Activiteiten Uitkerkse Polder

Activiteitenagenda

Neem met je gezin deel aan onze gratis activiteiten. Bekijk de agenda.

Vraag in het bezoekerscentrum naar jouw gratis activiteitenkalender in zakformaat.

Blijf op de hoogte van onze themawandelingen, cursussen, lezingen en gezinsactiviteiten. Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Ontvang de nieuwsbrief van Bezoekerscentrum Uitkerkse Polder

Wandelen en fietsen

Fietsen in de polders © Westtoer

Trek er zelf op uit! Onze natuurgebieden zijn vrij toegankelijk.

Download de gratis routeplannetjes van de Uitkerkse Polder en De Fonteintjes, of vraag in het bezoekerscentrum jouw gratis gebiedsfolder met routekaart.

In onze Groene Winkel kan je de nieuwste wandel- en fietskaarten van Westtoer kopen. 

Stippel zelf je route uit kan met de wandelrouteplanner of de fietsrouteplanner van Westtoer.

Of plan een dagje uit via Visit West-Vlaanderen. Op deze website vind je meteen een waaier aan hapklare fiets- en wandelroutes.

 

Fietsen in de polders © Westtoer

Top^ 

Geleide wandeling reserveren

Op stap met de natuurgids © Natuurpunt BlankenbergeZin in een geleide wandeling?

Bezoek de natuurgebieden Uitkerkse PolderDe Fonteintjes en het strand met een gids en kom alles te weten over de mooie natuur en de dieren die er leven. Ook voor groepen!

Prijs per gids: € 70 | max. 20 personen per gids (voor scholen: max. 25 personen per gids). 

Bekijk aanbod en voorwaarden. Vul het formulier in. Verstuur het volledig ingevulde formulier minimum 1 maand voor datum activiteit, zodat we met onze vrijwillige natuurgidsen voor jou tijdig kunnen plannen. 

OPEN HET AANVRAAGFORMULIER - BOEK NU JE GELEIDE WANDELING

Top^

Doen met kinderen

Speelnatuur 

Natuurspeelzone De Kievit © Natuurpunt Blankenberge

Het bezoekerscentrum is dé plek voor speelvogels! 

Leef je naar hartenlust uit op de natuurspeelzone met klauterstammen, klimtouwen, boomnest en wiglo. Ontdek al spelend het silhouet van de vliegende Kievit. Ravotplezier verzekerd! Neem zeker ook een kijkje aan het bijenhotel waar je, vooral in het voorjaar, de bezige dieren kan observeren. 

Doe daarna zoals de jonge Kievit en verken het Kievitspad. Op 10 uitdagende stopplaatsen krijg je een speciale opdracht. Start aan de totempaal en volg de blauwe wandelroute.

Vraag de onthaalmedewerker van het bezoekerscentrum (tijdens openingsuren) naar een gratis wandelfolder en verrekijker of trek met je eigen kijker op pad. Lees meer over de Kievit en luister naar zijn typische geluid.

DOWNLOAD DE KIEVITSPADFOLDER (pdf - printvriendelijk)

 

Voor de allerkleinsten: Kleuterkoffer "Kivo's Kievitspad" (3 tot 6 jaar)kleuterkoffer "Kivo's kievitspad"

Ontleen gratis tijdens de openingsuren onze kleuterkoffer en volg Kivo het dappere kievitskuiken langs het Kievitspad (1 km rond het bezoekerscentrum). Samen met je familie en vrienden leer je leuke weetjes over de kievit op een speelse manier. 

De koffer bevat al het nodige om zelf op pad te gaan:

 • een handig stappenplan (gebruiksaanwijzing)
 • knutselgerief om jouw eigen verrekijker te maken in de cafetaria
 • een opdrachtenbundel met uitgeschreven parcours

De kleuterkoffer is gemaakt met dank aan Dina Reuse, studente educatieve bachelor kleuteronderwijs aan de HoWest 2021-2022.

 

 

Kievitspadfolder coverKievitspad verjaardagfeest arrangement 

Wens je jouw verjaardag te vieren bij ons? Informeer naar onze verjaardagsfeest formule, met bio pannenkoeken!

 • Minimum 6 personen - maximum aantal: 15 (incl. begeleiders)
 • Prijs: 5 euro per persoon (gratis voor de jarige)
 • Inbegrepen: reservatie cafetaria, verrekijker, Kievitspadfolder, 1 frisse of warme drank en bio pannenkoeken met suiker of confituur
 • Reservatie verplicht, ten laatste 1 week op voorhand
 • Contact: uitkerksepolder@natuurpunt.be of 050 42 90 40

Bezoekerscentrum op kindermaat

Binnen biedt het bezoekerscentrum een kinderhoek met natuurkleurplaten en voor de allerkleinsten: een babytoilet met ververshoek en een babystoel.

De tentoonstelling is helemaal op kindermaat, met drukknopjes om de geluiden van verschillende vogels te horen. Ook de lichtjes op de wereldkaart met de vliegroutes van de vogeltrek spreken tot de verbeelding. En dan zijn er nog de verrekijkers aan het raam met zicht op de poel.

