Aanbod voor klassen en groepen

In het Bosmuseum aan Onthaalpoort Groenendaal laten wij kinderen graag op een creatieve, minder schoolse manier kennismaken met de natuur. Hieronder vind je een overzicht van onze natuurateliers voor het kleuter-, lager en secundair onderwijs.

Keuze gemaakt?

>> Ga naar het reservatieformulier

Kleuteronderwijs

Wil je op een boeiende manier met kleuters het bos ontdekken? Heb je al gemerkt hoeveel verschillende soorten bloemen er groeien? Welke kriebelbeestjes zich overal verbergen? Welke eigenaardige vormen de bladeren van de bomen kunnen hebben? Het bos al eens geroken, geproefd, gevoeld? Onze leerpaden voor kleuteronderwijs geven op een ervaringsgerichte manier vorm aan de natuurbeleving van het kind.

Bekijk de leerpaden voor het kleuteronderwijs

Waar is mama beer? (Natuurbelevingspad voor de allerkleinste kleuters, onthaalklas, 1ste en 2de kleuterklas)

Klein Beertje vindt zijn mama niet meer. Wat erg! Samen gaan we op zoek naar Mama Beer. Misschien kunnen de bosdieren ons hierbij helpen?    Ruik, voel, luister, proef en zie... hoe Klein Beertje zijn mama terugvindt. Met allerlei spelletjes en opdrachten verkennen we het bos met al onze zintuigen.

Hatsikidee! (2de en 3de kleuterklas)

Hup, hup, hopla,... Met kleine spelletjes en opdrachten verkennen we het bos en de bosdieren met al onze zintuigen: ruik, voel, luister, proef en zie hoe alles leeft in het Zoniënwoud. Open de oogjes en de oren. De snaveltjes vallen vanzelf open!

 

Lager onderwijs

Het woongebied van planten en dieren verkennen en leren begrijpen met de hulp van een begeleider? Het kan. Hiervoor maken we gebruik van bos- en poelkoffers, zoekkaarten en loepen.
Het kan ook minder schools: de natuur spelend verkennen en natuurmaterialen creatief verwerken. Onze enthousiaste natuurgidsen werkten verschillende leerpaden uit op maat van de leerplandoelstellingen van het lager onderwijs.

Bekijk de leerpaden voor het lager onderwijs

EERSTE GRAAD

Er zit muziek in de natuur

Ontdek samen met de kinderen hoe Eekhoorn erin slaagt een groot bosorkest te maken! Een gids neemt je op pad samen met handpop Eekhoorn. Tijdens het verhaal komt Eekhoorn héél wat andere dieren in het bos tegen. Elk dier heeft zijn eigen uniek geluid en al gauw weet Eekhoorn heel het bos te overtuigen tot het vormen van één groot bosorkest. Maakt jouw groep met de dieren een mooi bosorkest?

Dieren, wonderlijke wezens 

Dieren hebben goed ontwikkelde zintuigen. Aan de hand van kleine spelletjes en opdrachten nemen de kinderen de rol van de dieren over. Zouden zij ook even goed kunnen overleven?

Nieuw! Jouw lievelingsdier in klei! 

Nieuw voor alle kinderen van de lagere school is het klei-atelier, waarbij ze zich twee uur lang spelenderwijs kunnen onderdompelen tot leven komende dierenwereld. De kinderen laten hun fantasie de vrije loop gaan, terwijl ze op zoek gaat naar hun (enige?) échte lievelingsdier.

Dit atelier is geschikt voor regulier en immersie-onderwijs.


TWEEDE GRAAD

Dieren, wonderlijke wezens 

Dieren hebben goed ontwikkelde zintuigen. Aan de hand van kleine spelletjes en opdrachten nemen de kinderen de rol van de dieren over. Zouden zij ook even goed kunnen overleven?

Nieuw! Jouw lievelingsdier in klei! 

Nieuw voor alle kinderen van de lagere school is het klei-atelier, waarbij ze zich twee uur lang spelenderwijs kunnen onderdompelen tot leven komende dierenwereld. De kinderen laten hun fantasie de vrije loop gaan, terwijl ze op zoek gaat naar hun (enige?) échte lievelingsdier.

Dit atelier is geschikt voor regulier en immersie-onderwijs.

  

DERDE GRAAD 

Levend water

We duiken in de onderwereld van de vijver, een waterbiotoop vol uitdagingen en vaak onbekend voor de meesten onder ons. We kijken, observeren en meten de niet-levende elementen. We gaan op verkenning naar waterplanten en -dieren en noteren hun kenmerken. We brengen ze op naam en  gaan na hoe ze zich hebben aangepast aan het watermilieu. Welke factoren beïnvloeden het  ‘samenleven aan en rond het water’ op een positieve/negatieve manier.  Dit atelier kan ook gegeven worden aan het vierde leerjaar.

Opgelet: dit atelier duurt 2u30min

Survivalbrug voor dieren 

Je klas maakt kennis met de 'versnippering en ontsnippering van het Zoniënwoud'. Eeuwenlang bewegen dieren zich in het landschap. Maar het landschap verandert. Hoe overleven de dieren? Hoe leven ze samen in een steeds kleiner wordend ecosysteem? Volstaat een ecoduct? We nemen je groep mee op pad en laten ze met leuke doe-opdrachten kennis maken met de vele uitdagingen in het bos.

Partners voor dit atelier: 

Banner Survivalbrug voor dieren Zoniënwoud

Secundair onderwijs

Het bos is meer dan alleen bomen. De poel herbergt een mysterieuze wereld onder haar wateroppervlak. Je kennis omzetten in de praktijk onder leiding van een echte natuurgids .Daarvoor kan je bij ons terecht. Kom je met je graad langs, dan bieden we met veel enthousiasme een aangepast programma aan, op maat van jullie, onze natuurgidsen en de seizoenen.

Contacteer ons via mail voor meer informatie. Mailadres: natuurateliersgroenendaal@natuurpunt.be

Bekijk de leerpaden voor het secundair onderwijs

Leven in de vijver

We duiken in de onderwereld van de vijver, een waterbiotoop vol uitdagingen en vaak onbekend voor de meesten onder ons. We kijken, observeren en meten de niet-levende elementen. We gaan op verkenning naar waterplanten en -dieren en noteren hun kenmerken. We brengen ze op naam en  gaan na hoe ze zich hebben aangepast aan het watermilieu. Welke factoren beïnvloeden het  ‘samenleven aan en rond het water’ op een positieve/negatieve manier. Aan de hand van de gevonden soorten komen we tot een mogelijke (momentopname) kwaliteitsopname van het water.

Opgelet: dit atelier duurt 2u30min

Biotoopstudie van het bos 

Tijdens de biotoopstudie leer je het bos in al zijn aspecten kennen: de levende of biotische factoren (dieren, planten, zwammen), de niet-levende of abiotische factoren (bodem, microklimaat) en de invloeden van de mens. 

Natuuratelier naar keuze

Onze gidsen bieden graag hun ervaring en kennis aan voor een atelier op maat. Er zijn veel mogelijkheden in het uitgestrekte Zoniënwoud. Leer je oriënteren in het bos, maak kennis met vele bijzondere bomen, ontdek de vogels en hun geluiden, de gevolgen van klimaatopwarming, ... vraag het ons en we bekijken wat mogelijk is.

Samenwerkingspartners

Natuuracademie werkt voor deze activiteiten samen met de natuurgidsen van het Zoniënwoud (NGZ) en met steun van en in samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

NGZ           ANB 


Logo Zoniënwoud

TOP