebeekvallei

Op zoek naar een leuke activiteit met de kinderen? Zin in een fijne lentewandeling met dat tikkeltje meer?

Ga dan op Barebeekschattenjacht, een zoektocht op kindermaat in de Barebeekvallei in Muizen. Samen met Ollie Ooievaar zoek je naar de schat van de Barebeekvallei en ontdek je de verschillende bewoners van dit wonderlijke stukje Mechels natuur.

De tocht is geschikt voor kinderen van 3-12 jaar, maar ook volwassenen beleven er plezier aan. Je kan kiezen tussen een exemplaar voor kleuters en eentje voor kinderen van 6 tot 12 jaar (of beiden). Heb je de schattenjacht voltooid? Dan wacht er een verrassing voor jou op het einde.  

Je start aan het kerkhof van Muizen (Kerkenbos 50, Muizen) en trekt op avontuur tijdens een wandeling van 2,6 km.

Hoe werkt het?

1.            Bestel je exemplaar via deze link 

2.            Schrijf €7 over op BE66 7344 0508 5143 (Rosan Heremans) met vermelding “naam + schattenjacht”

3.            Je ontvangt jouw digitaal exemplaar*

 

4.            Print het uit en ga op stap!  

 

* Liever een geprinte versie? Deze kan je na betaling ophalen in het bezoekerscentrum Mechels Broek, Muizenhoekstraat 7, 2812 Muizen (openingsuren: don 13u30-17u30; zat 10u-17u30 (enkel tijdens schoolvakanties); zon 10u-17u30)

De opbrengst van deze avonturentocht gaat volledig naar de Barebeekvallei.

 

BESTEL DE SCHATTENJACHT

Meer info: rosan.heremans@natuurpunt.be - 0493/25.14.32

Op avontuur met de Boeboeks - uitleentas (vanaf 5 jaar) - Mechels Broek

Uitleentas voor gezinnen met  kinderen vanaf 5 jaar

In het bezoekerscentrum kan je een tas uitlenen vol spannende opdrachten om samen met Piepel en Soeza op ontdekking te gaan in het Mechels Broek. Je volgt de pijltjes van de rode route die 2 km lang is.

Uitlenen?

Na reservatie tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum op donderdag tussen 13u30 en 17u30 en zondag tussen 10u en 17u30. Tijdens de zomervakantie ook op zaterdag tussen 13u30 en 17u30. De rugzak moet dezelfde dag voor 17u30 terug ingeleverd worden zodat de tas in quarantaine kan. 

Vooraf reserveren verplicht

Mail vooraf naar bc.mechelsrivierengebied@natuurpunt.be om je tas te reserveren. Je krijgt een bevestiging via mail.

Prijs: 5 euro (3 euro voor leden van Natuurpunt) en 20 euro waarborg

Parkeren?

Best parkeren op randparkings Muizen: op het dorpsplein, aan het station of het kerkhof in Kerkenbos. Er zijn slechts enkele parkeerplaatsen in de Muizenhoekstraat.

Bo is jarig - libellenspeurtocht (vanaf 6 jaar) - Mechels Broek

Speurkaart voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar.

Bo, de libel, is jarig en droomt van een mooi feest, maar ze weet niet goed hoe dat moet, jarig zijn. Komen jullie haar helpen?

Trek het Mechels Broek in met een grote speurkaart en voer onderweg allemaal leuke opdractjes uit. Na een toch van ongeveer 1,5 uur weet jij wat meer over het leven van een libel én kan Bo aan haar feestje beginnen.

Je volgt de pijltjes van de rode route die 2 km lang is en zoekt onderweg de libellenplaatjes. 

Waar vind je de kaart? 

De kaart is te koop in het bezoekerscentrum aan 3 euro. Het centrum is open op donderdag tussen 13u30 en 17u30 en zondag tussen 10u en 17u30. Tijdens de zomervakantie ook op zaterdag tussen 13u30 en 17u30. 

Parkeren?

Best parkeren op randparkings Muizen: op het dorpsplein, aan het station of het kerkhof in Kerkenbos. Er zijn slechts enkele parkeerplaatsen in de Muizenhoekstraat.

Andere wandeltochten op kindermaat

Natuurschatten in de Hondsbossen - Sint-Katelijne-Waver

Trek het bos in en ga op schattenjacht!

Je volgt de juiste weg met behulp van een  schatkaart en komt langs het parcours van 3 km zes leuke opdrachten tegen. Voer ze allemaal correct uit en ontdek zo de grootste schat die we bezitten. Succes!

De kaart vind je in een bakje aan het infobord van Natuurpunt op de Markt in Sint-katelijne-Waver centrum. Je kan ze ook downloaden. De link vind je hier.

Paddenstoelen in de Gasthuisbossen - Sint-Katelijne-Waver

Wist je dat er ook houten paddenstoelen bestaan? Ga ze zoeken in de Gasthuisbossen en kijk welke dieren er in de buurt leven. Je kan die dieren helpen, zoals de kabouters dat  doen. Langs het pad kom je nog andere leuke dingen tegen.

Ben je benieuwd? Kom maar eens kijken.

De wandellus is 2 km lang en start aan de bunker van de Gasthuisbossen, Berlaarbaan 297, Sint-Katelijne-Waver.

Samen op pad

Ontdek de leukste tochten voor kinderen en laat je inspireren tot uitstapjes in en rond Mechelen! Wil je stappen of trappen? Maak je liever een avontuurlijke of een educatieve tocht? Laat je gidsen door een digitale app of trek eropuit met een schattenkaart. 

De overzichtskaart en meer info over de lussen vind je hier.

'Samen op pad' bundelt wandel- en fietstochten in Mechelen, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Bonheiden, Boortmeerbeek, Zemst en Willebroek. De overkoepelende kaart werd gerealiseerd binnen het strategisch project ORIOM (Open Ruimte In en Om Mechelen), een samenwerking tussen het RLRL, het ANB en Natuurpunt, met financiering van Departement Omgeving.

TOP