Gidsenwerking

Verspreid over de Vlaamse Ardennen zijn heel wat natuurgebieden. Vanuit het bezoekerscentrum kan je diverse lussen wandelen (gratis plannetjes vind je in het bezoekerscentrum).
Daarnaast organiseren heel wat lokale afdelingen gratis begeleide wandelingen.
Neem een kijkje op onze activiteiten pagina waar en wanneer deze wandelingen starten of meld je aan voor het ontvangen van onze nieuwsbrief.

Zin in een geleide wandeling op maat?

Bezoek de Vlaamse Ardennen met een ervaren gids en kom alles te weten of de prachtige natuur. 
Een gidsbeurt duurt 2 uur. Naargelang het traject dat de gids volgt bedraagt de afstand ongeveer 5 km. De prijs voor de gids bedraagt €60. We voorzien 1 gids per 25 personen.  

Boek je gids via bc.vlaamseardennen@natuurpunt.be

Gidsen voor gidsen

Ben je natuurgids en heb je heimwee naar de interessante excursies van de cursus Natuurgids? Krijg je maar niet genoeg van natuurcursussen of wil je een en ander opfrissen? Of even zin om niet zelf te moeten gidsen of gewoonweg bij te leren. Gidsen voor gidsen biedt diepgaande thema-excursies aan op maat van natuur- en landschapsgidsen met de bedoeling hun kennis bij te scherpen.
 
In 2023 organiseren we  vijf educatieve activiteiten. We snijden telkens een ander onderwerp aan en bezoeken verschillende gebieden:
1. Exploratie in 'Vossenhol', zondag 12 februari 2023, 9u30 - 12u30, Kloosterbos, Zottegem
2. Voorjaarsflora in de Vlaamse Ardennen, zaterdag 8 april 2023, 14u00 - 17u00, Bois Joly, Ronse
3. Beleef mee(r) de Vlaamse Ardennen, vrijdag 9 juni, 19u - 21u30, Kluisbergen
4. De bosbodem, zondag 15 oktober 2023, 9u30 - 12u30, Everbeekse bossen, Brakel
5. Bomen in winterkleed, zaterdag 2 december 2023, 13u30 - 16u30, Domein van Breivelde, Zottegem

Dit is een samenwerking tussen met Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, Natuurpunt Academie en bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen - Boembekemolen.
 
Voor meer informatie: griet.dewitte@rlva.besylvie.decoster@natuurpunt.be of bc.vlaamseardennen@natuurpunt.be

Word natuurgids

De natuur zit vol verhalen, klaar om verteld te worden. Ben je benieuwd naar wat er allemaal leeft bij jou in de buurt? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. 

In de cursus Natuurgids werk je rond een brede waaier aan thema’s. Je ontdekt hoe dieren, planten en landschappen samenleven en je krijgt een stevige basis rond ecologie en natuurbeheer. Tijdens de methodieklessen leer je hoe je een boeiende wandeling uitstippelt en groepen gidst. Daarnaast ga je regelmatig op excursie met ervaren gidsen en bezoek je natuurgebieden in de buurt.

Meer info vind je hier.

TOP