Voorjaar 2024

In het Bosmuseum aan Onthaalpoort Groenendaal laten wij kinderen graag op een creatieve, minder schoolse manier kennismaken met de natuur. We hebben een mooi en divers aanbod voor 2024. 

 

KLEUTERS

Waar is mama beer? (Natuurbelevingspad voor de allerkleinste kleuters, onthaalklas, 1ste en 2de kleuterklas)

Klein Beertje vindt zijn mama niet meer. Wat erg! Samen gaan we op zoek naar Mama Beer. Misschien kunnen de bosdieren ons hierbij helpen?    Ruik, voel, luister, proef en zie... hoe Klein Beertje zijn mama terugvindt. Met allerlei spelletjes en opdrachten verkennen we het bos met al onze zintuigen.

Hatsikidee! (2de en 3de kleuterklas)

Hup, hup, hopla,... Met kleine spelletjes en opdrachten verkennen we het bos en de bosdieren met al onze zintuigen: ruik, voel, luister, proef en zie hoe alles leeft in het Zoniënwoud. Open de oogjes en de oren. De snaveltjes vallen vanzelf open!

 

LAGER ONDERWIJS

GRAAD I en II

Muziek in de natuur

Ontdek samen met de kinderen hoe Eekhoorn erin slaagt een groot bosorkest te maken! Een gids neemt je op pad samen met handpop Eekhoorn. Tijdens het verhaal komt Eekhoorn héél wat andere dieren in het bos tegen. Elk dier heeft zijn eigen uniek geluid en al gauw weet Eekhoorn heel het bos te overtuigen tot het vormen van één groot bosorkest. Maakt jouw groep met de dieren een mooi bosorkest?

Dieren, wonderlijke wezens 

Dieren hebben goed ontwikkelde zintuigen. Aan de hand van kleine spelletjes en opdrachten nemen de kinderen de rol van de dieren over. Zouden zij ook even goed kunnen overleven?

GRAAD III

Mysterieus leven van de bomen

Ontdek de geheime bomentaal en nog veel meer over het mysterieuze leven van bomen.

Survivalbrug voor dieren 

Je klas maakt kennis met de 'versnippering en ontsnippering van het Zoniënwoud'. Eeuwenlang bewegen dieren zich in het landschap. Maar het landschap verandert. Hoe overleven de dieren? Hoe leven ze samen in een steeds kleiner wordend ecosysteem? Volstaat een ecoduct? We nemen je groep mee op pad en laten ze met leuke doe-opdrachten kennis maken met de vele uitdagingen in het bos.

Leven in de Vijver (vanaf mei)

We duiken in de onderwereld van de vijver, een waterbiotoop vol uitdagingen en vaak onbekend voor de meesten ond er ons. We kijken, observeren en meten de niet-levende elementen. We gaan op verkenning naar waterplanten en -dieren en noteren hun kenmerken. We brengen ze op naam en gaan na hoe ze zich hebben aangepast aan het watermilieu. Welke factoren beïnvloeden het 'samenleven aan en rond het water' op een positieve/negatieve manier. 

Opgelet: dit atelier duurt 2u30min


SECUNDAIR ONDERWIJS

Biotoopstudie van het Bos

Tijdens de biotoopstudie leer je het bos in al zijn aspecten kennen: de levende of biotische factoren (dieren, planten, zwammen), de niet-levende of abiotische factoren (bodem, microklimaat) en de invloeden van de mens. 

Natuuratelier naar keuze

Onze gidsen bieden graag hun ervaring en kennis aan voor een atelier op maat. Er zijn veel mogelijkheden in het uitgestrekte Zoniënwoud. Leer je oriënteren in het bos, maak kennis met vele bijzondere bomen, ontdek de vogels en hun geluiden, de gevolgen van klimaatopwarming, ... vraag het ons en we bekijken wat mogelijk is.

 

Inschrijven via deze link. 

 

Samenwerkingspartners

Natuuracademie werkt voor deze activiteiten samen met de natuurgidsen van het Zoniënwoud (NGZ) en met steun van en in samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

NGZ           ANB 


Logo Zoniënwoud

TOP