Top^

Doen met je school

Kleuterparcours "Kivo de kievit" - Uitkerkse Polder (1 km)

DOWNLOAD DE LESBUNDEL - PRINTVRIENDELIJKE VERSIE

Tijdens jullie ontdekkingstocht met de klas, volgen jullie het verhaal van Kivo de kievit langs het Kievitspad. Jullie leren leuke weetjes over de kievit vogel op een speelse manier. 

Bij de bundel hoort een draagtas die je als leerkracht gratis kan ontlenen. Daarin vind je alle nodige educatieve materialen. Het opdrachtenparcours kan je op maat aanpassen aan jongere (3-4 jaar) en oudere kleuters (5-6 jaar).

Dit buitenlespakket is gemaakt door Dina Reuse, in het kader van haar opleiding educatieve bachelor kleuteronderwijs aan de HoWest 2021-2022.

Voor info en voorwaarden, contacteer ons via uitkerksepolder@natuurpunt.be

kleuterparcours "Kivo de kievit"


Inspiratie voor zeeklassen

>> LAAT JE INSPIREREN

Explozee.be © Provincie West-Vlaanderen

Picknicken

Picknickterras Uitkerkse Polder © Natuurpunt Blankenberge

Zin in een picknick in het groen?

Kom langs tijdens de openingsuren van onze cafetaria. Bestel een drankje en geniet binnen van het uitzicht op de poel of neem plaats op ons zonnig picknickterras. Betaling via Payconiq of cash (geen Bancontact). Groepen op afspraak.

Bekijk de openingsuren of contacteer ons

 
 
 
 
 

 

Zaal reserveren

Onthaal buiten de openingsuren © Natuurpunt Blankenberge

Plan je een feestje, vergadering, brainstorm of presentatie met zicht op het groen en een inspirerende omgeving binnen handbereik?

Buiten de publieke openingsuren kan je met maximum 50 personen terecht in de cafetaria van Bezoekerscentrum Uitkerkse Polder, inclusief alle service om van je bijeenkomst een succes te maken. 

Meer weten? Contacteer ons vrijblijvend via uitkerksepolder@natuurpunt.be of 050 42 90 40.

Wist je dat Natuurpunt 13 bezoekerscentra heeft waar je activiteit op een unieke manier tot zijn recht komt? Download de folder


Top^

Fotohut huren

Geoorde fuut © Misjel Decleer

Ben je natuurfotograaf? 

Reserveer een fotohut en sta oog in oog met de vogels, midden in het natuurgebied. Elke reservatie steunt rechtstreeks het natuurbehoud en -beheer in de Uitkerkse Polder.

De foto van de Geoorde fuut is genomen in de fotohut "Groenpootruiter".Geoorde fuut © Misjel Decleer

Gedragscode vogels kijken en fotograferen

 
Vogels kijken is een geweldige hobby. Sommige vogelliefhebbers gaan er actief op uit om vogels te kijken of te fotograferen, voor anderen zijn vogels een zeer prettige bijkomstigheid terwijl ze wandelen in de natuur. Op wat voor manier iemand ook van vogels geniet, het is goed om er bewust mee om te gaan. Net zoals Vogelbescherming hanteren wij de volgende gedragscode voor het kijken naar vogels en het fotograferen van vogels:
 1. Het belang van de vogels staat altijd voorop. Verstoor de vogels en hun leefgebied niet. Bedenk dat een vogel het beste kan worden bekeken en gefotografeerd als deze zich op zijn gemak voelt. Ga niet dichterbij dan anderen en doe liever een stapje terug dan een stap naar voren. Vogels reageren op verschillende manieren op mensen, afhankelijk van de vogelsoort, de plek en het jaargetijde. Een praktische vuistregel is: als een vogel alert om zich heen kijkt, herhaalde alarmgeluiden maakt of langzaam van u wegloopt, dan bent u te dichtbij. Als een vogel wegvliegt, zag de vogel geen andere opties meer om voor u als ‘indringer’ te vluchten. Wees extra oplettend in het voorjaar en verstoor geen broedende vogels. Heeft u een zeldzame soort gezien? Hang het niet aan de grote klok. Bij (potentiële) broedvogels en/of in kwetsbare natuurgebieden is het zelfs beter het niet te delen. Houd bij het delen van informatie ook altijd het belang van de vogel in het oog. Lees meer over verstoring bij vogels

 2. Wees een ambassadeur voor de vogels en voor vogelaars. Geef uitleg aan geïnteresseerden en help andere vogelaars, vooral beginners. Ziet u iets wat niet door de beugel kan? Spreek mensen er op een constructieve manier op aan; vaak zijn ze meer onwetend dan onwelwillend.

 3. Houd u aan geldende wetten en regelgeving, het Soortenbesluit van 15 mei 2009 en het Decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu van 21 oktober 1997 in het bijzonder. Dat betekent onder meer: verstoor geen vogels (dit is strafbaar), betreed privéterreinen niet tenzij u uitdrukkelijke toestemming heeft en houd u aan de voorschriften en regels van terreineigenaren en -beheerders.

 4. Vogelfotografen lokken vogels soms om ze dichterbij te kunnen fotograferen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar zorg ervoor dat het geen directe risico’s met zich meebrengt voor de vogels. In het broedseizoen is het lokken van vogels - vooral met geluid - sowieso uit den boze, want het kan voor nodeloze verstoring zorgen.

Top^

TOP